Ο βασικός στόχος της Εθνικής εκπληρώθηκε και ο Φερνάντο Σάντος ζήτησε από τους παίκτες του να αντιμετωπίσουν τη Γερμανία χωρίς άγχος. Οπως δήλωσε όμως ο Γιώργος Σαμαράς, οι διεθνείς αισθάνονται την βαριά ευθύνη εκπροσώπησης μιας ολόκληρης χώρας. Ο άσος της Σέλτικ διευκρίνισε πάντως (απαντώντας έτσι και στις επίμονες ερωτήσεις των Γερμανών δημοσιογράφων) ότι δεν προσδίδει πολιτική διάσταση στο μεθαυριανό παιχνίδι με τα «πάντσερ».
«Δεν μπορείς να συγκρίνεις το ποδόσφαιρο με την πολιτική. Η Εθνική αποτελείται από 23 παίκτες, το προπονητικό και το ιατρικό τιμ. Δεν παίζουμε όμως για εμάς αλλά για 11 εκατομμύρια Ελληνες, για να τους δώσουμε χαρά, για να τους κάνουμε να χαμογελάσουν. Εχουμε ήδη πετύχει τον ρεαλιστικό μας στόχο και συνεχίζουμε την προσπάθεια. Αν περάσουμε στον ημιτελικό θα είναι... όνειρο, ωστόσο δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτήν την ομάδα με εκείνη που κατέκτησε το Κύπελλο το 2004. Εχουμε δει όλους τους αγώνες του Euro και γνωρίζουμε πώς αγωνίζεται η Γερμανία. Πρέπει να επικεντρωθούμε όμως στην δική μας απόδοση, στο πώς θα είμαστε εμείς καλύτεροι. Αυτό κάναμε με τη Ρωσία και στο τέλος πανηγυρίσαμε».
Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι το ματς με τους Γερμανούς είναι ξεχωριστό για εκείνον, αφού αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Σάλκε και πρόσθεσε ότι η ομάδα του Λεβ δεν έχει λόγο να υποτιμήσει την Εθνική: «Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερο για μένα, αφού αγωνίζομαι στο γερμανικό πρωτάθλημα. Σε κάθε ματς, πάντως, πρέπει να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και αυτό θα κάνουμε απέναντι στη Γερμανία. Δεν μπορώ να σας πω ποια τακτική θα ακολουθήσουμε, αυτό το ξέρει μόνον ο προπονητής. Το βέβαιο είναι ότι η πρόκριση στα προημιτελικά ήταν ο βασικός μας στόχος και πλέον δεν έχουμε να χάσουμε κάτι. Θα παλέψουμε, άλλωστε, κόντρα σε μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Σίγουρα οι Γερμανοί μας υπολογίζουν, στην άκρη τους μυαλού τους, ίσως και να μας φοβούνται».
Το μεγάλο αγωνιστικό πρόβλημα του Φερνάντο Σάντος είναι η απουσία του τιμωρημένου αρχηγού Γιώργου Καραγκούνη, που δέχτηκε κίτρινη κάρτα στον αγώνα με τους Ρώσους. Αν και ο Πορτογάλος δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά την συγκρότηση της εντεκάδας, οι πληροφορίες λένε ότι πιθανότερος αντικαταστάτης του «Κάρα» στη μεσαία γραμμή της Εθνικής θα είναι ο Γρηγόρης Μάκος. Το μαρκάρισμα του φορμαρισμένου σέντερ φορ της Νατσιονάλμανσαφτ, Μάριο Γκόμεζ, θα ανατεθεί πιθανότατα στον Κυριάκο Παπαδόπουλο.