Wannacry: Πώς θα προφυλαχθείτε από τον ιό. Όλα τα updates

 http://freshsnews.blogspot.com/2017/05/15-wannacry-pws-tha-profylaxtheite-apo-ton-io-ola-ta-updates.html
Η Microsoft αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι τον Μάρτιο είχε διαθέσει μια ενημέρωση ασφαλείας για τα Windows, η οποία θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ωστόσο τεράστιος αριθμός χρηστών δεν την έχει εγκαταστήσει στους υπολογιστές τους.
Η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση έχει πλήξει τουλάχιστον 150 χώρες σε όλο τον κόσμο, έχοντας μολύνει με τον επικίνδυνο ιό πάνω από 200.000 χρήστες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Europol, προσθέτοντας πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς τη Δευτέρα οι πολίτες επιστρέφουν στις δουλειές τους.

Ο λόγος που είχε τέτοιο μεγάλος εύρος αυτή η επίθεση, οφείλεται στο ότι πολλές εταιρείες, νοσοκομεία, δημόσιοι φορείς, δεν κάνουν συχνά τις απαραίτητες ενημερώσεις στο λογισμικά και ακριβώς εκεί στόχευαν οι χάκερς.
Ωστόσο, όσοι διαθέτουν το official λογισμικό προστατεύονται από αυτό το ransomware. Παρακάτω παραθέτουμε τα updates που πρέπει να κάνουνόσοι χρήστες των Windows δεν τα έχουν ήδη κάνει στους υπολογιστές τους.

Τα updates και οι κινήσεις ασφαλείας

-Όλα τα update downloads διατίθενται στο Microsoft Update Catalog.
-Τα patches για τα Windows XP, Windows 2008 και για τον Server 2003, βρίσκονται στο link του συγκεκριμένου Update Catalog.
-Όσοι δεν έχουν ενημερωμένο anti-virus software, προτείνεται να ενεργοποιήσουν το Windows Defender που είναι δωρεάν.
-Η Microsoft διαθέτει περισσότερες πληροφορίες για τον ιό και την επίθεση στο customer guidance for the WannaCry.
-Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν κάνει το security update, συστείνεται να εγκαταστήσουν άμεσα το Microsoft Security Bulletin MS17-010.
-Για όσους χρησιμοποιούν το Windows Defender, προτείνεται το Ransom:Win32/WannaCrypt που εντοπίζει τον ιό.
-Περισσότερες πληροφορίες διατείθενται από το Microsoft Malware Protection Center στο Windows Security blog.
Συνοπτικά τα updates εδώ:
Σημειώνεται ότι όσοι χρησιμοποιούν το Bitdefender δεν επηρεάζονται από αυτή την επίθεση, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία.
Το κακόβουλο λογισμικό ransomware είναι ένας ισχυρός ιός που "παραλύει" τους υπολογιστές, καθώς κρυπτογραφεί αρχεία (βίντεο, φωτογραφίες, αρχεία word), τα οποία οι χρήστες δεν μπορούν να επανακτήσουν. Ο ιός ονομάζεται "WannaCry" και εξαπλώνεται όπως είπαμε παραπάνω, εκμεταλλευόμενος το κενό ασφαλείας των Windows, σε όσους υπολογιστές δεν έχουν κάνει την τελευταία αναβάθμπώςιση της Microsoft, που ήταν διαθέσιμη από τον Μάρτιο.
Το κακόβουλο λογισμικό στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενός κρυπτογραφημένου, συμπιεσμένου αρχείο το οποίο, το οποίο μόλις το άνοιγε κάποιος, ουσιαστικά "άνοιγε την πόρτα" στο ransomware. Οι χάκερς ζητούν από τους χρήστες - θύματα να πληρώσουν ένα ποσό σε bitcoin, ίσο με 300 δολάρια (275 ευρώ), προκειμένου να ξεκλειδώσουν τα αρχεία.
Από την πλευρά της η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Digital Shadows ανέφερε σήμερα ένα ποσό ύψους 32.000 δολαρίων που έχει συνολικά καταβληθεί σε bitcoin, ποσό που δεν κρίνεται ως ιδιαιτέρως υψηλό σε σχέση με τις διαστάσεις της επίθεσης.
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, η διάδοση του ιού επιβραδύνθηκε πάντως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η εξάπλωση του WannaCry έχει περιοριστεί στις Ασιατικές χώρες, ενώ η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι είχαν εντοπιστεί μόνο 9 υποθέσεις ransomware, χωρίς ωστόσο να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες.
Αυστραλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής μόνο 3 μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις έχουν προσβληθεί, ενώ το υπουργείο Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι διερευνάται μικρός αριθμός μη επιβεβαιωμένων περιστατικών.
Στην Ιαπωνία τόσο η Nissan όσο και η Hitachi ανέφεραν ότι έχουν επηρεαστεί ορισμένα από τα συστήματά τους, ενώ η κινεζική εταιρεία πετρελαίου PetroChina ανέφερε ότι σε ορισμένους σταθμούς της οι πελάτες αντιμετώπισαν πρόβλημα με τις πληρωμές.

Η κατάσταση φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με τη Europol

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εταιρείες φαίνονταν σήμερα το πρωί ότι απέφυγαν ένα "κυβερνοχάος", ανακοίνωσε η Europol.
"Ο αριθμός των θυμάτων δεν φαίνεται να έχει αυξηθεί και η κατάσταση μοιάζει σταθερή στην Ευρώπη, κάτι που συνιστά επιτυχία", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Europol Γιαν Οπ Γκεν Ορτ.
"Φαίνεται ότι υπήρξαν πολλοί υπεύθυνοι της ασφάλειας στο Ίντερνετ που έκαναν τη δουλειά τους στη διάρκεια του σαββατοκύριακου και προχώρησαν σε ενημερώσεις λογισμικών ασφαλείας", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη Europol, περισσότεροι από 200.000 υπολογιστές σ' όλον τον κόσμο επλήγησαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου που πέρασε, σε μια επίθεση που δεν έχει προηγούμενο. Ο διευθυντής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ είχε εκφράσει χθες τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί «όταν οι άνθρωποι επιστρέψουν τη Δευτέρα στις δουλειές τους και ανάψουν τον υπολογιστή τους».
"Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο", είχε προσθέσει ο Γουέινραϊτ μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV.
Φωτογραφία: AP Photo/Mark Schiefelbein

http://news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Fresh News Achive