Χριστόφιας: «Είχα προειδοποιήσει τον Τσίπρα για τον Πούτιν»

 http://freshsnews.blogspot.com/2016/12/7-xristofias-eixa-proeidopoihsei-ton-tsipra-gia-th-stash-twn-rwswn.html
Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, ένα από τα πρόσωπα της κρίσης και της περιπέτειας των μνημονίων στη Μεγαλόνησο αποκάλυψε το παρασκήνιο των δραματικών ημερών του 2012. Επίσης είπε ότι είχε συμβουλεύσει σχετικά τον Αλέξη Τσίπρα...

Ηταν ένας από τους πρωταγωνιστές της κυπριακής οικονομικής κρίσης. Το κλάμα του στο δραματικό διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό τον Δεκέμβριο του 2012, όταν ανακοίνωνε το μνημόνιο, συμβόλισε την έναρξη της περιπέτειας που βίωσε το νησί. Ναι, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, έχει πολλά να πει για τα μνημόνια. Για τις αυταπάτες ότι θα έρθει ο Βλαντίμιρ Πούτιν να σώσει την Κύπρο, για τη φούσκα με τις τράπεζες. Σας θυμίζουν μήπως κάτι πιο κοντινό; Ναι, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι είχε προειδοποιήσει και τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά αυτός προφανώς δεν τον άκουσε. Με τα γνωστά αποτελέσματα…

Συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες», η οποία προβλήθηκε  το βράδυ της Τρίτης ο κ. Χριστόφιας μίλησε εκτενώς και για τις προηγούμενες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αλλά πιο ενδιαφέρον είχαν αυτά που είπε για την οικονομική κρίση, τις σχέσεις Λευκωσίας – Μόσχας και τα όσα συμβούλεψε τον κ. Τσίπρα, όταν ο τελευταίος ανάλαβε Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
«Ζήτησα δάνειο από τον Πούτιν, αλλά…»
Ο κ. Χριστόφιας αποκάλυψε πως είχε ζητήσει επίμονα και επανειλημμένα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραχωρήσει η Ρωσία ένα δάνειο 5 με 7 δισ. ευώ στην Κύπρο, για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Εχω τηλεφωνικές επικοινωνίες, τις αποκαλύπτω, που του έλεγα (του Πούτιν) ότι “θα υποχρεωθούμε εμείς οι οποίοι παλέψαμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε το αντίθετο και δεν θα ήθελα ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο, δώστε μας αυτό το δάνειο, κι εγώ σου εγγυώμαι, ότι τα επόμενα 50 χρόνια οι Κύπριοι θα ευλογούν την Ρωσία, όποιος κι αν είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόφιας για να συμπληρώσει: «Δεν το έκαμε, και νομίζω έσφαλε, γιατί μετά από αυτό, ενώ δεν ήθελε να κακοφανεί στους ταγούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης ένεκα οικονομικών συμφερόντων, του έκαναν το Κίεβο, του έκαναν την Ουκρανία, και στο τέλος της ημέρας βρίσκεται σε σύγκρουση με την ΕΕ και του επέβαλαν και τιμωρητικά μέτρα», πρόσθεσε.
Η προειδοποίηση στον Τσίπρα
Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει σχετικά τον κ. Τσίπρα όταν εκείνος έγινε Πρωθυπουργός στις αρχές του 2015. «Οταν ήρθε στην Κύπρο τον είδα σχεδόν 40 λεπτά τον Αλέξη και του τα είπα αυτά: “Εγώ αντιμετώπισα αυτές τις δυσκολίες και κατά τη γνώμη μου, είναι δουλειά δική σου τι θα κάνεις, να προσέχεις”», είπε χαρακτηριστικά. Ενας ακόμη που είχε προειδοποιήσει τον Πρωθυπουργό μας…
«Είχαμε απρόβλεπτα έξοδα λόγω… ανομβρίας»
Απαντώντας στις κατηγορίες ότι παρέλαβε την Κύπρο με πλεόνασμα και την παρέδωσε με οικονομικό έλλειμμα, ο κ. Χριστόφιας εξήγησε ότι «όλος ο κόσμος που είχε πλεονάσματα βρέθηκε με ελλείμματα ένεκα της κρίσης».Σημείωσε ωστόσο ότι «είχαμε και απρόβλεπτα έξοδα», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ποιος θα προέβλεπε ότι θα χρειαζόταν να εισάγουμε νερό για να πιεί ο κόσμος με 60 εκατομμύρια; Έξοδα δηλαδή, από την Ελλάδα. Ποιος πρόβλεψε και ποιος μπορούσε να προβλέψει ότι η ανομβρία θα μας οδηγούσε σε έξοδα σχεδόν 100 εκατ. ευρώ για ποιο πράγμα; Για να δώσουμε στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες και διάφορα άλλα έκτακτα έξοδα τα οποία υποχρεωθήκαμε να κάνουμε».
«Ληστεία των τραπεζών»
Απαντώντας στο εάν τον ανησύχησε το γεγονός ότι κάποια στιγμή η αξία των κυπριακών τραπεζών είχε φτάσει έξι φορές πάνω το ΑΕΠ της Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι «το βλέπαμε σαν πρόβλημα αλλά δυστυχώς έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο δεν επιτρέπει στις κυβερνήσεις να παρέμβουν στα των τραπεζών. Επιτρέπει μόνο στην κεντρική τράπεζα στο Στρασβούργο, και στην Κεντρική Τράπεζα, την εθνική».
Στη συνέχεια εξαπέλυσε βολές κατά του κεντρικού τραπεζίτη, λέγοντας ότι «δυστυχώς αγρόν ηγόρασε, γι’ αυτά τα ζητήματα, κανέναν έλεγχο δεν άσκησε, και όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωνε δημόσια “Παύλο, βρισκόμαστε μπροστά σε ληστεία των τραπεζών και το πρόβλημα της οικονομίας μας είναι το τραπεζικό πρόβλημα”, μόνο κατάρες δεν του έβαλε».
«Ελεγαν ότι ο Χριστόφιας τα έχει με τους τραπεζίτες. Ελεγαν πως “εχουμε τους καλύτερους τραπεζίτες, έχουμε τον καλύτερο κεντρικό τραπεζίτη τον οποίο θαυμάζουν, και στο συμβούλιο της ΕΚΤ”, και παραμύθια της Χαλιμάς, με όλο το σεβασμό. Εγώ βγήκα και είπα ότι έχουμε “ληστεία των τραπεζών”, και αυτή είναι η αιτία της κακοδαιμονίας μας. Τι διαφαίνεται τώρα; Αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε ο πρόεδρος τότε. Διότι γίνονται οι έρευνες, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης λένε ότι το πρόβλημα ήταν το τραπεζικό, διότι εγώ ρώτησα τότε. Οταν ήρθαν όλοι για την προεδρία, τους δέχτηκα στο προεδρικό, και ρώτησα τους πάντες. Και τη Λαγκάρντ, και το σημερινό Πρόεδρο του Συμβουλίου, και τον κεντρικό τραπεζίτη, τον Ντράγκι, κλπ, τους λέω “αν η Κύπρος είχε μόνο το εξωτερικό χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει” –που ειρήσθω εν παρόδω ήταν χαμηλότερο και από τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, είχαμε 64% δημόσιο χρέος και 5,5% δημοσιονομικό έλλειμμα– “θα της ζητούσατε να μπει στον μηχανισμό στήριξης;” Και μου είπαν όλοι: “Ούτε συζήτηση”».
Ο Ερντογάν μπορεί να προσαρτήσει τη βόρεια Κύπρο
Στην ερώτηση για το εάν φοβάται ότι αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Ερντογάν μπορεί να μπει στον πειρασμό της προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας απάντησε «ασφαλώς, ναι».
«Το φοβόμαστε, παρόλο που ελέχθησαν πολλές φορές τέτοιου είδους απειλές, οι οποίες μπορεί να στέκουν, να έχουν στήριγμα αυτές οι απειλές, όμως γι’ αυτό εμείς τονίζουμε, έχοντας υπόψη μια ανάλυση γενικότερη στην οποία αναφέρθηκα προηγούμενα, ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε λύση στο Κυπριακό, διότι κανείς δεν αποκλείει, από τη φόρα που πήρε ο Ερντογάν, να πνιγούμε όλοι στο τέλος», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας. Συμπλήρωσε πως η προσάρτηση «δεν είναι αστείο πράγμα, σημαίνει να χάσουμε ένα μέρος του κράτους μας».
«Ο Ακιντζί είπε κάποτε ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να είναι διχοτομημένη, αλλά είναι και τόσο μεγάλη, όσο είναι για να θρέψει τα παιδιά της αν επανενωθεί, και να ζήσουν ευτυχισμένοι. Αυτό το κρατάμε. Θέλω να πιστεύω ότι τούτη η ρήση, του Μουσταφά Ακιντζί είναι πεποίθησή του και πρέπει να την αξιοποιήσουμε», είπε.

protagon
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive