-->

Στον αέρα η χώρα - Σενάρια για plan B με capital control - Δεν θα δοθεί παράταση στην Ελλάδα;

Στον αέρα η χώρα - Σενάρια για plan B με capital control - Δεν θα δοθεί παράταση στην Ελλάδα;

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ - ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από το ευρωπαϊκό μέτωπο. Συμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ από τις Βρυξέλλες, το Eurogroup είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφασίσει ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να γίνει το δημοψήφισμα.
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης ήταν κατηγορηματικός σύμφωνα με δημοσιογράφο του Economist πως το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου και δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μένει στον αέρα, είναι εκτός προγράμματος ενώ άγνωστο είναι τι θα συμβεί με την πληρωμή του ΔΝΤ στις 30 του μήνα κι αν αυτό θα σημάνει πιστωτικό γεγονός. Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημαίνει πως το πακέτο διάσωσης των 245 δισ. ευρώ προς την χώρα θα λήξει την Τρίτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο του Γ, Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup του Σαββάτου θα διεξαχθεί κανονικά και η πρόταση των δανειστώ είναι πάντα στο τραπέζι.
Σχέδιο Β
Αλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι "το Eurogroup θα διεξαχθεί" σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συζήτηση να επικεντρωθεί πλέον σε ένα "σχέδιο Β", κάτι που φέρεται να επιθυμεί "ένας ορισμένος αριθμός χωρών", σύμφωνα με τον ίδιο.
Η συζήτηση περί εναλλακτικών σχεδιασμών αφορά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, εξήγησε.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένου και την επιβολή capital controls.
«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει: «Είναι ώρα για το Plan B». Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls. 
To σενάριο αυτό δημιουργεί ορισμένα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Οπως π.χ. επί ποιου σχεδίου θα κληθεί να ψηφίσει ο ελληνικός λαός, όταν το σχέδιο αυτό έχει αποσυρθεί και αντικατασταθεί με άλλο το οποίο περιλαμβάνει και περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων;
Και μήπως αυτή η κίνηση των Ευρωπαίων αποτελεί απάντηση στην απόφαση Τσίπρα για δημοψήφισμα, απάντηση όμως που βάζει στο τραπέζι το δίλημμα «εντός ή εκτός ευρώ»;
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες διέρρευσαν σενάρια για εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζονται οι δανειστές σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο αυτό περιελάμβανε τη λήη συγκεκριμένων μέτρων όπως capital control και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον ελληνικό λαό.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ θα γίνει την Κυριακή το πρωί και αφού ληφθούν αποφάσεις από το Eurogroup. Ανάλογα με τις αποφάσεις αυτές θα γίνει κίνηση για διακοπή της χρηματοδότησης ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα.
http://www.imerisia.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3