Με ίδιες αντικειμενικές και ανακατανομή βαρών ο ΕΝΦΙΑ του 2015

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/07/31-enfia.html
   Με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και με σταθερό τον στόχο είσπραξης (2,65 δισ. ευρώ) θα επιβληθεί και φέτος ο ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδια για να μεταφέρει τα βάρη προς τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να καταστήσει κάπως «δικαιότερο» τον φόρο για τα 6 εκατομμύρια υπόχρεων.
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Τρ. Αλεξιάδης, υποστήριξε ότι αυτήν τη στιγμή γίνεται προεργασία στο υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο του ΕΝΦΙΑ, αλλά ξεκαθάρισε πως «η οροφή του φόρου είναι συγκεκριμένη, 2,65 δισ. ευρώ. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε επ’ αυτού του θέματος, αλλά σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του φόρου, γιατί στον ΕΝΦΙΑ είναι δύο φόροι (σ.σ. κύριος και συμπληρωματικός), και θα δούμε τι ακριβώς ποσό θα παίρνουμε από τον έναν και τι από τον άλλον». Τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών συζητώνται παράλληλα και με τα κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια αυτά προβλέπουν αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας, έναντι των εσόδων από τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.
Επίσης, κατά τον αναπληρωτή υπουργό, υπό διαμόρφωση είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Η καταβολή του φόρου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016. Κάτι που σημαίνει ότι, για να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις, θα πρέπει η πρώτη δόση να πληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015. Αν υπάρξει καθυστέρηση, τότε οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου θα είναι λιγότερες.
Πάντως, ο κ. Αλεξιάδης κατέστησε σαφές ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. «Στο θέμα με τις αντικειμενικές υπάρχει μια πραγματικότητα, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την πραγματικότητα, δηλαδή δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να βγουν καινούριες αξίες ή να διορθώσουμε πράγματα ή να χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα εμπορικών αξιών, αντί τις αντικειμενικές και οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς, τα δεδομένα μάς οδηγούν και σε συγκεκριμένες αποφάσεις», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «τώρα, όπως ξέρετε, αντιμετωπίζουμε μια πολύ έκτακτη κατάσταση, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό». Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι οι αντικειμενικές τιμές θα αλλάξουν εντός του 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τις αλλαγές στη δομή του φόρου φέτος προβλέπουν:
1. Μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του. Αυτήν τη στιγμή, ο συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται σε αστικά ακίνητα με συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ, και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ ή στα 250.000 ευρώ, με τους συντελεστές να κυμαίνονται από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
2. Αλλαγές στους συντελεστές προσδιορισμού του κύριου φόρου. Εξετάζεται να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία (π.χ. μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ταυτόχρονα, όμως, θα αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια, όπως, για παράδειγμα, στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ. Για αυτή την κατηγορία ακινήτων, οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 6 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
3. Μείωση του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φόρος του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30%. Βέβαια, για διατηρηθεί η μείωση αυτή, ή ακόμα και να αυξηθεί, απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.
Έντυπη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive

Free Search Engine Submission
Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits! Search Engine Submission and Marketing Services Blog Directory & Business Pages - OnToplist.com Sonic Run: Internet Search Engine Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! GreekBloggers.com Blog This Here LocalSubmit.com : search engine submissions and website promotion with free advice Entertainment
RSS Search Blogs lists and reviews Blogorama - The Blog Directory All4blogs.gr Follow my blog with Bloglovin Google+ Bokabilligaflyg.com Free List of Directories - Browse through Directory Critic's large collection of quality free web directories that you can get your site listed in. Search Engine Submission - AddMe Greek Directory collagen type 2 Add URL - To New Alternative Search Engine SEO Services