Κύμα αντιδράσεων κατά του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αρχίζει να σαρώνει τα πανεπιστήμια. Την Πέμπτη διοργανώνεται στα Προπύλαια πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Η συναίνεση στο νόμο πλαίσιο επιβλήθηκε από την κοινωνία απαντά η Διαμαντοπούλου
Συνεχίζεται ο αναβρασμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αφορμή το νέο νόμο-πλαίσιο, με τις εξεταστικές να βρίσκονται στον «αέρα», καθώς οι φοιτητές κλείνουν μία - μία τις σχολές, προχωρώντας σε καταλήψεις.
Ήδη με πρωτοβουλία των συγκλήτων έχουν μεταφερθεί οι εξεταστικές περίοδοι στο ΕΜΠ, στο ΕΚΠΑ, στο Δημοκρίτειο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Υπό κατάληψη τελούν ήδη σχολές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων συλλαλητήρια το μεσημέρι της Πέμπτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία από τις λίγες φορές που υπάρχει ένα είδος σύμπνοιας των φοιτητικών παρατάξεων, καθώς η πλειοψηφία των μελών τους, ανεξαρτήτως εάν είναι υπέρ των καταλήψεων ή εναντίον, στηρίζουν κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό οτι μία από τις παρατάξεις των φοιτητών που τάσσονται ανοιχτά υπέρ των καταλήψεων είναι η ΠΑΣΠ
Την περαιτέρω στάση του επανακαθαρίζει και το διδακτικό προσωπικό των ιδρυμάτων, καθώς συνεδριάζουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι πρόεδροι των ΤΕΙ και την Παρασκευή θα συνεδριάσουν στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου οι πρυτάνεις.
Σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ ήδη το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προτίθεται, σε συνεργασία και με άλλα ιδρύματα, να προβεί σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου.
Από την πλευρά της η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σχολίασε ότι «το πανεπιστήμιο δεν είναι ένα κοινόβιο όπου οι φοιτητές αποφασίζουν πότε θα γίνουν εξετάσεις». Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν μπορεί ο ακαδημαϊκός κόσμος να αποδέχεται το γεγονός ότι είναι δυνατόν να συμπληρωθούν τα μαθήματα 13 εβδομάδων σε 7, δηλαδή να μαθαίνουν οι φοιτητές μισά γράμματα.
«Οταν οι Σύγκλητοι βγάζουν αποφάσεις που λένε ότι "αναβάλουμε τις εξετάσεις για να δώσουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν τις κινητοποιήσεις τους" καταλαβαίνουμε γιατί χρειαζόταν ο Νόμος και γιατί η συναίνεση σε αυτόν τον Νόμο δεν έγινε από τα κόμματα, επιβλήθηκε από την Κοινωνία η οποία λέει "δεν πάει άλλο"», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης τόνισε ότι «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα διδάκτρων σε όλες τις προπτυχιακές σπουδές».