-->

I Am Alive

Ο τίτλος του I Am Alive είναι ίσως ο πιο αντιπροσωπευτικός για να χαρακτηρίσει κανείς τις αναβολές και τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρουν λανθασμένες αποφάσεις μιας εταιρίας ανάπτυξης. Στην E3 του 2008 είχε αποκαλυφθεί το πρώτο teaser της παραγωγής με το στούντιο Darkworks να έχει αναλάβει αρχικά τη δημιουργία της, ώσπου μετά από κοινή απόφαση μεταξύ των μελών της ομάδας σταμάτησαν οι εργασίες ανάπτυξης. Η Ubisoft όμως δεν ήθελε να αφήσει να πάνε χαμένες όλες αυτές οι ώρες σκληρής δουλειάς και έτσι ανέθεσε στην Ubisoft Shangai τη συνέχεια του project. Σχεδόν 6 χρόνια μετά, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τι μπορεί να προσφέρει το I Am Alive. Το αν άξιζε αυτή η πολύχρονη αναμονή μπορείτε να το μάθετε παρακάτω.

I Am Alive Image 01

Στο trailer που είχε αποκαλυφθεί το 2008, ο πρωταγωνιστής ήταν γνωστός ως Adam. Παίζοντας όμως στο νέο τίτλο, το όνομα του δεν αναφέρεται πουθενά καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας και γενικότερα ο χαρακτήρας του τον καθιστά έναν από τους πιο απρόσωπους πρωταγωνιστές που έχει έρθει σε επαφή το Enternity το τελευταίο καιρό. Ευτυχώς, το σενάριο αποσπά την προσοχή του παίκτη από αυτό με την post-apocalyptic ατμόσφαιρα του. Μετά από μία φυσική καταστροφήλοιπόν, που αφάνισε το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου πολιτισμού, ο πλανήτης Γη έχει καλυφθεί από ένα τεράστιο νέφος τοξικής σκόνης και όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορες περιοχές από τα ερείπια. Η παραγωγή τοποθετεί τους παίκτες στην εικονική πόλη του Haventon, όπου ο βασικός ήρωας είναι ένας από τους ελάχιστους επιζώντες και ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής στο σπίτι του με ελάχιστα βασικά εφόδια, ευελπιστώντας να βρει την μικρή κορούλα και την αγαπημένη σύντροφο του. Ο δρόμος της επιστροφής επιφυλάσσει πολλά εμπόδια όπως διάφορους επιζώντες που κρατούν εχθρική στάση απέναντί του, κατεστραμμένα κτίρια που καθυστερούν τον ίδιο, την τοξική σκόνη που δυσκολεύει την αναπνοή του και την ομίχλη που μειώνει την ορατότητα. 

