-->

Μετακομίζουν ιστορικό μοναστήρι


Για οκτώ αιώνες έστεκε αγέρωχη στο ίδιο σημείο. Τώρα, η ιστορική μονή Κοιμήσεως της Παναγίας Τορνικίου Γρεβενών άρχισε να «μετακομίζει» ώστε να τοποθετηθεί σε παρακείμενο λόφο που βρίσκεται είκοσι επτά μέτρα ψηλότερα προκειμένου να αποφύγει τα νερά της τεχνητής λίμνης του υδροηλεκτρικού φράγματος Ιλαρίωνα Κοζάνης, τα οποία θα κατακλύσουν την περιοχή το 2012.

Η μονή που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και έχει ύψος εννέα μέτρα και βάρος 260 τόνους θα διανύσει πάνω σε ράγες μια απόσταση 127 μέτρων για να μετεγκατασταθεί στην κορυφή ενός λόφου του δήμου Δεσκάτης. Η μετεγκατάσταση της μονής θα κοστίσει συνολικά 850.000 ευρώ, ενώ τη μεταφορά της έχει αναλάβει ομάδα εξειδικευμένων μηχανικών με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα-μηχανικό Δημήτρη Κορρέ.

Μιλώντας στην «Espresso» ο κ. Κορρές τόνισε ότι η μονή «σηκώθηκε» και «περπάτησε» περίπου ένα μέτρο και δέκα εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της γης και επέστρεψε πάλι στα θεμέλιά της: «Μέχρι στιγμής κάνουμε δοκιμές και διορθώσεις. Ευελπιστούμε ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσουμε τη μεταφορά και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η μεγάλη ανηφόρα» τόνισε ο κ. Κορρές, γνωστός από τη μεταφορά της εκκλησίας των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο αεροδρόμιο των Σπάτων, του ναϋδρίου στην οδό Κηφισίας, ενός τζαμιού στη Θεσσαλονίκη και του παλιού κτιρίου το ΟΣΕ.

Οπως είπε ο ίδιος, μέσα στην ιστορική μονή υπάρχουν εξαιρετικές τοιχογραφίες από το 1481 και το 1730 που έχουν συντηρηθεί προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος αποκόλλησής τους κατά τη μεταφορά: «Η συγκεκριμένη μονή έχει ένα περίεργο: είναι ουσιαστικά διώροφη. Είναι μικρή σε κάτοψη και πολύ ψηλή. Μοιάζει με πύργο. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα έργα που έχω αναλάβει, αλλά ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά και δεν θα εμφανιστούν απρόοπτα που θα μας πάνω πίσω. Η μεταφορά της μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ημέρες έως εβδομάδες».

espressonews.gr

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3