-->

Οι αρχαιολόγοι: «Σεξιστική αθλιότητα και χυδαιολογία» οι δηλώσεις του Ηλία Ψινάκη - Η απάντηση της Πρωτοψάλτη

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/09/1-Psinakis-protocalti-marathonas-arxaiologoi.html
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, και των αρχαιολόγων που αρνήθηκαν να παραχωρήσουν τον Τύμβο του Μαραθώνα για τη συναυλία της Αλκηστης Πρωτοψάλτη που πραγματοποιήθηκε στον Μαραθώνα την αυγουστιάτικη πανσέληνο.
Λίγες μέρες μετά τις θανατηφόρες ατάκες του Ηλία Ψινάκη, με αποδέκτη «τις ξινές, οπισθοδρομικές και ανοργασμικές, που δεν μας άφησαν να κάνουμε στον χώρο που έπρεπε» τη συναυλία, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) απαντά στον δήμαρχο Μαραθώνα, εξαπολύοντας πυρά τόσο στον ίδιο όσο και στην υπηρεσιακή υπουργό, που δεν έκανε κανένα σχόλιο.
«Με αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες το σεξιστικό παραλήρημα του δημάρχου Μαραθώνα απέναντι στις γυναίκες αρχαιολόγους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το "ατόπημά" τους, κατά τον εν λόγω κύριο, ήταν η μη παραχώρηση του ιστορικού χώρου του Μαραθώνα για συναυλία που είχε προγραμματίσει χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του αρμόδιου αρχαιολογικού οργάνου! Τις απαράδεκτες δηλώσεις του τις επανέλαβε μάλιστα ενώπιον της νέας υπουργού Τουρισμού κ. Α. Πρωτοψάλτη χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από την ίδια κατά τη διάρκεια της (προ)χθεσινής συναυλίας της».
«Ο ΣΕΑ καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας τα οποία υπηρετούν το καθήκον τους στο πλαίσιο της προστασίας των μνημείων και καλεί την ηγεσία των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού να πάρει σαφή θέση αντίθεσης και καταδίκης αυτής της πρωτοφανούς στο δημόσιο λόγο σεξιστικής αθλιότητας και χυδαιολογίας», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, η αν . υπουργός Τουρισμού κ. Άλκηστις Πρωτοψάλτη δήλωσε τα εξής:
«Θα ήθελα να απαντήσω στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με θέμα τις δηλώσεις του Δημάρχου Μαραθώνα κ. Ηλία Ψινάκη πριν την έναρξη της συναυλίας μου.
Διαφωνώ κάθετα με δηλώσεις που καταγράφονται ως προσβλητικές, διαχωρίζω την θέση μου από αυτή τη φρασεολογία που είναι αντίθετη με τον πολιτισμό μου, το ήθος μου και θίγουν την αξιοπρέπειά μου ως γυναίκα και ως Ελληνίδα. Για λόγους αποκατάστασης των πραγμάτων και αποτύπωσης της αλήθειας θέλω να διευκρινίσω ότι η δήλωση αυτή δεν έγινε ενώπιον μου και ήδη έχω διαχωρίσει την θέση μου από νωρίς μιλώντας απευθείας με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σέβομαι τους έλληνες αρχαιολόγους και το έργο που υπηρετούν γιατί είναι σπουδαίο.»

http://www.imerisia.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 

3