I Am Alive Image 02

Το σενάριο, αν και θα μπερδέψει αρκετά με το τέλος του, μεταφέρει επιτυχημένα την αίσθηση της ανάγκης για επιβίωση στους παίκτες μέσω της ερημωμένης και διαλυμένης Haventon. Εκτός από τηνDarkworks Studio και την Ubisoft, είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς σε τι μορφή βρισκόταν στα πρώτα του στάδια το I Am Alive. Η τελική του παρουσίαση μας φέρνει σε επαφή με ένα τρίτου προσώπου survival τίτλο που περιέχει στον πυρήνα του φρέσκες ιδέες για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Η προσοχή των παικτών στο I Am Alive επικεντρώνεται σε δύο μπάρες, αυτή της αντοχής και αυτή της υγείας. Η πρώτη επηρεάζεται από κάθε πράξη του ήρωα όπως η αναρρίχηση, το τρέξιμο ή ακόμα και το τοξικό νέφος που περιβάλει τη πόλη του Haventon, αναγκάζοντας έτσι τον χρήστη να αναζητήσει ασφάλεια σε υψηλά κτίρια. Όταν μία απο τις δύο μπάρες αρχίζει να μειώνεται, τα εφόδια που βρίσκουν οι παίκτες όπως ένα μπουκάλι νερό ή φαγητό σε κονσέρβα, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την αναπλήρωση τους. Η έλλειψη όμως που παρουσιάζεται στις προμήθειες λόγω της καταστροφής που προηγήθηκε καθιστά την έξυπνη χρήση τους απαραίτητη. Το σύστημα μάχης του I Am Alive περιέχει μία από αυτές τις φρέσκες ιδέες που αναφέραμε προηγουμένως, αλλά ο προβληματικός χειρισμός και τοbutton mashing δεν καταφέρνει να τις αναδείξει. Ένα μεγάλο machete, ένα όπλο και ένα τόξο είναι η μόνη προστασία του ήρωα απέναντι στους εχθρούς που θα συναντήσει. Τα ιδιαίτερα προκλητικά επίπεδα της τεχνητής νοημοσύνης των αντιπάλων θα δοκιμάσουν τις ικανότητες των παικτών και θα τους βάλουν να σκεφτούν πριν πράξουν το οτιδήποτε. 

I Am Alive Image 03

Για παράδειγμα, αν ο πρωταγωνιστής στοχεύει με το όπλο του έναν εχθρό για αρκετή ώρα, η AI θα υποψιαστεί ότι μπλοφάρει και θα δοκιμάσει να τον αντιμετωπίσει. Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης τουsurvival στοιχείου και του ρεαλισμού, ο τίτλος υιοθετεί ένα save system το οποίο δίνει τρεις συνολικές ζωές/ευκαιρίες στον παίκτη. Μερικές πράξεις όπως η παροχή προμηθειών σε επιζώντες και η επιτυχής ολοκλήρωση ενός objective έχουν ως αποτέλεσμα την απόκτηση ενός ακόμα retry. Το μουντό γκρι χρώμα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσουν πρώτα οι παίκτες στο τεχνικό τομέα του I Am Alive. Η πλοκή δικαιολογεί τη χρήση του, αλλά αποτελεί ένα μικρό τέχνασμα για να καλύψει τις όποιες ατέλειες της μηχανής γραφικών. Βέβαια, δεδομένου ότι είναι ένας Xbox Live Arcade τίτλος, η οπτική απεικόνιση του είναι αξιοπρεπέστατη πέρα από την μικρή εμφάνιση aliasing και tearing. 

I Am Alive Image 04

Στην προσπάθεια επέκτασης της συνολικής διάρκειας του campaign που δεν ξεπερνά τις 6 ώρες, η Ubisoft πρόσθεσε ένα side-quest που πολύ πιθανόν ελάχιστοι να ακολουθήσουν πέραν όσων ασχολούνται με τα achievements. Σε αυτό το side-quest, οι παίκτες μπορούν, αν το επιθυμούν, να ψάξουν για εφόδια τα οποία χρειάζονται επιζώντες που συναντούν στο ταξίδι τους, έτσι ώστε να τους προσφέρουν βοήθεια. Πέρα από κάτι το εντελώς ανούσιο και αδιάφορο, πρόκειται για ένα τμήμα που δεν επηρεάζει την πρόοδο του παίκτη, αν κάποιος φυσικά δεν επιλέξει το τελευταίο επίπεδο δυσκολίας.



Η ανάπτυξη ενός τίτλου που έχει υπερβεί τα 4-5 χρόνια, δημιουργεί μερικές φορές μεγαλύτερεςπροσδοκίες στους καταναλωτές που αδημονούν για το τελικό αποτέλεσμα. Η Ubisoft απέτυχε στο να παραδώσει μία εμπειρία που θα άξιζε μία τόσο μεγάλη αναμονή, με όσες έξυπνες ιδέες υπάρχουν στο gameplay να επαναλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να έχουν εκτελεσθεί σωστά.


Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3