-->

Σαμπάνια: η μαγική πρωταγωνίστρια των γιορτών



Η Καμπανία είναι μία περιοχή στην βόρεια Γαλλία στην οποία παράγεται αποκλειστικά η σαμπάνια. Λέγοντας Σαμπάνια, εννοούμε τόσο την γεωγραφική περιοχή όσο και το είδος του κρασιού που παράγεται εκεί. Οποιοδήποτε άλλο κρασί από άλλες περιοχές λέγεται αφρώδης οίνος.
Από την Comite Interprofessionel du Vin de Champagne μου έστειλαν ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για την σαμπάνια που αξίζει να το διαβάσετε, αφορά ένα κρασί που το έχουμε συνδυάσει με γιορτές και με ξεχωριστές περιστάσεις.
Στο τέλος του αφιερώματος θα βρείτε δύο αγαπημένες μου συνταγές με σαμπάνια : μία εξαιρετική Σάλτσα Σαμπάνιας και ένα Ζελέ Σαμπάνιας με μανταρίνι και ρόδι.
"Σαμπάνια: η μαγική και μυστήρια πρωταγωνίστρια των γιορτών!"
Η Σαμπάνια, η Μεγάλη Κυρία του Κρασιού που παράγεται αποκλειστικά στη γαλλική περιοχή της Καμπανίας, αποτελεί την ιδανική επιλογή για να συνοδεύσει τις στιγμές χαράς και εορτασμού. H Καμπανία προσφέρει ένα μοναδικό καλειδοσκόπιο διαφορετικών στιλ, που μπορούν να χαρίσουν οινικές συγκινήσεις πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το γεύμα: από τις ξηρές και άγλυκες brut έως τις ημίγλυκες demi sec και από τις ισορροπημένες αχρονολόγητες μέχρι τις πυκνές, ώριμεςvintage και prestige cuvees.
Επιλέξτε λοιπόν το κατάλληλο μπουκάλι Σαμπάνιας για κάθε περίσταση, σερβίρετέ την με τον τρόπο που της αξίζει και αφήστε την να σας ταξιδέψει!
Διαβάζοντας την ετικέτα της
Pinot NoirMeunier και Chardonnay είναι οι τρεις ποικιλίες σταφυλιών που φύονται στους φυσικούς αμπελώνες της Καμπανίας. Ανάλογα με το μείγμα των σταφυλιών (λευκά ή μαύρα), έχουμε τρεις ποικιλίες: τις Blanc des Blancs,Blancs des Noirs και Rose’.
Η ετικέτα της κάθε φιάλης προσδίδει την προέλευση του κρασιού, τις ποικιλίεςτων σταφυλιών που έχουν αναμειχθεί (blend) για την παραγωγή του, τηνχρονολογία συγκομιδής τους (στις περιπτώσεις των Vintage και Prestige Cuvee), την ποσότητα ζάχαρης που περιέχει το κρασί και τα αρώματα που αναδύει. Η ποσότητα της ζάχαρης που περιλαμβάνει η κάθε σαμπάνια τις χωρίζει στις γλυκιές Sec και τις ημίγλυκες Demi-Sec, και τις σχεδόν άγλυκες, είτε πρόκειται για τις αχρονολόγητες Brut είτε για τις χρονολογημένες και πιο σπάνιες Vintage και Prestige Cuvees.
Συνδυάζοντάς την αρμονικά
Ανάλογα με την περίσταση, η Σαμπάνια μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με διαφορετικές γεύσεις και να προσφέρει μεγάλες απολαύσεις. H φρεσκάδα της γεύσης και οι παιχνιδιάρικες φυσαλίδες της καταφέρνουν να ενεργοποιήσουν με τρόπο μοναδικό τις αισθήσεις, δημιουργώντας την κατάλληλη διάθεση για ένα εξαιρετικό γεύμα ή δείπνο.
Μια ελαφριά, αχρονολόγητη ξηρή (brut) σαμπάνια αποτελεί ένα τέλειο απεριτίφ, είτε σερβιριζόμενη μόνη της είτε συνοδεύοντας αλμυρά ορεκτικά και καναπεδάκια σε ένα κοκτέιλ.
Ο ρόλος της ωστόσο όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά μάλλον ξεκινάει από εκεί. Έτσι μια λεμονάτη, λεπτή  blanc de blancs (φτιαγμένη δηλαδή μόνο από την λευκή ποικιλία chardonnay) θα αποτελέσει το καλύτερο ταίριασμα για ωμά οστρακοειδή, θαλασσινά ή τηγανιτά ορεκτικά, ενώ ένα παλαιωμένο κρασί της ίδιας κατηγορίας θα βρει ιδανικό ταίρι με ένα εκλεκτό χαβιάρι .
