-->

Το δύσκολο 2017 για τον Αλέξη Τσίπρα

 http://freshsnews.blogspot.com/2017/01/2to-duskolo-2017-gia-ton-aleksh-tsipra.html
Με το δεξί επιθυμεί να μπει το Μαξίμου στη νέα χρονιά από τη στιγμή που πέτυχε το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος. Όλα τα κορυφαία στελέχη καταλαβαίνουν πως το νέο έτος θα κρίνει ακόμα και την παραμονή στην εξουσία


Με τον πιο επεισοδιακό τρόπο επέλεξε να κλείσει το 2016 το Μαξίμου γνωρίζοντας καλά πως η επιλογή της καταβολής του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχος όχι μόνο θα την έφερνε αντιμέτωπη με τους εταίρους, αλλά ως ένα βαθμό θα έβαζε σε κίνδυνο και το κλείσιμο της αξιολόγησης.
AdTech Ad
Το δίλημμα ήταν σαφές:  Ή θα ενημέρωνε πλήρως τους δανειστές που σκοπεύει να καταβάλει τα χρήματα της υπεραπόδοσης, οπότε το «πράσινο φως» δεν θα ερχόταν ή θα προχωρούσε μονομερώς κερδίζοντας, όμως τη «συμπάθεια» μιας μεγάλης κοινωνικής μερίδας για την επιλογή της.
Με την φοροκαταιγίδα που έρχεται από τη νέα χρονιά, τις πολλαπλές αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, τη δημοσκοπική πτώση, αλλά και το στενό μαρκάρισμα της ΝΔ η «πλάστιγγα» έγειρε σχετικά εύκολα προς την επιλογή της «ρήξης» ελπίζοντας πως αυτή θα είναι σύντομη.  «Τέλος καλό όλα καλά» έλεγε στέλεχος του υπουργικού συμβουλίου στο NEWS 247 εκτιμώντας πως τόσο το  «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος όσο και η κίνηση «ματ» του Αλέξη Τσίπρα να εκθέσει ανεπανόρθωτα την αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, με το «παρών» που επέλεξε να ψηφίσει, απέδειξε την ορθότητα της  τελικής επιλογής.
Μετά από ένα Συνέδριο όπου η κριτική κινήθηκε σε αρκετά υψηλούς τόνους για την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από το παράλληλο πρόγραμμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είδαν την υπεραπόδοση από το πλεόνασμα ως την μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να γίνει μια στροφή. Παράλληλα το  Μαξίμου θέλησε να δείξει τις προθέσεις τους σε σχέση με τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα από τη στιγμή που τελειώσει η επιτροπεία. Αυτό ήταν ένα μήνυμα σε όλους τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που το τελευταίο διάστημα έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην Κουμουνδούρου ταυτίζοντας την κυβέρνηση με τις προηγούμενες.
Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να «μέτρησε» τις αντιδράσεις των δανειστών, ελπίζοντας πως αν δεν είχαν πάρει τόσο μεγάλη έκταση ενδεχομένως θα μπορούσε να προχωρήσει και σε άλλες μικρότερες παροχές πριν το 2016, όμως το όλο εγχείρημα εκτιμάται ότι λειτούργησε υποσχετικά. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και οι περιοδείες όλων των κορυφαίων στελεχών ανά την περιφέρεια. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως «νέα μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά», στο Μαξίμου επιλέγουν να βάζουν σε πρώτο πλάνο την επαφή με τον κόσμο.  Η προσήλωση στον στόχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας το νέο έτος έγινε φανερή από τον Γιώργο Χουλιαράκη δίνοντας το αυστηρό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν και τα υπουργεία από εδώ και πέρα.
Στις «ζημιές» της επιλογής να δοθεί η επονομαζόμενη «13 σύνταξη» ήταν η περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απέδειξε πως έχει αρκετούς συμμάχους στο δρόμο προς ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα.
Στο 2017 στην Ηρώδου Αττικού θέλουν να μπουν με το δεξί με την οικονομία, όμως να είναι και πάλι στο προσκήνιο. «Αγώνας δρόμου» στήνεται ήδη από τη Δευτέρα προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση για τα εμπόδια της β΄ αξιολόγησης που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το τέλος του προγράμματος και μετά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής άνοιξε λίγο περισσότερο τα χαρτιά του επιβεβαιώνοντας πως το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η επέκταση του κόφτη και μετά το 2018.Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο την πιθανότητα οι δανειστές να «τραβήξουν  το σχοινί» επαναλαμβάνοντας το σκηνικό του 2015 και «ξεχειλώνοντας» την διαπραγμάτευση πέρα από τον Μάρτιο.
Τα προβλήματα του Αλέξη Τσίπρα δεν τελειώνουν εδώ καθώς η χρονιά ξεκινάει με το Κυπριακό και την πολυμερή διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, αλλά και ένα ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν που μένει να καθοριστεί τις πρώτες ημέρες του έτους. Το τετ α τετ των δυο ηγετών, από τη στιγμή που θα καθοριστεί, θα γίνει σε ένα βαρύ κλίμα με τις επαναλαμβανόμενες επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου να έχουν δυναμιτίσει το κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες.
Έξω από το κάδρο δεν μένει το προσφυγικό για το οποίο αναμένεται να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση το 2017. Πολλές μεγάλες δυνάμεις έχουν ήδη διαπιστώσει πως η συμφωνία του περασμένου Μαρτίου υπολειτουργεί και σίγουρα χρειάζεται το τοπίο να ξεκαθαρίσει και να επαναπροσδιοριστούν οι ρόλοι των μελών της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Αποφάσεις και ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν και στις χώρες που συνεχίζουν να κρατούν κλειστά τα σύνορά τους.

http://news247.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3