-->

Περιμένουν 9.500 πρόσφυγες πλοίο για Πειραιά μόνο από τη Λέσβο

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/08/24-lathrometanastes.html
Αδυνατεί να «αναπνεύσει» ο μηχανισμός υποδοχής του κύματος προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στην Λέσβο, καθώς καθημερινά υπολογίζεται ότι φτάνουν περίπου 1.500 άτομα. Το βράδυ καταπλέει το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να παραλάβει περίπου 2.500 επιβάτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Σύριους, για να τους μεταφέρει στον Πειραιά.

Η προγραμματισμένη ώρα άφιξης στη Μυτιλήνη είναι στις 10 το βράδυ και μετά την ταχεία επιβίβαση θα ακολουθήσει απόπλους περίπου 2 ώρες μετά.
Η κατάσταση είναι ασφυκτική στους δυο χώρους παραμονής τους -τον καταυλισμό που δημιούργησε ο δήμος Λέσβου στο Καρά Τεπέ και το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια- ενώ πρόχειροι καταυλισμοί έχουν στηθεί στην Καλλονή, τον Μόλυβο, τη Συκαμιά και στην Κλειώ . Συγχρόνως, δεκάδες εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν καταλύσει περιμετρικά του λιμανιού, περιμένοντας να αναχωρήσουν και δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση.
Πέρα από τη διαθεσιμότητα των χώρων προσωρινής διαμονής, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζονται και στη σίτιση, ενώ ανεπαρκείς είναι οι χώροι υγιεινής. Συνεχείς παρεμβάσεις γίνονται από Ομάδες Εθελοντών, την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ΜΚΟ όπως οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και η Μετάδραση.
Η κοσμοσυρροή σε συνδυασμό με τα προβλήματα υποδομών και τη δυσκολία συντονισμού και διαχείρισης ενός τόσο μεγάλου -και συνεχώς αυξανόμενου- αριθμού προσφύγων, έχουν μοιραία ως αποτέλεσμα καθημερινές εντάσεις.
«Πνίγεται» και η Σικελία
Τέσσερις χιλιάδες τετρακόσιους πρόσφυγες διέσωσαν ιταλικές ναυτικές δυνάμεις και πλοία της ευρωπαϊκής επιχείρησης Triton το τελευταίο σαρανταοκτάωρο νότια της Σικελίας.
Στο λιμάνι της Αουγκούστα, στην Σικελία, αποβιβάσθηκαν 506 μετανάστες, στην μεγάλη τους πλειονότητα από την Ερυθραία. Σε ενενήντα, περίπου, ανθρώπους διαγνώσθηκαν ύποπτα συμπτώματα ψώρας.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ξενοφοβικής «Λέγκα του Βορρά» Ματτέο Σαλβίνι με μήνυμα μέσω Facebook αναφέρθηκε και πάλι με τον γνωστό του τρόπο στο μεταναστευτικό: «Βοηθήστε.
Δώστε πρώτες βοήθειες στους μετανάστες. Περιθάλψτε τους. Αλλά μην τους αφήνετε να αποβιβασθούν στην ξηρά» έγραψε ο Σαλβίνι.
Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας την νέα αυτή παρέμβαση, κάνουν λόγο για λαϊκισμό και πολιτική εκμετάλλευση μιας τεράστιας, ανθρώπινης τραγωδίας.
Σύσκεψη Μέρκελ - Ολάντ για το μεταναστευτικό
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα επιχειρήσουν αύριο Δευτέρα από το Βερολίνο "να δώσουν μια νέα ώθηση" στην ευρωπαϊκή απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, όπως ανακοίνωσε απόψε η γαλλική προεδρία.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται ότι θα συναντηθούν αύριο αργά το απόγευμα στην καγκελαρία όπου θα συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία αλλά και το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Αργότερα θα έχουν μια συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
"Πρέπει να ξαναδώσουμε ώθηση ώστε αυτό που αποφασίστηκε (στα τέλη Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση) να τεθεί σε εφαρμογή και να ανοιχθούν νέες προοπτικές" ανέφεραν γαλλικές πηγές. "Η κατάσταση δεν ρυθμίζεται" και οι αποφάσεις που έλαβαν οι Βρυξέλλες "δεν είναι αρκετές, δεν είναι γρήγορες και δεν είναι στο ύψος" τον περιστάσεων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Μέρκελ και Ολάντ αναμένεται ότι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων την πρόθεση των χωρών τους να εμβαθύνουν στην εναρμόνιση των πολιτικών ασύλου και "να θέσουν σε εφαρμογή μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική" για το θέμα αυτό.
Στις προτεραιότητές τους βρίσκεται η σύνταξη ενός κοινού καταλόγου με τις λεγόμενες "ασφαλείς χώρες". Μέχρι τώρα οι λίστες αυτές συντάσσονται από κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ ξεχωριστά και έχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ τους, κυρίως όσον αφορά τις Βαλκανικές χώρες. Οι μετανάστες που προέρχονται από τις αποκαλούμενες "ασφαλείς χώρες" δεν θεωρούνται εκ των προτέρων ως υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου.
Ένα άλλο ζήτημα είναι επίσης η επιτάχυνση της δημιουργίας κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών στην Ιταλία και την Ελλάδα, θέτοντας μια καταληκτική ημερομηνία για αυτό "για παράδειγμα, μέχρι το τέλος του έτους", συνέχισε η ίδια πηγή. "Όσο δεν έχουμε κέντρα φιλοξενίας, επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών που θα αποτρέψει νέες αφίξεις και (όσο δεν έχουμε) μια αλληλεγγύη εντός της ΕΕ, τίποτα δεν θα γίνει", κατέληξε.
Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 4.400 μετανάστες στη Μεσόγειο ενώ περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία έχουν φτάσει σε ιταλικά λιμάνια από τις αρχές του έτους.
Η Γερμανία εκτιμά ότι θα δεχτεί έως και 800.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου μέσα στο 2015.
Πηγή: ΑΜΠΕ

http://www.ethnos.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 

3