-->

Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/07/29apaitoyntai-amesa-metra-gia-th-diaswsh-ths-limnhs-korwneias.html
Το μέλλον του «μεγάλου ασθενούς» της περιοχής, της λίμνης Κορώνειας, συζήτησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ευρεία σύσκεψη που οργανώθηκε στον Λαγκαδά από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ), με πρωτοβουλία του ειδικού γραμματέα του ΕΠΑΠΑΝ κ. Ιάκωβου Γκανούλη. Στη συνάντηση το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας-Βόλβης, του Δήμου Λαγκαδά και της Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Οικολογία – Αλληλεγγύη».

Οι συμμετέχοντες ήρθαν αντιμέτωποι με θλιβερά δεδομένα. Παρά το εξαιρετικό φετινό υδρολογικό έτος 2014-2015, η λίμνη εμφανίζει μόνο περίπου πέντε μέτρα βάθος. Οι ρίζες του κακού εντοπίζονται τη δεκαετία του 1990, εποχή κατά την οποία σειρά μέτρων -κυρίως τεχνικών- απέτυχαν και πολλά εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής κατασπαταλήθηκαν. Η ασυνέπεια, μάλιστα, ήταν τέτοια που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εις βάρος της Ελλάδας. Η υπερκατανάλωση των υπόγειων νερών της υδρολογικής λεκάνης το καλοκαίρι, μέσω αρδευτικών γεωτρήσεων, είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του όγκου και, τελικά, την αποξήρανση της λίμνης. Είναι ενδεικτικό ότι από τα πέντε μέτρα μέσο βάθος στη δεκαετία του 1970, η λίμνη έπιασε, κυριολεκτικά, «πάτο» το καλοκαίρι του 1999. Σήμερα, για να διατηρηθεί το βάθος των πέντε μέτρων, απαιτείται περιορισμός και έλεγχος των γεωτρήσεων.

Για τη διάσωση της λίμνης και τη σταδιακή αποκατάσταση του υδρόβιου οικοσυστήματος, η ΕΓΥ προτείνει δέσμη μέτρων. Αρχικά συστήνεται η δημιουργία μητρώου αδειοδοτημένων υδροληψιών με υποχρεωτική τοποθέτηση υδρομετρητών, η επιβολή κατώτερων ορίων χρήσης του αρδευτικού νερού, αλλά και ο διορισμός κλιμακίων για δειγματοληπτικούς ελέγχους. Προτείνουν ακόμα την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών άρδευσης, σύσταση δικτύου και στροφή των αγροτών σε λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες. «Η λίμνη Κορώνεια είναι σύμβολο της αναποτελεσματικότητας των κυβερνήσεων και των παθογενειών της ελληνικής κοινωνίας επί δεκαετίες», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, προσθέτοντας ότι «τώρα καλούμαστε να ξαναφτιάξουμε ένα κατεστραμμένο οικοσύστημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Έντυπη

http://www.kathimerini.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3