-->

Ιστορικό ρεκόρ στη Wall Street

 http://freshsnews.blogspot.com/2017/01/26-istoriko-rekor-sth-wall-street.html
Νέο ρεκόρ σημείωσε χθες ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones, ξεπερνώντας τις 20.000 μονάδες πρώτη φορά στην ιστορία του. Σε υψηλότατα επίπεδα εκτοξεύθηκε και ο δείκτης S&P 500, ενώ οι μετοχές του κατασκευαστικού και του τραπεζικού κλάδου κατέγραψαν εντυπωσιακά κέρδη. Η υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων από τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και για την κατασκευή δύο αγωγών πετρελαίου, λίγες μόλις ημέρες μετά την ορκωμοσία του, έπεισε τις αγορές ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του για την οικονομία.

Από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, ο δείκτης Dow Jones είχε φθάσει στις 20.015 μονάδες, αναρριχήθηκε στις 20.082 μονάδες και έκλεισε στις 20.068,5 μονάδες, με άνοδο 0,78%. Ο δείκτης S&P 500 εκτοξεύθηκε στις 2.298,37 μονάδες με κέρδη 0,8% και ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε, επίσης, ρεκόρ με άνοδο 0,99%. Η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας Martin Marietta Materials ενισχύθηκε 3% στη διάρκεια της συνεδρίασης και της κατασκευαστικής US Concrete κατά 3,4%. Η μετοχή της Wells Fargo παρουσίασε άνοδο 3% και τα μεγαλύτερα κέρδη από τις τραπεζικές μετοχές του δείκτη S&P 500.

Οι επενδυτές αναμένουν την υλοποίηση της «ατζέντας Τραμπ» για τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, την απορρύθμιση κλάδων όπως ο τραπεζικός και την αύξηση κρατικών δαπανών για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής. Ωθηση στην ξέφρενη ανοδική πορεία της Wall Street έδωσε και η συνάντηση του Τραμπ με τους διευθύνοντες συμβούλους των General Motors, Ford Motor’s και Fiat Chrysler. Τους υποσχέθηκε ρυθμιστική χαλάρωση και μείωση της φορολογίας, αν δεσμευθούν να φτιάξουν περισσότερα εργοστάσια επί αμερικανικού εδάφους. Παράλληλα, τα προεδρικά διατάγματα δίνουν το «πράσινο φως» στην TransCanada να προχωρήσει στην κατασκευή του αγωγού Keystone XL και στην Energy Transfer Partners να ολοκληρώσει τον αγωγό Dakota Access, σχέδια που είχαν «παγώσει» επί Ομπάμα, ύστερα από πιέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Εδώ και τρεις εβδομάδες, το ράλι των αμερικανικών χρηματιστηρίων είχε δείξει σημάδια κάμψης. Ο δείκτης Dow Jones απείχε μόλις μία μονάδα από τις 20.000 μονάδες στις 6 Ιανουαρίου, αντανακλώντας τη στάση αναμονής που τηρούσαν οι αγορές έως ότου εξακριβωθούν οι προθέσεις του Τραμπ εν σχέσει με τις προεκλογικές εξαγγελίες του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναλυτές και οικονομολόγοι επιβεβαιώνουν ότι το ράλι των αμερικανικών μετοχών μετά την εκλογή Τραμπ στις 8 Noεμβρίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα μετεκλογικά ράλι στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ, λόγω των μεγάλων υποσχέσεων που έχει δώσει στις επιχειρήσεις για τη μείωση της φορολογίας και τη χαλάρωση των τραπεζικών κανόνων που επιβλήθηκαν επί Ομπάμα με το νομοσχέδιο Ντοντ - Φρανκ. Από την εκλογή Τραμπ, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 έχουν παρουσιάσει κέρδη 9,9% και 7,68%, αντίστοιχα, συμπαρασύροντας σε άνοδο τα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο δείκτης Dow Jones ξεπέρασε πρώτη φορά τις 19.000 μονάδες στις 22 Νοεμβρίου, με τις μετοχές της Goldman Sachs και της JPMorgan να αντανακλούν το 20% των κερδών του.

Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι οι επενδυτές προσδοκούσαν εδώ και καιρό μια θετική αλλαγή του κλίματος στα χρηματιστήρια, διότι το 2016 ξεκίνησε υποτονικά, δίνοντας ένα αρνητικό στίγμα.

Το 2016 χαρακτηρίστηκε από την κατάρρευση των κινεζικών αγορών, την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, την ασθενική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι υποσχέσεις Τραμπ για την αναβάθμιση υποδομών, τη φορολογία και τη χαλάρωση των περιορισμών στην ενέργεια και τις τράπεζες προσέλκυσαν την προσοχή εκείνων που ήθελαν πιο δυναμικές αποδόσεις από τις αγορές.

kathimerini
Έντυπηkathimerini 

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3