Τα θέματα σε Ιστορία και Φυσική Κατεύθυνσης: Πανελλήνιες 2015. Εκτιμήσεις

http://freshsnews.blogspot.com/2015/05/29-PANAELINIES2015.html
Δόθηκαν στην δημοσιότητα τα θέματα στα μαθήματα της Ιστορίας και της Φυσικής Κατεύθυνσης
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του φροντιστηρίου Ορόσημο τα θέματα στην Φυσική κατεύθυνσης ήταν πολύ απαιτητικά!
Πιο αναλυτικά:
Θέμα Α: Bατό
Θέμα Β: Για άριστα διαβασμένους
Θέμα Γ: Απαιτητικό
Θέμα Δ: Για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές με άριστη γνώση της μηχανικής του στερεού σώματος. (Mεγάλη προσοχή στην εκφώνηση).
Καθηγητές από τα φροντιστήρια "Στόχος" αναλύουνσχετικά με τα θέματα στην Ιστορία Κατεύθυνσης, ότι ουσιαστικά σήμερα επιτεύχθηκε η ισοφάριση των χαμηλών μορίων που πιθανόν "σκόραραν" χιλιάδες υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης στα Αρχαία, στην αρχή της εβδομάδας. Οι ίδιοι σχολίασαν ότι "τα θέματα στην Ιστορία χαρακτηρίζονται βατά. Είναι δυνατόν να απαντηθούν από την πλειονότητα των μαθητών. Ωστόσο, χρειάζεται να δοθεί προσοχή στην ανάλυση των πηγών. Παράλληλα, αυτό που προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα είναι ότι ένα από τα υποερωτήματα αφορούσε στην εισαγωγή του βιβλίου, αν και έπιανε μόλις 5 μονάδες στις 100. Από την άλλη, αν και φέτος τα ερωτήματα είναι πολλά, η απαιτούμενη έκταση της απάντησης είναι σχετικά μικρή και σύντομη, γεγονός που επίσης, δεν είναι συνηθισμένο τα τελευταία 15 χρόνια της ίδια εξεταζόμενης ύλης". Για τα θέματα Φυσικής Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, οι καθηγητές του φροντιστηρίου "Θεσμός" Γ. Παπαδήμας και Μ. Τσίγκος σχολιάζουν ότι πρόκειται για απαιτητικά και με αρκετές δυσκολίες θέματα. Πιο αναλυτικά, σημειώνουν: ΘΕΜΑ Α Ήταν αναμενόμενο ΘΕΜΑ Β Απαιτητικό ΘΕΜΑ Γ Για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές ΘΕΜΑ Δ Πολύ απαιτητικό για πολύ καλά προετοιμασμένους υποψήφιους. Τα φετινά θέματα περιέχουν περισσότερη φυσική σκέψη σε σχέση με τα περυσινά. Τα θέματα στην Ιστορία χαρακτηρίζονται βατά. Είναι δυνατόν να απαντηθούν από την πλειονότητα των μαθητών. Χρειάζεται να δοθεί προσοχή στην ανάλυση των πηγών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του φροντιστηρίου Ορόσημο τα θέματα στην Φυσική κατεύθυνσης ήταν πολύ απαιτητικά! Πιο αναλυτικά: Θέμα Α: Bατό Θέμα Β: Για άριστα διαβασμένους Θέμα Γ: Απαιτητικό Θέμα Δ: Για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές με άριστη γνώση της μηχανικής του στερεού σώματος. (Mεγάλη προσοχή στην εκφώνηση).
Διαβάστε αναλυτικά τα θέματα της Φυσικής
Τα θέματα στην Ιστορία χαρακτηρίζονται βατά. Είναι δυνατόν να απαντηθούν από την πλειονότητα των μαθητών. Χρειάζεται να δοθεί προσοχή στην ανάλυση των πηγών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του φροντιστηρίου Ορόσημο τα θέματα στην Φυσική κατεύθυνσης ήταν πολύ απαιτητικά!
Πιο αναλυτικά:
Θέμα Α: Bατό
Θέμα Β: Για άριστα διαβασμένους
Θέμα Γ: Απαιτητικό
Θέμα Δ: Για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές με άριστη γνώση της μηχανικής του στερεού σώματος. (Mεγάλη προσοχή στην εκφώνηση).

Διαβάστε αναλυτικά τα θέματα της Ιστορίας
Αντίθετα τα θέματα στην Ιστορία χαρακτηρίζονται βατά. Είναι δυνατόν να απαντηθούν από την πλειονότητα των μαθητών. Χρειάζεται να δοθεί προσοχή στην ανάλυση των πηγών.
Σε Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης και σε Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης εξετάζονται σήμερα, Παρασκευή, οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2015 και ουσιαστικά πέφτει η αυλαία της εξεταστικής περιόδου για την πλειοψηφία των υποψηφίων.
Στο μεταξύ ανακοινώθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα και ανά πεδίο, καθώς και όλες οι αλλαγές που θα παρατηρηθούν σε σχολές, όπως Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών, τμήματα σε Πολυτεχνείο, αλλά και τι πρέπει τελικά να προσέξουν στα μαθήματα Κατεύθυνσης οι υποψήφιοι.
Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου για όσους έχουν επιλέξει το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, ενώ ακολουθούν εξετάσεις στα ενδοσχολικά μαθήματα σε όλα τα σχολεία.
Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου.
Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.
Οι βαθμοί θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ οι βάσεις μετά τις 20 Αυγούστου.

