Πιθανώς έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι η «γυμνή Μόνα Λίζα» που βρέθηκε στη Γαλλία

 https://freshsnews.blogspot.com/2017/10/1-pithanws-ergo-tou-leonardo-nta-bidsi-i-gumni-mona-liza-pou-brethike-sti-gallia.html
Ένας πίνακας ζωγραφισμένος με κάρβουνο που απεικονίζει μία γυμνή γύναικεια μορφή και ο οποιός φυλασσόταν για περισσότερα από 150 χρόνια στη συλλογή αναγεννησιακής τέχνης του μουσείου Conde, βόρεια του Παρισιού, ενδέχεται να είναι ένα προσχέδιο της Μόνα Λίζα, σύμφωνα με έναν Γάλλο ειδικό. 

Μέχρι πρότινος, η ζωγραφιά της γυμνής γυναίκας, γνωστής ως Μόνα Βάνα, αποδιδόταν στους μαθητές του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, οι οποίοι φοιτούσαν στο ατελιέ του. Ωστόσο, ειδικοί έχουν βρει αρκετά στοιχεία που να συνηγορούν ότι ο καλλιτέχνης συμμετείχε και ο ίδιος στη δημιουργία του. 

Μετά από μία σειρά τεστ που έλαβαν χώρα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι αναφορικά με τη χρονολόγηση της Μόνα Βάνα και της σύνδεσης της με τη Μόνα Λίζα, οι επιμελητές τους αποφάνθηκαν ότι το έργο ανήκει «τουλάχιστον εν μέρει» στον Ντα Βίντσι. Σύμφωνα με τον ειδικό Ματιέ Ντελντίκ, ο Ντα Βίντσι δούλεψε πάνω στο συγκεκριμένο έργο κοντά στο τέλος της ζωής του, παράλληλα με τη δημιουργία της Μόνα Λίζα. «Είναι σχεδόν σίγουρα ένα προσχέδιο για μία ελαιογραφία», προσέθεσε ο Ντελντίκ. 

Ο Μπρούνο Μοτίν, ένας εκ των ειδικών για ζητήματα συντήρησης του Λούβρου, επιβεβαίωσε ότι το έργο χρονολογείται την περίοδο που έζησε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και συγκεκριμένα στις αρχές του 16ου αιώνα, τονίζοντας ότι πρόκειται για έργο «εξαιρετικά μεγάλης ποιότητας». 

Σύμφωνα με τον Ντελντίκ, τα δύο βασικά στοιχεία που ενισχύουν το σενάριο το έργο να πρόκειται για ένα προσχέδιο της Τζοκόντα, είναι η ομοιότητα των δύο έργων στα χέρια και στον κορμό, καθώς και το σχεδόν ίδιο μέγεθος τους. 

Πηγή: Kathimerini.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Fresh News Achive