-->

Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Μια ζωή σινεμά

Μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, η μοναδική Ελίζαμπεθ Τέιλορ έριξε για πάντα την αυλαία στις 23 Μαρτίου.
 
Γεννημένη ως Elizabeth Rosemond Taylor στις 27 Φεβρουαρίου 1932 στο Λονδίνο, αποτέλεσε ένα απο τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά αστέρια του Χόλυγουντ με μία καριέρα που κάλυψε περισσότερες από έξι δεκαετίες και με ρόλους που δεν ενέδειξαν απλά την ιδιαίτερη ομορφιά της αλλά και την ικανότητά της να αναλαμβάνει ρόλους με έντονα συναισθηματικά φορτισμένους χαρακτήρες.
 
Οι γονείς της ήταν αμερικανοί έμποροι έργων τέχνης, οι οποίοι διέμεναν στο Λονδίνο όταν η μικρή Τέιλορ ήρθε στον κόσμο. Λίγο μετά το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η οικογένεια επέστρεψε στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες.

Η υποκριτική ήταν στο αίμα της από μικρό παιδί. Εξάλλου, η μητέρα της δούλευε ως ηθοποιός έως ότου παντρευτεί και προφανώς της είχε κληροδοτήσει ένα μοναδικό χάρισμα. Σε ηλικία 3 ετών ξεκίνησε μαθήματα χορού για να καταλήξει να χορέψει μέχρι και για τις πριγκίπισσες Ελισάβετ και Μαργαρίτα. Λίγο μετά την εγκατάσταση της οικογένειας στην Καλιφόρνια, μία οικογενειακή φίλη πρότεινε στους γονείς της να κάνει η μικρή Ελίζαμπεθ δοκιμαστικό για την μεγάλη οθόνη.
 
Σύντομα υπέγραψε συμβόλαιο με την Universal Studios και έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε ηλικία 10 ετών στην ταινία There’s One Born Every Minute το 1942 για να συνεχίσει με μεγαλύτερο ρόλο στην ταινία Lassie Come Home το 1943 και λίγο αργότερα το The White Cliffs of Dover το 1944.
 
Ο ρόλος που της χάρισε την αναγνωρισιμότητα και έδωσε ώθηση στην καριέρα της ήρθε το 1944 με την ταινία National Velvet. Η Τέιλορ προετοιμαζόταν για τον ρόλο 4 μήνες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Τελικά, η ταινία αποδείχτηκε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία μαζεύοντας περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολλάρια και μετέτρεψε την δωδεκάχρονη τότε Ελίζαμπεθ σε τεράστιο αστέρι του κινηματογράφου.

Μέσα στη λάμψη του Χόλυγουντ, η νεαρή ηθοποιός απέδειξε παρά το νεαρό της ηλικίας της ότι ξέρει να χειρίζεται με μεγάλη επιδεξιότητα όλη τη δημοσιότητα γύρω από το όνομά της ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι ενώ άλλα παιδιά ηθοποιοί δυσκολεύονταν να περάσουν από τους παιδικούς σε πιο ώριμους ρόλους εκείνη κατάφερε να κάνει αυτή την μετάβαση με πολύ ομαλό τρόπο.
 
Φυσικά, η εκπληκτική της εμφάνιση την βοήθησε ιδιαίτερα. Σε ηλικία 18 ετών έπαιξε δίπλα στον Spencer Tracy στην ταινία Father of the Bride το 1950, ενώ έδειξε ακόμα περισσότερο το υποκριτικό της ταλέντο όταν το 1954 συμμετείχε σε τρεις ταινίες, The Last Time I Saw Paris, Phapsody και Elephant Walk. Μάλιστα, στην ταινία Elephant Walk, η Τέιλορ υποδύθηκε την σύζυγο ενός ιδιοκτήτη φυτείας, η οποία ερωτεύεται τον γενικό διευθυντή της φάρμας.

