-->

Πακέτο μέτρων για το μεταναστευτικό

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Τριπλασιασμό των κονδυλίων για έρευνα και διάσωση μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίτων» αποφάσισαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε για τη λήψη μέτρων επίλυσης της κρίσης.

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/04/24-metan.html

Αυξηση των κονδυλίων από την ΕΕ για την έρευνα και τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο.
Με αυτή την απόφαση η χρηματοδότηση του σχεδίου «Τρίτων» φτάνει πλέον στα ίδια επίπεδα με την επιχείρηση «Mare Nostrum», δηλαδή από περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως αυξάνεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον οι ηγέτες συμφώνησαν και στην ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών κατά των δουλεμπόρων που δρουν στις ακτές της Αφρικής.
Συγκεκριμένα συμφώνησαν ότι θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις κατάληψης και καταστροφής των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι και ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών κατά των διακινητών, μέσω της Europol. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θα ενισχυθεί και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και τις χώρες μετάβασης και ιδιαίτερα με τις χώρες γύρω από τη Λιβύη.
Μετά τη λήξη της Συνόδου οι συμμετέχοντες έκαναν δηλώσεις για το θέμα, με την Ανγκελα Μέρκελ, να αναφέρει: «Θέλουμε να κινηθούμε τάχιστα. Ετσι θα τριπλασιάσουμε τα κονδύλια για τις σχετικές επιχειρήσεις της Frontex και θα τις βελτιώσουμε ξεκάθαρα. Οσον αφορά στη Γερμανία μπορώ να προσθέσω ότι εάν αποδειχθεί πως η χρηματοδότηση δεν είναι αρκετή, τότε θα το ξανασυζητήσουμε. Τα χρήματα δεν μπορούν να είναι πρόβλημα σε αυτό το θέμα».
Μέρκελ, Ρέντσι, Ολάντ και Κάμερον συναντήθηκαν για το θέμα της μετανάστευσης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.
Μέρκελ, Ρέντσι, Ολάντ και Κάμερον συναντήθηκαν για το θέμα της μετανάστευσης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε ως «θετική» εξέλιξη για την Ελλάδα την έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα κατάφερε να περάσει ειδική αναφορά στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά και να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη Συρία και στο Ιράκ.
Οπως δε συμπλήρωσε, η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ανθρωπιστική πολιτική για τη μετανάστευση, με αλληλεγγύη προς τις χώρες της Μεσογείου. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ανέφερε πως πλέον είναι αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ιταλίας δεν θα αφήσουν άλλο τη Ρώμη να αντιμετωπίζει μόνη της το πρόβλημα.
  Οι ηγέτες της ΕΕ κρατούν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του ναυαγίου


Οι ηγέτες της ΕΕ κρατούν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του ναυαγίου
Για το θέμα της κατάληψης και καταστροφής των δουλεμπορικών έκανε ειδική αναφορά στις δηλώσεις του ο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η αντιπροσωπεία της χώρας του στον ΟΗΕ θα υποβάλει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα δίνει το ελεύθερο για επιχειρήσεις κατά των δουλεμπόρων. Οπως μάλιστα ανέφερε, για το θέμα θα έχει ειδική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν.
Ο Φρ. Ολάντ δήλωσε επίσης πως «θα πρέπει να βοηθήσουμε τις αφρικανικές χώρες να ελέγξουν τα σύνορά τους» και όσον αφορά στο κομμάτι της υποδοχής προσφύγων τόνισε πως η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχθεί 500 με 700 Σύρους πρόσφυγες.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε μεταξύ άλλων πως για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο θέμα η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση στις 13 Μαΐου, δηλαδή πολύ νωρίτερα απ' ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, με tweet του γνωστοποίησε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Αφρικανικής Ενωσης για το θέμα της μετανάστευσης.
Παρά την αρχική άκαμπτη στάση του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντ. Κάμερον, δεσμεύτηκε πως η χώρα του θα βοηθήσει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και γι' αυτόν τον λόγο θα διαθέσει πλοία, μεταξύ των οποίων και τη ναυαρχίδα του βρετανικού στόλου HMS Bulwark.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι με τις αποφάσεις της Συνόδου. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ χαρακτήρισαν την προσέγγιση του θέματος ως «μινιμαλιστική» και επανέλαβαν ότι πρέπει να υπάρξουν «νόμιμα κανάλια μετανάστευσης».
Επιπλέον η οργάνωση που ελέγχει το τμήμα της Λιβύης από το οποίο ξεκινούν πολλά δουλεμπορικά εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι θα υπάρξει αντίδραση σε οποιουδήποτε είδους επιχειρήσεις στις ακτές που έχουν υπό τον έλεγχό τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

http://www.ethnos.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3