Οι χαμηλές επιδόσεις που αναμένονται σπρώχνουν τις βάσεις προς τα κάτω, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ακόμα και επιστροφή στα επίπεδα του 2013, όπου η Ιατρική Αθήνας ήταν χαμηλότερα από 19.000 μόρια (σ.σ. πέρσι χτύπησε κόκκινο φτάνοντας τα 19.233 μόρια).

Αρχαία Ελληνικά

Το διδαγμένο κείμενο του Πλάτωνα, αλλά και το αδίδακτο από τις Ιστορίες του Θουκυδίδη δυσκόλεψαν συνολικά τους υποψηφίους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, κυρίως το αδίδακτο κείμενο που ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό στη μετάφρασή του. Οι επιδόσεις των περισσότερων υποψηφίων δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε συνολική συμπίεση των βάσεων στις Σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου.

Μαθηματικά 

Το μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τις σχολές του δεύτερου και του τέταρτου επιστημονικού πεδίου ήταν απαιτητικό φέτος. Τα θέματα, αν και χαρακτηρίστηκαν ως διαβαθμισμένης δυσκολίας, κρίνονται ως ιδιαίτερα δύσκολα και χρειαζόταν ιδιαίτερα καλή προετοιμασία από κάποιον μαθητή προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτά.

Λατινικά

Στα Λατινικά, μάθημα που παραδοσιακά θεωρείται εύκολο και δίνει υψηλούς βαθμούς στους υποψήφιους, τα θέματα ήταν βατά χωρίς παγίδες, αν και κάποια από τα θέματα απαιτούσαν προσοχή. Πέρυσι, το 41,63% των υποψηφίων είχε βαθμολογηθεί από 15 έως άριστα, το 26,96% από 10 έως 14,9 και το 31,44% κάτω από τη βάση.

Χημεία

Στη Χημεία, τα θέματα κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα ύλης και κρίνονται μέτριας δυσκολίας, ενώ σχετικά δύσκολα και μη αναμενόμενα κρίνονται τα θέματα και στην Ηλεκτρολογία. Στο μάθημα της Χημείας πέρυσι το 51,57% είχε γράψει από 15 έως 20, το 24,69% από 10 έως 14,9 και το 23,73% κάτω από τη βάση. Στην ηλεκτρολογία τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 65,35%, 21,11% και 13,74%.

Αρχές Ανάπτυξης σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Αναμενόμενα κρίνονται τα θέματα στην πληροφορική όπου πέρυσι οι μισοί μαθητές είχαν γράψει κάτω από τη βάση. Συγκεκριμένα, από 0 έως 9 είχε γράψει το 51,34%, ενώ το 23,70% είχε γράψει από 15 έως 20 και το 24,96% από 10 έως 14,9.

Λογοτεχνία

Στη Λογοτεχνία δόθηκαν προς εξέταση από τα διδαγμένα κείμενα αποσπάσματα από τον «Κρητικό» του Διονυσίου Σολωμού και για το αδίδακτο, το κείμενο του Κ. Γ. Καρυωτάκη «Της θάλασσας νεράιδα». Για τα θέματα η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων ανέφερε ότι «είναι απαιτητικά και χρειάζονται ευρύτερη ανάπτυξη».

Βιολογία

Στη Βιολογία θετικής κατεύθυνσης «τα θέματα ήταν απαιτητικά, απευθυνόμενα σε υποψηφίους με καλή γνώση και κατανόηση της ύλης».

Μαθήματα Γενικής Παιδείας 

Αν και τα φετινά θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας κρίθηκαν ως αρκετά εύκολα από φροντιστές, εκπαιδευτικούς και υποψηφίους, η βαθμολόγηση της έκθεσης θεωρείται αρκετά υποκειμενική και επομένως οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία της βαθμολόγησης είναι αρκετά επισφαλής.
Στη Βιολογία τα θέματα κρίθηκαν από την ΠΕΒ σαφή, με διαβάθμιση δυσκολίας και ότι καλύπτουν ευρύ φάσμα της διδακτέας ύλης.

Στα θέματα των Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανέφερε ότι «υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία, όχι όμως στον επιθυμητό βαθμό. Η πάρα πολύ καλή γνώση της ύλης των Μαθηματικών των προηγουμένων τάξεων είναι καθοριστικός παράγοντας για την πλήρη διαπραγμάτευση με επιτυχία του συνόλου των ερωτημάτων. Τα θέματα είναι σαφώς δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά».

Στη Φυσική η Ενωση Ελλήνων Φυσικών εκτίμησε ότι «τα θέματα της Φυσικής Γενικής Παιδείας καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ύλης, είναι σαφή, επιστημονικά τεκμηριωμένα, είναι κλιμακούμενης δυσκολίας και έχουν μια πειραματική προσέγγιση της Φυσικής».

Τα θέματα Ιστορίας ήταν αρκετά εύκολα, αν και τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι είναι οι υποψήφιοι που επιλέγουν αυτό το μάθημα.

Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου.

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Οι βαθμοί θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ οι βάσεις μετά τις 20 Αυγούστου.
Επισυναπτόμενα Αρχεία:


http://www.madata.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive