-->

Μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών στην Θεσσαλονίκη - Στο πλευρό τους και οι «γραβάτες»

Δεν φεύγουν από τα μπλόκα και κλιμακώνουν τους αποκλεισμούς - Να αποκλείσουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο απειλούν οι αγρότες της Αττικής - Κλειστά τα Τέμπη από τις 16:00-21:00
Τις δυνάμεις τους και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης μετράνε σήμερα οι αγρότες στο μεγάλο συλλαλητήριο που έχουν προαναγγείλει στη Θεσσαλονίκη, εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica το απόγευμα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.
Οι αγρότες από όλα τα μπλόκα θα συγκεντρωθούν στην πλατεία ΧΑΝΘ, πολύ κοντά στο συνεδριακό κέντρο Βελλίδης, όπου είναι προγραμματισμένο να γίνουν στις 7 μ.μ. τα εγκαίνια της έκθεσης.
Στο συλλαλητήριο δεν θα παραστούν συντεταγμένα οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι σήμερα θα προχωρήσουν σε πεντάωρο αποκλεισμό της κοιλάδας από τις 4μμ έως τις 9 μμ. όπως αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου. Δεν αποκλείεται πάντως η συμμετοχή μεμονωμένων αγροτών.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας οι οποίοι συνεδρίασαν επίσης χθες το απόγευμα, έχουν αποφασίσει από την Παρασκευή το απόγευμα να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με την συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου την εμφάνιση τους θα κάνουν συμβολικά και τρακτέρ, ενώ προετοιμάζονται και για δυναμική συμμετοχή στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.
Στον αγώνα των αγροτών όλης της Ελλάδας μπήκαν και οι αγρότες της Αττικής. Από το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση τρακτέρ και αυτοκινήτων από αγρότες της Παιανίας και των Σπάτων. Τα οχήματα έχουν παραταχθεί στην διασταύρωση της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου με την Αττική Οδό, σε σημείο που μπορούν να αποκλείσουν την πρόσβαση προς τον διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος. Παράλληλα γίνονται συζητήσεις μεταξύ των αγροτών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς, για το πότε και με ποιο τρόπο θα κλιμακώσουν την κινητοποίησή τους.
Οι φωνές για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πληθαίνουν συνεχώς, ενώ οι αγρότες του Προμαχώνα, που έχουν και την σκληρότερα στάση μέχρι στιγμής, έκλεισαν την Τετάρτη -επ' αόριστον το τελωνείο της περιοχής με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ουρά φορτηγών πολλών χιλιομέτρων. Σήμερα θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 έως τις 9 το βράδυ.
Από το Σάββατο θα αυξηθούν οι ώρες αποκλεισμού και μάλιστα χωρίς διακοπή, ενώ από την Κυριακή υπάρχει σκέψη να ζητηθεί η συμμετοχή αγροτών από την περιοχή του Διδυμότειχου και ενδεχομένως της Ροδόπης προκειμένου να επιτευχθεί η σε 24ωρη βάση διακοπή λειτουργίας του τελωνείου των Κήπων.
Μέχρι στιγμής και παρά τις όποιες μετριοπαθείς φωνές οι αγρότες αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό εάν πρώτα δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι αλλαγές στην φορολογία τους.
Στο πλευρό των αγροτών οι επιστημονικοί φορείς
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι επιστημονικοί φορείς της χώρας ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και δηλώνουν ότι μαζί με όλους τους αγρότες, τους άλλους επαγγελματίες και το σύνολο της κοινωνίας, οι επιστήμονες «θα παλέψουν για την ανατροπή της λογικής που αποδυναμώνει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, δημιουργεί ανεργία, υπανάπτυξη, μετανάστευση και εντείνει τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και άλλων γκρίζων ζωνών στην οικονομία».
Οι επιστημονικοί φορείς  της χώρας επανέλαβαν ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την καταστροφή των επαγγελματιών, που επιφέρει η πρόταση για το ασφαλιστικό, συνυπολογιζόμενων των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για τα επόμενα έτη.
Παράλληλα, ζητούν από τη Κυβέρνηση να  δημοσιοποιήσει την αναλογιστική μελέτη που έχει αποστείλει – κατά δήλωση των εκπροσώπων της - στους θεσμούς, για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα.
Ακόμη, κατηγορηματικά οι επιστημονικοί φορείς δηλώνουν ότι:
-  Συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις και είναι  σε κοινή κατεύθυνση για την κλιμάκωση των δράσεων μας το επόμενο διάστημα.
-  Ενισχύουν τις κινητοποιήσεις των επί μέρους επιστημονικών φορέων, αγροτών και άλλων επαγγελματιών και ζητούν να έρθει πρόταση με ποσοτικά στοιχεία και αναλογιστική μελέτη, για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, με προοπτική, κοινωνικά δίκαιο και δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
Τέλος, οι επιστημονικοί φορείς  θα συμμετέχουν δυναμικά στη γενική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016, ενώ καλούν τα μέλη τους και όλη την κοινωνία να συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις της 4ης Φεβρουαρίου 2016.
http://www.protothema.gr

Συνολικές προβολές σελίδας

 

3