-->

Καυτό δεκαήμερο έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου

http://freshsnews.blogspot.com/2015/04/eurogroup-14.html
Καυτό δεκαήμερο ξεκινά από σήμερα Τρίτη προκειμένου η κυβέρνηση να προλάβει την μεθεπόμενη Παρασκευή  24 Απριλίου να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές και να εξασφαλιστεί - έστω και σε κάποιο βαθμό - η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.


Οι κινήσεις της Αθήνας έχουν περιορισμένο πλέον βεληνεκές, καθώς η οικονομία έχει στεγνώσει και οι δανειστές επιμένουν σε μέτρα που θεωρούνται «κόκκινες γραμμές». Διά τούτο και ουδείς μπορεί να προβλέψει το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επιστρέφοντας από το τριήμερο των πασχαλινών διακοπών του, αναμένεται από σήμερα να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες με έναν νέο κύκλο επαφών.


Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό ακόμα και για καθυστέρηση των πληρωμών εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου και οι δανειστές να κατανοήσουν πως η νέα κυβέρνηση εννοεί τις «κόκκινες γραμμές».



Σε αυτό το κλίμα εξελίσσεται ένα ιδιόμορφο «μπρα ντε φερ» ανάμεσα σε διεθνή μέσα ενημέρωησης και Αθήνας με δημοσιεύματα και διαψεύσεις.


Το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε χθες κατηγορηματικά τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, που επανήλθαν μετά από σχετικό δημοσίευμα της Bild.



«Για ακόμα μια φορά επανέρχονται σενάρια περί εκλογών. Η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια. Συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή, και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ό,τι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε non paper το Μαξίμου.




Στο Μαξίμου, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, εκτιμούν πως οι δανειστές δεν κάνουν πίσω όχι απλώς από ιδεοληπτικούς λόγους για συνέχιση μιας ακραίας νεοσυντηρητικής πολιτικής, αλλά και γιατί ως τελικό στόχο έχουν την «ασφυξία» και εν τέλει την ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα.



Στο σκοπό αυτό εντάσσουν τόσο το δημοσίευμα της Bild, όσο και τις δηλώσεις του συνεργάτη του Σόιμπλε, Κλέμενς Φονέστ, ότι η ίδια η νέα ελληνική κυβέρνηση δείχνει να επιδιώκει την έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς και άλλες δηλώσεις που προέρχονται από το εξωτερικό.


Η ηγεσία της κυβέρνησης, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό παρακολουθεί με ενδιαφέρον και τα σενάρια περί «οικουμενικής κυβέρνησης» στη χώρα, κατά τα πρότυπα προφανώς της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, εξέλιξη για την οποία - και υπό προϋποθέσεις - εμφανίστηκε ανοιχτός πρόσφατα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.



Εν τω μεταξύ σκληρή απάντηση έδωσε χθες το Μέγαρο Μαξίμου σε δημοσίευμα των FT ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια χρεοκοπίας.


Σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου τονίζεται: «Η Ελλάδα, θα τους απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά, δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία -το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση.



Η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμα ημερομηνία που δεν θα συμβεί το «τέλος του κόσμου». Έχουν προηγηθεί η 25η Ιανουαρίου [εκλογές], η 28η Φεβρουαρίου [ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά], η 9η Απριλίου [δόση προς ΔΝΤ].



Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης. Περιμένουμε με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου»!


Στην κυβέρνηση, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία έως την Πέμπτη 23 Απριλίου. Για το σκοπό μάλιστα αυτό θα υπάρχουν ξεχωριστές θεματικές συνεδριάσεις του Brussels group , όπως π.χ. για τα δημοσιονομικά, το χρηματοδοτικό κενό και τις διαρθρωτικές αλλαγές.



Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες, επίσης, την Πέμπτη σε οικονομικό Συνέδριο των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας Γιάννη Βαρουφάκη και Β. Σόιμπλε, ενώ και οι δυο υπουργοί Οικονομικών έχουν περάσει στη «δεύτερη γραμμή» μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο Αλέξη Τσίπρα και Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια συμφωνίας. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα έχει η Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ΗΠΑ, καθώς στο παρασκήνιο θα είναι «παρόν» το ελληνικό πρόβλημα.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πέραν της κατ’ ιδίαν συνομιλίας με τον Σόιμπλε, ο Γ. Βαρουφάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, άλλους διεθνείς παράγοντες που θα βρίσκονται στη Σύνοδο του ΔΝΤ, αλλά και με παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης.



Τριμερής για τα εργασιακά

Η κυβέρνηση, πάντως, επιδιώκει στο παρασκήνιο να προωθήσει ότι μέρος του προγράμματός της δεν θεωρείται ευθέως «μονομερής ενέργεια» από τους δανειστές. Έτσι, την Τετάρτη ξεκινά στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον αρμόδιο υπουργό Π. Σκουρλέτη, η πρώτη τριμερής συνάντηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά.



Κέρδος online

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3