-->

Κάνουν φύλλο και φτερό το κόκκινο τεφτέρι της Κνωσού

Οι καταγγελίες κάποιων ξένων τουριστών στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού για μη έκδοση αποδείξεων αποκάλυψαν ότι το κράτος χάνει πολύτιμα έσοδα ακόμη και από τις ίδιες τις... κρατικές υπηρεσίες.
 http://freshsnews.blogspot.com/2015/08/10-knosws.html

Οι καταγγελίες ξένων τουριστών άνοιξαν τα... μάτια του υπουργείου, που έστειλε ελεγκτές για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει στο κατάστημα που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.
Η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), η οποία υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, διαπίστωσε ότι υπάλληλοι του καταστήματος που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού (και ανήκει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού) δεν έκοβαν αποδείξεις από την πώληση αναμνηστικών αντικειμένων. Βρέθηκε απλώς ένα... κόκκινο βιβλίο στο οποίο αναγράφονταν οι συναλλαγές.
Το ζήτημα, ωστόσο, αναμένεται να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και να μην περιοριστεί στα όρια της... Κνωσού, καθώς από έναν πρώτο έλεγχο που έκαναν οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ διαπίστωσαν ότι αντίστοιχες παραβάσεις ενδέχεται να υπάρχουν και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας (όπου, τέλος πάντων, οι συναλλαγές δεν περνούν στην Εφορία), από τους οποίους περνούν και κάνουν αγορές εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.
Πώς έχει όμως όλη αυτή η απίστευτη ιστορία που συνέβη στην Κρήτη; Κλιμάκιο ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα καταγγελίες τουριστών ότι κατά την αγορά αναμνηστικών από το κατάστημα του Μουσείου της Κνωσού δεν τους δόθηκαν αποδείξεις. Οι ελεγκτές πήγαν, λοιπόν, επιτόπου την περασμένη Τετάρτη, εμφανίστηκαν ως τουρίστες, έκοψαν εισιτήρια εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και επί ώρες παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις συναλλαγές που γίνονταν από τους 8 υπαλλήλους του καταστήματος.
Η έκθεση των ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δη­μοσίων Εσόδων για τα τεκταινόμενα στην Κνωσό.
Η έκθεση των ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δη­μοσίων Εσόδων για τα τεκταινόμενα στην Κνωσό.
Καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι δεν κοβόταν ούτε μία απόδειξη. Κάθε φορά που οι υπάλληλοι εισέπρατταν χρήματα από την πώληση αναμνηστικών, σημείωναν απλώς ένα ποσό σε κάποιο... κόκκινο βιβλίο.
Οταν οι ελεγκτές αποκάλυψαν την ταυτότητά τους, οι υπάλληλοι υποστήριξαν ότι δεν κόβουν αποδείξεις διότι έχουν μεγάλο... φόρτο εργασίας. Στη συνέχεια, όταν τους ζητήθηκε να χτυπήσουν απόδειξη στην ταμειακή μηχανή, αρχικά υποστήριξαν ότι η μηχανή είναι χαλασμένη, κάτι όμως το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ψέμα, καθώς λειτουργούσε κανονικά.
Επιχειρώντας ωστόσο να διασταυρώσουν τα στοιχεία της μέσω του TAXIS, οι ελεγκτές ανακάλυψαν ότι η συγκεκριμένη ταμειακή μηχανή δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην Εφορία και, συνεπώς, ήταν παράνομη. Κατόπιν οι ελεγκτές συνέχισαν να ρωτούν γιατί δεν κόβονται αποδείξεις, για να πάρουν από τους υπαλλήλους την απάντηση ότι ακολουθούν... εντολές άνωθεν, χωρίς όμως να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι δύο αυτόματοι πωλητές αναμνηστικών ειδών (αντιγράφων νομισμάτων) που υπάρχουν στην είσοδο του καταστήματος του μουσείου επίσης δεν έβγαζαν αποδείξεις.
Τελικά, οι ελεγκτές καταλόγισαν συνολικά 534 παραβάσεις (για μη έκδοση αποδείξεων μόνο μέσα σε μία ημέρα), ενώ συνεχίζουν την έρευνα της υπόθεσης για τον εντοπισμό και άλλων φορολογικών παραβάσεων.
«Μηδενική ανοχή για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον» προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, εν αναμονή του επίσημου πορίσματος των φορολογικών αρχών για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στο πωλητήριο του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού. Το ΥΠΠΟ είναι έτοιμο να κινήσει τάχιστα την πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται, ενώ τα επίσημα έγγραφα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων αναμένουν και οι υπεύθυνοι του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ), του εισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο καταλήγουν τα έσοδα από τα πωλητήρια.
«Τα λεφτά έρχονται εδώ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Αυτό μπορώ να το ξέρω από τα έσοδα. Το θέμα είναι πόσα έρχονται αλλά και πώς. Αυτή τη στιγμή όμως θα ήμουν αυθαίρετη αν κατηγορούσα κάποιον συγκεκριμένα. Πρέπει να βγει το επίσημο πόρισμα» λέει η πρόεδρος του ΤΑΠ Ασπασία Λούβη-Κίζη που ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από τέσσερις μήνες.
«Εάν πραγματικά υπάρχουν και συμβαίνουν αυτά για τα οποία κι εγώ έχω ενημερωθεί προφορικά, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το υπουργείο Πολιτισμού και το ΤΑΠ. Προφανώς και θα γίνει κάποια ΕΔΕ. Αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι αυτό θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και εμείς θα πράξουμε όσα πρέπει σε ό,τι αφορά τις ευθύνες αυτών που εμπλέκονται».

http://www.ethnos.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3