Παράλληλα, μια ώριμη, πλούσια σαμπάνια αναζητά φίνα κύρια πιάτα. Επιλέξετε εδώ ένα ‘κρασί εσοδείας’, μια χρονολογημένη vintage σαμπάνια, που να βασίζεται κυρίως στις ερυθρές ποικιλίες pinot noir και pinot meunieur  με ένα εξαιρετικό πιάτο λευκών κρεάτων ή ψαριού και θα βρεθείτε μπροστά σε μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.
Όσο για τις ροζέ σαμπάνιες, αυτές δεν μαγεύουν μόνο με το χρώμα τους αλλά και την ικανότητά τους να προσδώσουν μια glamour διάσταση σε μια μεγάλη γκάμα πιάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και κόκκινα κρέατα ή κυνήγι.
Τέλος οι ημίξηρες (demi sec) σαμπάνιες αποτελούν ιδανικό ταίρι για ελαφριά γλυκά με κόκκινα φρούτα ή εσπεριδοειδή ενώ εκπλήσσουν ευχάριστα συνοδεύοντας γλυκόξινα πιάτα της απωανατολίτικης κουζίνας!
Η σωστή θερμοκρασία
Η Σαμπάνια πρέπει να σερβίρεται πάντα κρύα αλλά ποτέ παγωμένη. Ιδανικά κρυώνει μέσα σε μεγάλες σαμπανιέρες γεμάτες με παγάκια και παγωμένο νερό - και ποτέ στην κατάψυξη, καθώς η έντονη ψύξη μπορεί να αλλοιώσει το άρωμα και τη γεύση της. Η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος για ένα μπουκάλι νέας και ζωηρής Σαμπάνιας είναι στους 8ºC, ενώ ένα ώριμο και vintage κρασί σερβίρεται άψογα σε θερμοκρασία 10º C. Δεκαπέντε με είκοσι λεπτά είναι αρκετά για να φτάσει μια Σαμπάνια, βουτηγμένη σε πάγο και κρύο νερό, την επιθυμητή θερμοκρασία.
Το Ιδανικό Ποτήρι
Το ιδανικό σχήμα ποτηριού για το σερβίρισμα της Σαμπάνιας είναι το ψηλόλιγνο σε σχήμα τουλίπας. Χάρη στο στενό του στόμιο, το ποτήρι αυτό κρατάει τα αρώματα και τις φυσαλίδες του κρασιού για περισσότερη ώρα, ενώ το λεπτό γυαλί που χρησιμοποιείται, επίσης κυρίως στο στόμιο, επιτρέπει να απολαύσουμε καλύτερα την εκλεπτυσμένη γεύση της Σαμπάνιας. Ο ενδεδειγμένος τρόπος πλυσίματος του ποτηριού είναι με ζεστό νερό, ιδανικά χωρίς απορρυπαντικό, ενώ στη συνέχεια το αφήνουμε να στεγνώσει μόνο του και το αποθηκεύουμε σε όρθια στάση.Συντηρώντας την στο ψυγείο, αφού ανοιχθεί
Το ασημένιο κουταλάκι στο λαιμό της φιάλης, αντίθετα από την κοινή αντίληψη, δεν βοηθάει στη συντήρηση της Σαμπάνιας στο ψυγείο. Ουσιαστικά, ο μόνος τρόπος να διατηρηθούν τα αρώματα του κρασιού για αρκετές ώρες είναι να χρησιμοποιηθεί ο ειδικός φελλός για Σαμπάνια (stopper) κατά τη φύλαξή της στο ψυγείο.
Η Σαμπάνια στην κουζίνα μας
Το σπουδαίο αυτό κρασί, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό για την παρασκευή δημιουργικών συνταγών υψηλής γαστρονομίας. Μάλιστα η μοναδική της οξύτητα συνεισφέρει – εκτός από την χλιδή- και στην τέλεια γευστική ισορροπία στα πιάτα τα οποία χρησιμοποιείται.
Φιλέτα γλώσσας, σολομός και διάφορα είδη πουλερικών μαγειρεμένα με λίγη Σαμπάνια, προσφέρουν μία πρωτοφανή γευστική εμπειρία. Ο συνδυασμός της με φράουλες είναι αξέχαστος, το ίδιο και η αρωματική και γευστική διάσταση των επιδορπίων στα οποία συμμετέχει. Ενώ για τους εραστές της…δροσιστικής πολυτέλειας, μία ροζέ Σαμπάνια αναμεμειγμένη με νερό, ζάχαρη και χυμό λεμονιού, δίνει μία γευστικότατη γρανίτα!

http://www.driskas.com

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3