Η προσωπική της ζωή απλά υποστήριζε την ήδη μεγάλη επιτυχία που σημείωνε μέσα από τις ταινίες της. Για ένα χρόνο διατηρούσε δεσμό με τον εκατομμυριούχο Howard Hughes ενώ σε ηλικία 17 ετών έκανε τον πρώτο της γάμο με τον κληρονόμο ξενοδοχείων Nicky Hilton. Ο γάμος τους ωστόσο δεν κράτησε πολύ και το 1952 η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν και πάλι ελεύθερη, αυτή τη φορά για να παντρευτεί τον ηθοποιό Michael Welding. Η προσωπική της ζωή ήταν το ίδιο κινηματογραφική όσο και η καριέρα της. Συνολικά, παντρεύτηκε οκτώ φορές με εφτά ωστόσο συζύγους καθώς ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας δύο φορές με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον.
Και ενώ η προσωπική της ζωή συνέχιζε να γίνεται πρωτοσέλιδο ανά τον κόσμο η κινηματογραφική της καριέρα συνεχώς μεγάλωνε. Κατάφερε να δώσει μία συγκλονιστική ερμηνεία στο δράμα A Place in the Sun και συνεπήρε ακόμα περισσότερο το κοινό το 1956 με την μεταφορά του βιβλίου της Edna Ferber, Giant στον κινηματογράφο όπου συμπρωταγωνίστησε με τον Τζέϊμς Ντην. Δύο χρόνια αργότερα, πρωταγωνίστησε σε μία ακόμα κινηματογραφική μεταφορά, αυτή τη φορά του Cat on a Hot Tin Roof του Τένεσσι Ουίλλιαμς και τα επόμενα χρόνια στο Ξαφνικά Πέρυσι το Καλοκαίρι. Ωστόσο κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο Όσκαρ με τον ρόλο της στην ταινία Butterfield 8 το 1960 υποδυόμενη ένα call girl.

Η ζωή της όμως είχε στιγματιστεί και από τραγωδίες και απώλειες. Το 1958, έμεινε χήρα όταν ο τότε σύζυγός της Mike Todd, πρωτοπόρος κινηματογραφικός παραγωγός έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα. Μετά το θάνατό του, η Τέιλορ έμπλεξε το όνομά της σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτικά σκάνδαλα εκείνης της εποχής όταν σύναψε σχέση με τον στενό φίλο του άντρα της Eddie Fisher. Ο Fisher τελικά χώρισε από την σύζυγό του Debbie Reynolds και παντρεύτηκε με την Τέιλορ το 1959. Ο γάμος του διήρκησε πέντε χρόνια μέχρι τη στιγμή που η Ελίζαμπεθ Τέϋλορ τον χώρισε αφού είχε γνωρίσει τον Ρίτσαρντ Μπάρτον.
 
Η εμμονή του κοινού με την προσωπική ζωή της Τέιλορ αυξήθηκε ιδιαίτερα με τον γάμο της το 1964 με τον Μπάρτον. Οι δύο τους είχαν συναντηθεί επαγγελματικά στην ταινία Κλεοπάτρα το 1963, η οποία όχι μόνο τους ένωσε αλλά έγινε και παγκόσμια κινηματογραφική επιτυχία φτάνοντας τότε τις άνευ προηγουμένου εισπράξεις των 37 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η σχέση τους ήταν ιδιαίτερα έντονη και παθιασμένη προσωπικά και επαγγελματικά. Έπαιξαν μαζί και στην ταινία V.I.P’s το 1963 καθώς και στην ταινία Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ λίγα χρόνια μετά, όπου η Τέιλορ κατέκτησε το δεύτερο Όσκαρ της.
 
Στα χρόνια που ακολούθησαν η ζωή της φαίνεται ότι είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα. Νέοι γάμοι, επιπλέον διαζύγια, χτυπημένη υγεία και μία καριέρα που δεν είχε τα αποτελέσματα που περίμενε ήταν ο απολογισμός.
 
Ωστόσο εκείνη συνέχιζε να παίζει. Εμφανίστηκε τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο, ενώ άρχισε να στρέφεται έντονα στην οργάνωση φιλανθρωπιών. Μετά το θάνατο του στενού της φίλου Rock Hudson το 1985 από Aids, η ίδια άρχισε να δίνει μάχη για την ανεύρεση θεραπείας. Το 1991 μάλιστα ίδρυσε το Elizabeth Taylor HIV/AIDS Foundation με σκοπό να προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση σε όσους νοσούσαν και να χρηματοδοτήσει έρευνες για την ανακάλυψη θεραπείας.

Μετά την απόσυρσή της από τον κόσμο της υποκριτικής απέσπασε πολλά βραβεία για το σύνολο της προσφορά της στον κινηματογράφο, ενώ αντιμετώπισε με φοβερή δύναμη ψυχής τα προβλήματα υγείας που την ταλαιπώρησαν τη δεκαετία του ’90.
 
Τον Οκτώβριο του 2009 η Τέιλορ κατάφερε να ανανήψει από την εγχείρηση καρδιάς στην οποία υπεβλήθει μέχρι το 2011 όπου τα προβλήμα επέστρεψαν, καθώς εισήχθει στο Cedars-Sinai Hospital τον Φεβρουάριο με καρδιακή ανεπάρκεια. Στις 23 Μαρτίου, λίγες μέρες πριν, τα υπέροχα βιολετί μάτια της που μάγεψαν εκατομμύρια θαυμαστών της, έκλεισαν για πάντα αφήνοντας πίσω τους μία μεγάλη κινηματογραφική καριέρα.
 
  http://www.capital.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3