-->

Πολεμικό κλίμα στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/07/21-tourkia.html
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Στο αίμα πλημμύρισε χθες η κουρδική πόλη Σουρούτς, η οποία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, σε απόσταση μόλις δέκα χιλιομέτρων από το μαρτυρικό Κομπάνι της Συρίας. Ένας ή περισσότεροι βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους ανάμεσα σε εκατοντάδες νέους που συμμετείχαν σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νέων Σοσιαλιστών, λίγο προτού κατευθυνθούν προς το Κομπάνι, όπου είχαν προγραμματίσει ένα τριήμερο εκδηλώσεων συμπαράστασης προς τους υπερασπιστές του από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών. Το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον 27 νεκροί και 50 τραυματίες, από τους οποίους αρκετοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση οργανώθηκε και εκτελέστηκε από το Ισλαμικό Κράτος, σε αντίποινα για τα πλήγματα που του έχουν καταφέρει οι Κούρδοι μαχητές του YPG (αδελφής οργάνωσης του ΡΚΚ), οι οποίοι έχουν αποκρούσει αλλεπάλληλες προσπάθειες για την κατάληψη του Κομπάνι. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι χθες και σχεδόν ταυτόχρονα με το χτύπημα στο Σουρούτς σημειώθηκε βομβιστική επίθεση με δύο νεκρούς και στη συριακή πόλη, όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε σε σημείο ελέγχου του YPG σε μια από τις εισόδους της πόλης.
Τα χθεσινά δραματικά γεγονότα εκτιμάται ότι θα δώσουν την αφορμή στην Άγκυρα να ενισχύσει περαιτέρω τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, η οποία ούτως ή άλλως είναι ιδιαιτέρως ισχυρή τους τελευταίους μήνες. Επισήμως, η τουρκική πλευρά επικαλείται το σκηνικό χάους που επικρατεί στην άλλη πλευρά των συνόρων, όπου συγκρούονται δύναμεις των Κούρδων, ένοπλοι της συριακής αντιπολίτευσης, μονάδες του κυβερνητικού στρατού της Δαμασκού και, φυσικά, τζιχαντιστές. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι προετοιμάζεται μια στρατιωτική επιχείρηση και εντός του συριακού εδάφους, με την πρόφαση της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας.
Η κυβέρνηση Νταβούτογλου βεβαίως το διαψεύδει, αλλά κανείς δεν περίμενε να το επιβεβαιώσει...
Ομόθυμη καταδίκη
Για ωμή πράξη τρομοκρατίας έκαναν λόγο τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, που καταδίκασαν απερίφραστα τη χθεσινή επίθεση στο Σουρούτς. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν -«το κράτος, η κυβέρνηση και το έθνος» θα αποτρέψουν αυτές τις επιθέσεις, είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός. Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, η δήλωση του ηγέτη του κουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος κάλεσε τους Κούρδους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της ασφάλειάς τους στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, όπου είναι πλειοψηφία. Αυτό είναι κάτι που ίσως θεωρηθεί μη αποδεκτή κίνηση από την Άγκυρα, καθώς θα ενισχύσει τις αυτονομιστικές διαθέσεις του πληθυσμού της περιοχής.

imerisia

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3