Αίγυπτος: Πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, εκλογές χωρίς την Μουσουλμανική Αδελφότητα

http://freshsnews.blogspot.com/2015/10/18-ekloges-aigyptos.html
Βουλευτικές εκλογές χωρίς...αντιπολίτευση, διεξάγονται σήμερα στην Αίγυπτο, αφού για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια δεν θα συμμετάσχει η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η αποχή αναμένεται υψηλή, καθώς πολλοί ψηφοφόροι και ιδιαίτερα οι νέοι αντιμετωπίζουν με απάθεια την διαδικασία, όντας απογοητευμένοι με τις πολιτικές της κυβέρνησης και την πολυσυζητημένη «πορεία προς τον εκδημοκρατισμό».

Οι Αιγύπτιοι καλούνται σήμερα να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν ένα νέο κοινοβούλιο εξ ορισμού προσκείμενο στον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον πρώην αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων που καταστέλλει κάθε διαφωνία, δύο χρόνια αφότου ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι.
Η διαδικασία, από την οποία ουσιαστικά απουσιάζει η αντιπολίτευση, θα διεξαχθεί σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα σε 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας, και δικαίωμα συμμετοχής έχουν πάνω από 27 εκατομμύρια εκλογείς. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας).
Οι βουλευτικές εκλογές, οι πρώτες στην Αίγυπτο μετά τη διάλυση, τον Ιούνιο του 2012, του κοινοβουλίου στο οποίο κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές, θα γίνει σε δύο γύρους, βάσει ενός περίπλοκου συστήματος.
Για πολλούς πολιτικούς παρατηρητές, η Βουλή των 596 μελών που θα προκύψει δεν θα αποτελεί παρά έναν μηχανισμό επικύρωσης των αποφάσεων του Σίσι, ενός προέδρου που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, αλλά υποστηρίζεται ανοικτά από την συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων.
«Εάν το ήθελαν οι βουλευτές, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ισορροπία» των εξουσιών, εκτίμησε ο Γιούσρι αλ Αζαμπάουι, ένας ειδικός του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών αλ Αχράμ. «Αλλά με δεδομένη τη δημοτικότητα του Σίσι, δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος θα διατηρήσει τις σημαντικότερες εξουσίες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο απόστρατος στρατάρχης συνεχίζει να θεωρείται δημοφιλής σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που τον θεωρεί έναν ισχυρό άνδρα, ικανό να φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας και να σταθεροποιήσει τη χώρα.
Παρότι το Σύνταγμα δίνει στη Βουλή εξουσίες που δεν είναι ευκαταφρόνητες, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να αποσύρει την εμπιστοσύνη της στον πρόεδρο ή να εγκρίνει μια ψήφο δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησής του, η επόμενη Βουλή «δεν θα είναι ούτε επαναστατική, ούτε μεταρρυθμιστική», προέβλεψε ο πολιτειολόγος Χάζεμ Χόσνι.
«Δεν θα υπάρχει αληθινή αντιπολίτευση» ικανή να εμποδίσει τον Σίσι και την κυβέρνησή του, πρόσθεσε.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, πρώην στρατάρχης ο οποίος ανέτρεψε τον ισλαμιστή προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, έχει δεσμευθεί να «εξαλείψει» τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, κίνημα που ιδρύθηκε πριν περίπου 90 χρόνια και το 2012 κέρδισε τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, τις πρώτες ελεύθερες και δημοκρατικές.
Μετά την ανατροπή του Μόρσι, που προέρχεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το κίνημα ήταν στόχος μιας αιματηρής καταστολής: περισσότεροι από 1.400 διαδηλωτές υπέρ του ανατραπέντος προέδρου σκοτώθηκαν και περισσότερα από 15.000 μέλη ή υποστηρικτές της Αδελφότητας, καθώς και σχεδόν το σύνολο της ηγεσίας της, έχουν φυλακιστεί, όπως και ο ίδιος ο Μόρσι.
Πολλές εκατοντάδες, εκ των οποίων και ο Αιγύπτιος πρώην πρόεδρος, έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε μαζικές και γρήγορες δίκες τις οποίες έχει καταγγείλει ο ΟΗΕ.  Η Μουσουλμανική Αδελφότητα χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική οργάνωση» στο τέλος του 2013, ενώ το πολιτικό της παρακλάδι το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης απαγορεύθηκε.
«Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα παραμείνουν εκτός του πολιτικού παιχνιδιού για όσο διάστημα ο Σίσι βρίσκεται στην εξουσία», εκτίμησε ο πολιτειολόγος Χόσνι. «Οι Αδελφοί και το καθεστώς έχουν πάει πολύ μακριά» την αντιπαράθεσή τους, πρόσθεσε.
Παρόλο που επισήμως η Αδελφότητα ήταν απαγορευμένη και επί της προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ, η ύπαρξή της γινόταν ανεκτή και είχε μπορέσει να συμμετάσχει υπό διάφορους σχηματισμούς σε όλες τις βουλευτικές εκλογές από το 1984, με εξαίρεση αυτών του 1990.
Η πτώση της είναι ακόμη πιο σκληρή, καθώς η Αδελφότητα σημείωσε μια μεγάλη άνοδο μετά την εξέγερση του 2011, που οδήγησε στην ανατροπή του Μπουμπάρακ.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήλεγχαν το 44% των εδρών της Συνέλευσης που εξελέγη δημοκρατικά στο τέλος του 2011, όμως διαλύθηκε τον Ιούνιο του 2012 από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο είχε κρίνει ότι ο εκλογικός νόμος ήταν αντίθετος προς το Σύνταγμα.
Και σε μια Αίγυπτο, όπου μετά την πτώση της μοναρχίας το 1952, ο πρόεδρος προερχόταν πάντα από τον στρατό, ο Μόρσι έγινε το 2012 ο πρώτος πολίτης που εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της πιο πολυπληθούς αραβικής χώρας.
Αυτό που μένει τώρα στην Αδελφότητα είναι να επιστρέψει στην παρανομία, όπως είχε κάνει στις αρχές του 1980, όμως «αποκλείεται» η καταστολή να οδηγήσει «στην εξαφάνιση της οργάνωσης», εκτίμησε ο πολιτειολόγος Μουστάφα Κάμελ αλ Σαγίντ.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αδελφότητα ζει μια τέτοια εμπειρία», υπογράμμισε ο ίδιος, αναφερόμενος στην βίαιη καταστολή εναντίον της οργάνωσης που είχε εξαπολύσει ο πρόεδρος Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ μετά την απόπειρα δολοφονίας του το 1954.
Σύμφωνα με τον Σαγίντ, «οι συνθήκες που οδήγησαν στην εμφάνιση της Αδελφότητας εξακολουθούν να είναι επίκαιρες: η πτώση του επιπέδου διαβίωσης της μεσαίας τάξης και ο ελκυστικός χαρακτήρας των θρησκευτικών συνθημάτων», που εξακολουθούν να ικανοποιούν ένα μέρος της συντηρητικής αιγυπτιακής κοινωνίας.
Όπως σημείωσε μάλιστα ο Χόσνι, οι σαλαφιστές του κόμματος αλ Νουρ, το μοναδικό ισλαμιστικό κόμμα που συμμετέχει στις εκλογές, «διαδραματίζουν σήμερα έναν παρόμοιο ρόλο με αυτό της Αδελφότητας: επωφελούνται από ένα ανάλογο ποσοστό ανεκτικότητας όπως η Αδελφότητα» υπό την προεδρία του Μουμπάρακ.
Πάντως το αλ Νουρ είχε υποστηρίξει την ανατροπή του Μόρσι και δεν κρύβει την υποστήριξή του στον πρόεδρο Σίσι.

http://www.ethnos.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files