Αναβλήθηκε για την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

 http://freshsnews.blogspot.com/2017/01/23-anavlh8hke-gia-thn-pempth-26-ianoyarioy-h-apofash-toy-areioy-pagoy-gia-toys-oktw-toyrkoys-a3iwmatikoys.html
Τελικώς, στις 26 του μήνα στις 3 το μεσημέρι θα εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, λόγω συνεχιζόμενης, όπως ανακοινώθηκε, διάσκεψης των μελών του δικαστηρίου.
Μάλιστα, για τους τέσσερις πρώτους το δικαστήριο δεν έχει ολοκληρώσει τη διάσκεψη, λόγω ασθενείας της αρεοπαγίτου Διονυσίας Μπιτζούνη.
Η ανακοίνωση της απόφασης, για μια υπόθεση με δεδομένο το πολιτικό και διπλωματικό πρόσημο που διαθέτει, είχε οριστεί αρχικά για τις 11 σήμερα το πρωί οπότε και ανέβηκαν στην έδρα της Ολομελείας του Αρείου Πάγου οι τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις που έχουν εκδικάσει τις υποθέσεις - σε τρεις διαφορετικές δίκες- προκειμένου να εκδόσουν την απόφαση τους.
Η έκδοση της απόφασης από τον Αρειο Πάγο που θα έκρινε το αίτημα των τουρκικών αρχών που ζητούν την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που έφθασαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Αν το ανώτατο δικαστήριο κρίνει ότι το αίτημα των τουρκικών αρχών πρέπει να απορριφθεί δηλαδή αν πει όχι στην έκδοση των οκτώ Τούρκων τότε η υπόθεση θα τελειώσει εδώ καθώς η απόφαση αυτή είναι αμετάκλητη. Δεν αλλάζει.
Ομως αν πει ναι στο αίτημα και αποφασίσει να εκδοθούν οι Τούρκοι αξιωματικοί, τότε μόνον ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να αλλάξει την απόφαση και να αρνηθεί την έκδοσή τους.
Σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι θετική για το αίτημα των τουρκικών αρχών και συμφωνήσει με αυτή και ο υπουργός Δικαιοσύνης και πάλι η έκδοση τους δεν θα είναι άμεση, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου που δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Μαρτίου.
Στο μεταξύ οι εκζητούμενοι μπορούν να προσφύγουν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο όμως μπορεί να ανατρέψει την απόφαση του Αρείου Πάγου και να ασκήσει ουσιαστικά μεγάλη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών αρχών.
Πάντως ως τώρα και οι τρεις αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Βασιλική Θεοδώρου και Νίκος Παντελής έχουν ταχθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των οκτώ, επιχειρηματολογώντας με βάση το ευρωπαϊκό δικαστικό κεκτημένο, τη Σύμβαση της Ρώμης αλλά και με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα, όπου όπως ανέφεραν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οκτώ αξιωματικοί θα τύχουν δίκαιης δίκης, αντίθετα μπορεί να υποστούν βασανισμό και να κινδυνεύσει η ζωή τους.
Το θέμα των Τούρκων αξιωματικών έχει απασχολήσει και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, τα οποία με δημοσιεύματα θέτουν θέματα δημοκρατίας για τη χώρα μας σε περίπτωση που αποφασιστεί η έκδοση των οκτώ.

kathimerini
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive

Free Search Engine Submission
Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits! Search Engine Submission and Marketing Services Blog Directory & Business Pages - OnToplist.com Sonic Run: Internet Search Engine Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! GreekBloggers.com Blog This Here LocalSubmit.com : search engine submissions and website promotion with free advice Entertainment
RSS Search Blogs lists and reviews Blogorama - The Blog Directory All4blogs.gr Follow my blog with Bloglovin Google+ Bokabilligaflyg.com Free List of Directories - Browse through Directory Critic's large collection of quality free web directories that you can get your site listed in. Search Engine Submission - AddMe Greek Directory collagen type 2 Add URL - To New Alternative Search Engine SEO Services