-->

Βασικοί κανόνες διατροφής




Αν και η διατροφή είναι μαζί με τη σωματική άσκηση οι πιο βασικές παράμετροι που επηρεάζουν την υγεία,τα επίπεδα ενέργειας,την παραγωγικότητα και τελικά το ευ ζην μας, οι περισσότεροι από εμάς είναι εγκληματικά αδαείς γύρω από τα  θέματα της διατροφής.


Και το χειρότερο είναι ότι περνάμε την αδαημοσύνη μας και στα παιδιά μας με αποτέλεσμα τις γνωστές σε όλους πια αρνητικές πρωτιές.


Πάντα με εντυπωσίαζε αρνητικά - γιατί είχα από πολύ μικρός εμπλοκή στα θέματα του fitness - το ότι στα σχολεία μας μαθαίναμε ένα σωρό άχρηστα πράγματα και δεν υπήρχε τίποτα απολύτως πάνω σε θέματα διατροφής. 
Τα εκάστοτε υπουργεία Παιδείας και Υγείας ήταν στη νιρβάνα τους!


Πιστεύω ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και σήμερα και θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν κάποιος που γνωρίζει την κατάσταση εκ των ένδον, με διέψευδε!


Τέλος πάντων αυτά τα θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ! Η προσέγγισή μου στα θέματα αυτά δεν είναι η απλή επάρκεια αλλά στοχεύω πολύ ψηλά για μένα,τους δικούς μου και τους αναγνώστες μου.


Θεωρώ ότι έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση προς τον εαυτό μας και το κοινωνικό σύνολο να κατακτούμε τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα fitness και αυτό για τους εξής απλούς λόγους:


- Βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και ισχυρή συμβολή στη οικονομική μας ευμάρεια


- Καλύτερη διάθεση που μεταφράζεται σε καλύτερες συμπεριφορές και κοινωνικές σχέσεις


- Ελάφρυνση του κοινωνικού συνόλου λόγω της χαλιναγώγησης των ανεξέλεγκτων δαπανών για την υγεία.


Δεν είμαι κοινωνικός ρατσιστής και μη παρεξηγήστε γι αυτό που θα πω!


Το να είμαι παχύσαρκος,τελείως αδιάφορος σε θέματα υγείας,καπνιστής,αλκοολικός κλπ. δεν είναι καθαρά προσωπικό μου θέμα αλλά έχει σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Δεν βλάπτω μόνο τον εαυτό μου αλλά και ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.


Απλοποίηση των κανόνων διατροφής


Δεν μου αρέσουν τα πολύπλοκα και δυσνόητα πράγματα και γι αυτό θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο απλός γίνεται


Κανόνας διατροφής νο 1


Δεν υπάρχουν δίαιτες! Υπάρχει διατροφή!


Ο κόσμος αρέσκεται στο να ψάχνει μικρής διάρκειας λύσεις σε εξωτικές δίαιτες. Κατά καιρούς πέρασαν σαν κομήτες πριν χαθούν οριστικά στη συμπαντική λήθη του fitness - ή απλά απομυθοποιηθούν - πολλές "πολλά υποσχόμενες δίαιτες",όπως η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος,η δίαιτα Άτκινς,η δίαιτα South Beach κλπ.


Μην εμπλέκεστε σε τέτοιες δίαιτες! Γενικά μη δουλεύετε με μικρούς χρονικούς ορίζοντες!
 Φτιάξτε τη διατροφή σας βάσει αυτής των προγόνων μας.


Δώστε βάση σε ψάρια,βιολογικό κοτόπουλο και γαλοπούλα,μεγάλα ζώα ελεύθερης βοσκής,αυγά,όσπρια,ινώδη λαχανικά - λιγότερα αμυλώδη- ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους,εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κλπ.


Μπορείτε να τρώτε γαλακτοκομικά και δημητριακά αλλά θα πρότεινα να μην είναι η βάση της διατροφής σας.


Δεν πειράζει αν περιοδικά κάνετε κάποιες ατασθαλίες. Η Σπαρτιατική αγωγή δεν ταιριάζει άλλωστε στις μέρες μας. Η βάση να είναι σωστή! Το 85% θα έλεγα από την πείρα μου.




 
Κανόνας διατροφής νο 1


Εστιάστε σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας όπως:


ψάρια ανοιχτής θαλάσσης με προεξάρχοντα τα μικρά λιπαρά ψάρια.Πρώτη επιλογή είναι η σαρδέλα,το σκουμπρί,ο γαύρος κλπ. Ο τόννος ναι αλλά με μέτρο λόγω της σωρευτικής σου επιμόλυνσης. Όχι στα ψάρια των ιχθυοκαλλιεργειών!


αυγά ολόκληρα και ασπράδια αυγών. Οι κρόκοι είναι πολύτιμοι αλλά περιοριστείτε στους δύο την ημέρα μέχρις νεωτέρων ερευνών.


Αν μπορείτε να τρώτε βιολογικά - η παρατήρηση ισχύει για όλες τις τροφές - εννοείται ότι είναι καλύτερα αλλά μέσα σε τέτοια κρίση τι να λέμε τώρα...


κρέας από μεγάλα ζώα μόνο όταν μπορείτε να βρείτε ελεύθερης βοσκής. Όχι σ' αυτά τα κλασικά κρέατα από τα εργοστάσια ζώων ή τις φάρμες της πλάκας ταϊσμένα στην καλύτερη περίπτωση με αφύσικα μεγάλες ποσότητες δημητριακών. Για να μη μιλήσω για τα υπόλοιπα και σας κάνω να σιχαθείτε τελείως τα κρέατα αυτού του είδους!


- στήθη κοτόπουλου ή γαλοπούλας


γαλακτοκομικά με μέτρο και κυρίως κεφίρ ή γιαούρτι. Θα πρότεινα γαλακτοκομικά από μικρά ζώα και βιολογικά.


Μπορείτε να συμπληρώνετε με μικρές ποσότητες από whey protein υψηλής ποιότητας.


Πόσο πρωτεΐνη;


Πραγματικά δεν είναι 100% ξεκαθαρισμένο αλλά καλό είναι αν κάνετε συστηματικά βάρη να παίρνετε τουλάχιστον 1,5 γρ/κιλό βάρους σας και για σιγουριά να μην ξεπερνάτε τα 2 γρ/κιλό βάρους.
Ξέρουμε ότι πολλοί bodybuilders παίρνουν άνετα διπλάσιες ποσότητες αλλά είναι κάτι που μπορεί να δώσει προβλήματα.


Επίσης παράγοντες όπως το φύλο,η ηλικία,η φάση εκγύμνασης,η ένταση και η διάρκεια της άσκησης κλπ. επηρεάζουν σαφώς τις απαιτούμενες ποσότητες πρωτεΐνης.


Πολύ σπουδαίο είναι και το σωστό timing!


 Είναι λογικό να χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες πριν και μετά από την προπόνηση.


Όσοι βρίσκονται σε υποθερμιδικές δίαιτες θα πρέπει να αυξάνουν κάπως την πρωτεΐνη για να διατηρούν τη μυική τους μάζα και να αυξάνουν τις πιθανότητες κορεσμού τους.


Τώρα όσον αφορά στα ποσοστά των μακροθρεπτικών στοιχείων θα πρότεινα να μη χολοσκάτε με την έννοια ότι στην πράξη δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα μετρήσουμε με ικανοποιητική ακρίβεια. 


Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες και να μην πονοκεφαλιάζουμε με τις λεπτομέρειες.
 
 
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3