-->

Βαρύ κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/04/24-se-asfyktiko-kloio.html
 
Σε βαρύ κλίμα για τον Ελληνα Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Απριλίου στην Ρίγα Λετονίας η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών κατηγόρησαν τον κ. Βαρουφάκη για ανεύθυνους χειρισμούς, χάσιμο χρόνου και ερασιτεχνισμό, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον του. Σε ερώτηση για το αν υπήρξε έντονη συζήτηση στο Eurogroup και επιθέσεις στον κ. Βαρουφάκη, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι υπήρξε μια πολύ κρίσιμη συζήτηση. Πριν από δύο μήνες συμφωνήσαμε σε κάτι συγκεκριμένο, θέλαμε συμφωνία σήμερα, και δεν είχαμε αρκετή πρόοδο. Οπότε είχαμε μια κρίσιμη συνομιλία και υπήρξε στην αίθουσα η αίσθηση του κατεπείγοντος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι « αυτές τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν εντατικές συνομιλίες. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις, αλλά και διαφορές πολύ μεγάλες για να καλυφθούν». Ο επικεφαλής της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συμπλήρωσε ότι, « γνωρίζουμε όλοι ότι ο χρόνος πιέζει. Υπήρξε πολύς χαμένος χρόνος», επιρρίπτοντας την ευθύνη γι' αυτό "κυρίως" στις ελληνικές αρχές.  

Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι από τη στιγμή που θα κλείσουν οι έν εξελίξει διαβουλεύσεις, θα αρχίσουν οι συνεννοήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Ιούνιο, όποτε λήγει η τετράμηνη παράταση που δόθηκε τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα.

«Το μήνυμά μας είναι πολύ σαφές, πρέπει να επιταχύνουμε ήδη από σήμερα, να εντείνουμε τις προσπάθειες και δεν υπάρχει άλλη επιλογή για μια Ελλάδα σταθερή και αγκυροβολημένη στην ευρωζώνη» τόνισε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις.

Το επόμενο ραντεβού της ευρωζώνης θα είναι στις 11 Μαΐου στις Βρυξέλλες, όπως υπενθύμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαψεύδοντας τις φήμες περί ενδεχόμενης συνεδρίασης του Eurogroup πριν από τη ημερομηνία αυτή.

«Ζήτημα επείγουσας ανάγκης να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα»

Είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους μας να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά περισσότερο για την Ελλάδα, δήλωvε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, από τη Ρίγα της Λετονίας, προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και αναμένει από τους εκπροσώπους των θεσμών να ακούσει τί έχουν να πουν. "Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος", ανέφερε και πρόσθεσε: "Τον τελευταίο καιρό μαθαίνω θετικά νέα, αλλά θέλω σήμερα να ακούσω περισσότερα".

Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν πριν το Eurogroup λάβει αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι έχει συνομιλήσει με εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα, καθώς και με την ελληνική πλευρά και διαπιστώνει ότι υπάρχει «μεγάλη αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προθεσμία που όρισε το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, για τα τέλη Απριλίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Η προθεσμία για το τέλος του Απριλίου δεν έχει ακόμα λήξει». Πάντως, πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, είναι πιο σημαντική η τήρηση της προθεσμίας για την ελληνική πλευρά, παρά για το Eurogroup, υπό την έννοια ότι η επίτευξη συμφωνίας επείγει περισσότερο για την ελληνική πλευρά.

Δεν αναμένει απόφαση για την Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup ο Β. Σόιμπλε
Το αποτέλεσμα του άτυπου Eurogroup είχε προδιαγράψει  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση ανέφερε ότι δεν αναμένει απόφαση για την Ελλάδα. Ο Β. Σόιμπλε τόνισε ότι δεν έχει δει ακόμα αποφασιστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν περιμένει κάποια απόφαση. 

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ δήλωσε «κουρασμένος» από το θέμα της Ελλάδας. «Μιλάμε πολύ αλλά χωρίς ουσία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει χρόνος για «πολιτικές και διπλωματικές κουβεντούλες».

Χανς-Γεργκ Σέλινγκ: Ένα GREXIT δεν είναι τεχνικά δυνατό

«Ένα GREXIT δεν είναι τεχνικά δυνατό», δήλωσε από τη Ρίγα της Λετονίας ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο αυστριακός υπουργός ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε ανώτατο επίπεδο, αλλά δεν βλέπει ουσιαστική πρόοδο στις τεχνικές διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι επείγει η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών ως προς τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον χαμένο χρόνο. Ο Χανς-Γεργκ Σέλινγκ αναφέρθηκε, εξάλλου, στο γεγονός ότι οι θεσμοί δεν λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ελληνική οικονομία. «Αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να δούμε αποτελέσματα για την Ελλάδα», κατέληξε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Νομπρόβσκις: Η Ελλάδα να επιταχύνει τις συζητήσεις για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων
   
"Η έως τώρα πρόοδος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα δεν φαίνεται αρκετή για να καταλήξει σε αποτέλεσμα το σημερινό Eurogroup", δήλωσε από τη Ρίγα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το «ευρώ», Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να συνεχιστούν. Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στις δεσμεύσεις τους.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχύνει τις συζητήσεις για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και πως θα πρέπει να ξεκινήσει να εργάζεται για την εφαρμογή των προϋποθέσεων που προβλέπει το πρόγραμμα.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα έπρεπε να μιμηθεί το παράδειγμα της Λετονίας, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι η κατάσταση και τα χαρακτηριστικά κάθε χώρας είναι διαφορετικά. Σχολίασε, πάντως, ότι στη Λετονία η προσαρμογή ήταν εμπροσθοβαρής, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία προσαρμογής της οικονομίας της. «Η καθυστέρηση της προσαρμογής στην Ελλάδα είχε επίπτωση στην οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Όπως είπε, τον τελευταίο καιρό υπήρξε θετική στροφή της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, αλλά τώρα επικρατεί και πάλι χρηματοοικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα. Εκτίμησε, δε, ότι αν υπάρξει η πολιτική βούληση για να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει και θα εξέλθει από την κρίση.

http://www.express.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3