Διπλό μήνυμα Μέρκελ σε Τσίπρα

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/04/24-Tsipro-merkel.html

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ανάμεσά τους και η Αθήνα, απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, χθες από τις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να ξεμείνει από χρήματα η Ελλάδα πριν από την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας» τόνισε. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, που συναντήθηκε και με τους κ. Φρανσουά Ολάντ και Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, εμφανίσθηκε «πολύ αισιόδοξος» ότι «σύντομα θα αποτυπωθεί σε επίσημη καταγραφή η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», η οποία, όπως είπε, συνομολογήθηκε από τους συνομιλητές του. Την ίδια στιγμή, πάντως, κι ενώ η Αθήνα ζητεί ένα έκτακτο Eurogroup και ενδιάμεση συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν χθες ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» της, προκειμένου να έρθει πιο κοντά σε μια συμφωνία.

Στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, διαπιστώθηκε σύγκλιση σε ορισμένα ζητήματα, αλλά και απόλυτη διαφοροποίηση σε άλλα. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές είχαν σπεύσει πριν από τη συνάντηση να επισημάνουν ότι η ελληνική πλευρά έχει καλύψει το 70% της απόστασης για μία συμφωνία και είναι σειρά των εταίρων να μετακινηθούν, υπογραμμίζοντας, με έμφαση, ότι «εάν επιλέξουν τη ρήξη, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Εργασιακά, ασφαλιστικό και ΦΠΑ είναι τα ζητήματα στα οποία η Αθήνα εμφανίζεται αμετακίνητη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και ο διπλωματικός σύμβουλος της κ. Μέρκελ, Μέγερ Λάντρουτ, και διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, έγινε αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί στο διάστημα από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο έως τώρα. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για σύγκλιση σε τρία σημεία: στην πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον και το επόμενο έτος στην κλίμακα του 1,2% -1,5%, στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και στη μετατροπή της Γ.Γ. Εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή με ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Οσον αφορά τα σημεία στα οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη, ο κ. Τσίπρας προέβαλε για τον ΦΠΑ το επιχείρημα ότι εάν δεν γίνει περισσότερο αποτελεσματικός ο μηχανισμός είσπραξης, η όποια αύξηση δεν θα φέρει αποτελέσματα. Για το ασφαλιστικό και ιδιαίτερα το θέμα της περικοπής συντάξεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε επιμονή από γερμανικής πλευράς, υπό την αίρεση ότι η κυβέρνηση θα βρει ισοδύναμα μέτρα, για παράδειγμα με φορολόγηση υψηλών εισοδημάτων, που θα εξασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά το τέλος της Συνόδου:

Στον απόηχο σχετικής φημολογίας, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι σε καμιά περίπτωση η Αθήνα δεν τοποθετήθηκε τελεσιγραφικά, απλώς επισήμανε ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που τέθηκε τον Φεβρουάριο και πρέπει να τηρηθεί. Η κυβέρνηση θορυβήθηκε από τις αναφορές των προηγούμενων ημερών σε μετάθεση του χρονοδιαγράμματος, για επίτευξη συμφωνίας στα τέλη Ιουνίου. Ετσι, ο πρωθυπουργός έσπευσε να «υπενθυμίσει» την πρόβλεψη της συμφωνίας του Φεβρουαρίου για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώς το τέλος Απριλίου, καθώς η προοπτική μη παροχής ρευστότητας έως και το τέλος Ιουνίου είναι καταστροφική. Πάντως, η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε στον κ. Τσίπρα ότι, νομικά, δεν μπορεί να ανοίξει συζήτηση για νέα συμφωνία, αν προηγουμένως δεν κλείσει η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος. Το αίτημα της Αθήνας για έκτακτο Eurogroup, την επόμενη εβδομάδα, θα κριθεί από τα αποτελέσματα ενός εντατικού γύρου διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, που αναμένεται να αρχίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προοπτική της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης έχει και η τοποθέτηση του σημερινού Eurogroup. Φαίνεται, πάντως, ότι αν δεν επιτευχθεί ραγδαία πρόοδος στις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες, οι εταίροι προσανατολίζονται σε μετάθεση του χρονοδιαγράμματος για συμφωνία στα τέλη Ιουνίου, με πιθανή χορήγηση στην Αθήνα, για την κάλυψη των αναγκών στο ενδιάμεσο, των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα» για την Ελλάδα δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου η κ. Μέρκελ:
Εν τω μεταξύ, ανώτατη κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στις αντιδράσεις στελεχών της Αυτοδιοίκησης για την ΠΝΠ, διερωτήθηκε: «Τι φοβούνται, ότι θα χρεοκοπήσει η χώρα και θα χάσουν τα λεφτά τους;». Αναφορικά με την κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, με επίκεντρο την προοπτική αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν ανέμενε τόσο σφοδρή αντίδραση, προσθέτοντας ότι «ας περιμένουν να μας κρίνουν από την εφαρμογή του νόμου. Είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε να ενισχύσουμε την τρομοκρατία».
Οσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«H τραγωδία στη Λαμπεντούζα και η τρομακτική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Αιγαίο, υπογραμμίζουν την ανάγκη να αναπτύξει η ΕΕ μια αποτελεσματική και ανθρώπινη πολιτική για τη μετανάστευση, στη βάση της αλληλεγγύης, ιδίως για τα μεσογειακά κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

http://www.kathimerini.gr/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files