-->

Η Γερμανία εξαγόρασε το Μουντιάλ του 2006

http://freshsnews.blogspot.com/2015/10/18-i-germania-eksagorase-to-mountial-2006.html
Το γερμανικό ποδόσφαιρο μοιάζει να βυθίζεται στη μεγαλύτερη κρίση του μετά τα σκάνδαλα χρηματισμού που είχαν ξεσπάσει στο γερμανικό πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα τη δεκαετία του 1970.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel», η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2006 στη Γερμανία φέρεται να έγινε κατόπιν χρηματισμού της FIFA με υπέρογκο ποσό, προερχόμενο από μυστικές δοσοληψίες και μαύρα ταμεία.

Και για τη FIFA όμως αυτή η αποκάλυψη καταφέρει ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα στο κύρος της, δεδομένου ότι το νέο σκάνδαλο έρχεται να προστεθεί στις υποθέσεις Μπλάτερ και Πλατινί που έχουν θέσει εν αμφιβόλω τη γενικότερη αξιοπιστία της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.


(Η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006: Xoρστ Σμιντ, Τέο Τσβάντσιγκερ, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ)

Όπως αποκαλύπτει το «Spiegel», η γερμανική επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ είχε συστήσει κρυφό ταμείο, στο οποίο ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Αdidas Ρομπέρ Λουί Ντραϊφούς είχε καταθέσει το ποσό των 10,3 εκατ. ελβετικών φράγκων (6,7 εκατ. ευρώ) με τη μορφή μυστικού δανείου.

Σύμφωνα με την Deutche Welle, ως εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση φέρονται ο τότε επικεφαλής της γερμανικής επιτροπής διεκδίκησης και θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου Φραντς Μπεκενμπάουερ, αλλά και ο νυν πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB) Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, καθώς και άλλοι παράγοντες του γερμανικού ποδοσφαίρου.

H μαύρη διαδρομή των 6,7 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas φέρεται να είχε δανείσει το επίμαχο ποσό ως ιδιώτης λίγο πριν από την ανακοίνωση της ανάθεσης του Μουντιάλ στη Γερμανία, στις 6 Ιουλίου του 2000.

Ωστόσο το ποσό αυτό δεν εμφανίστηκε ποτέ ούτε στον προϋπολογισμό της επιτροπής διεκδίκησης αλλά ούτε, μετά την ανάθεση, και στον προϋπολογισμό της επιτροπής διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2006.

Έναν χρόνο πριν από το Μουντιάλ ο Ντραϊφούς απαίτησε να του επιστραφεί το ποσό των 6,7 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσει ως δάνειο. Ως εκ τούτου η οργανωτική επιτροπή ζήτησε τόσο από τον Μπεκενμπάουερ όσο και από τον Νίρσμπαχ να επιστρέψουν το μαύρο δάνειο με... διακριτικότητα. Τελικά το ποσό επεστράφη μέσω ενός λογαριασμού της FIFA στη Γενεύη σε τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του Ντραϊφούς στη Ζυρίχη. Το ποσό εμφανιζόταν ως γερμανική συνεισφορά στη διοργάνωση γκαλά της FIFA στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Σιγή ιχθύος από Μπεκενμπάουερ και Νίρσμπαχ

Σύμφωνα με το «Spiegel», το αρχικό δάνειο του Ντραϊφούς προς τη γερμανική επιτροπή διατέθηκε προφανώς για την εξαγορά των ψήφων των τεσσάρων Ασιατών εκπροσώπων στο εκτελεστικό συμβούλιο της FIFA.

Και οι τέσσερις Ασιάτες είχαν ψηφίσει, ακριβώς όπως και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους, υπέρ της ανάθεσης της παγκόσμιας διοργάνωσης στη Γερμανία. Έτσι η Γερμανία επιλέχθηκε με 12 ψήφους έναντι 11 ψήφων που έλαβε η αντίπαλός της Νότια Αφρική, σε σύνολο 24 ψήφων. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε περίπτωση ισοπαλίας η ψήφος του επικεφαλής της FIFA Ζεπ Μπλάτερ θα μετρούσε εις διπλούν.

Στο μεταξύ ο Μπλάτερ είχε τοποθετηθεί υπέρ της Νότιας Αφρικής. Κατά τον τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας όμως απείχε ο εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας -που σύμφωνα με πληροφορίες θα υποστήριζε τη Ν. Αφρική- κι έτσι επικράτησε η Γερμανία.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υπάρξει αντίδραση ούτε από την πλευρά του Φραντς Μπεκενμπάουερ ούτε κι από εκείνη του Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ. Αντίστοιχα, η FIFA δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με την υπόθεση.

H DFB από την πλευρά της, σε σημερινή ανακοίνωση, αναγνωρίζει ότι πράγματι τον Απρίλιο του 2005 καταβλήθηκε το επίμαχο ποσό στη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αλλά επικαλείται άλλους λόγους (πιθανώς συμμετοχή σε πολιτιστικό πρόγραμμα της FIFA) και αποκλείει την εκδοχή της εξαγοράς.

Σύμφωνα μάλιστα με το δελτίο τύπου της DFB, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ψήφοι μελών της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA αποσπάστηκαν υπέρ της Γερμανίας με αθέμιτα μέσα σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας επιλογής.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πηγή: DW / spiegel online / dpa

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3