/* ---- Δαιφημησεις αυτοματε απο την google --------- */ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ/ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΟ ΛΙΠΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ | Fresh News

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ/ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΟ ΛΙΠΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

http://freshsnews.blogspot.com/2012/07/blog-post_16.html
τροφική θερμογένεση ή θερμογένεση λόγω τροφής είναι  ένα από τα 3 βασικά κομμάτια του μεταβολισμού. Τα άλλα δύο είναι ο βασικός μεταβολισμός και η θερμογένεση λόγω  δραστηριότητας.

Υπολογίζεται ότι η θερμογένεση λόγω τροφής αποτελεί το 10%-15% περίπου του μεταβολισμού μας. 

Προσέξτε αυτό το νούμερο για να βάλουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.


H τροφική θερμογένεση είναι η αύξηση/επιτάχυνση του μεταβολισμού μας που ακολουθεί τη λήψη της τροφής. Είναι προσωρινή και είναι επί πλέον του βασικού μεταβολισμού.


Συναντάται επίσης και με τους όρους:

 θερμικό αποτέλεσμα των τροφών

ειδική δυναμική δράση των τροφών

Όπως προδίδει η ετυμολογία γεννάται θερμότητα κι αυτό λόγω της δαπανώμενης ενέργειας για τον τεμαχισμό ,κατάποση,πέψη,μεταβολισμό και αφομοίωση των τροφών.

Η τροφική θερμογένεση πρέπει να μας απασχολεί σαν κομμάτι του μεταβολισμού μας αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμάται μιας και αφορά περίπου το 10%+ αυτού.

Αρχίζετε πλέον να καταλαβαίνετε τι ακρότητες λέγονται σχετικά με τις τροφές που αδυνατίζουν ή τις τροφές που καίνε το λίπος.
Είναι προφανές ότι κάποιες τροφές θα προκαλούν περισσότερη θερμογένεση από τις άλλες γιατί λόγω της πολυπλοκότερης δομής τους  απαιτούν μεγαλύτερη ενέργεια για να κατεργασθούν και να αφομοιωθούν.

Για παράδειγμα το φρούτο χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να αφομοιωθεί από το χυμό του,το μαύρο ψωμί από το άσπρο ψωμί, οι πρωτεΐνες από τα λίπη και τους υδατάνθρακες,οι σύνθετοι υδατάνθρακες από τους απλούς κλπ.
Αν λοιπόν γνωρίζουμε το θερμικό αποτέλεσμα των τροφών μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για να αυξάνουμε έστω και προσωρινά το μεταβολισμό μας.

Αυτό που θέλω να σας μείνει απο τούτη την ανάρτηση  είναι να μην πέφτετε θύματα των λεκτικών υπερβολών των ημιάσχετων.

Να θυμάστε ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η μόνιμη αύξηση του βασικού μας μεταβολισμού και αυτού που έχει να κάνει σχέση με τη φυσική μας δραστηριότητa. Συνεπώς δεν υπάρχουν τροφές που καίνε/διαλύουν τα λίπη ούτε τροφές που αδυνατίζουν.

Υπάρχουν τροφές που προκαλούν μεγαλύτερη θερμογένεση ή αλλοιώς έχουν μεγαλύτερο θερμικό αποτέλεσμα

Αυτές τις περισσότερο θερμογόνες τροφές θα δούμε αμέσως τώρα:

  • Οι τροφές με τη μεγαλύτερη θερμογένεση  είναι οι πρωτεϊνούχες τροφές. 
  Περίπου το 30% των θερμίδων τους καίγονται κατά την πέψη και αφομοίωσή τους. Ξεχάστε όμως τα πρωτεϊνούχα ροφήματα που αφομοιώνονται εύκολα.
Επί πλέον οι πρωτεϊνούχες τροφές είναι οι αποτελεσματικότερες από πλευράς κορεσμού, πράγμα που αποτελεί πολύ σοβαρό πλεονέκτημα.
Συνιστάται να καταναλώνετε πρωτεϊνούχες τροφές σε κάθε σας γεύμα.

  • Αμέσως μετά έρχονται τα ινώδη λαχανικά με θερμικό αποτέλεσμα στα όρια του 20%.

Συνδυασμοί πρωτεϊνούχων τροφών με ινώδη λαχανικά είναι αχτύπητοι!

Από κοντά ακολουθούν και οι υπόλοιποι φυσικοί,ακατέργαστοι,σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το αγριόρυζο,τα όσπρια,οι νιφάδες βρώμης και γενικά τα ακατέργαστα δημητριακά.

Οι απλοί υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη και η φρουκτόζη έχουν ένα πολύ μικρό θερμικό αποτέλεσμα της τάξης του 3%.
Άσπρο ψωμί,άσπρο ρύζι και ζυμαρικά,αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά,γλυκά και συσκευασμένα αρτοποιήματα εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή.

Τα λίπη έχουν επίσης ένα θερμικό αποτέλεσμα της τάξης του 3%. Οι καλύτερες επιλογές είναι τα μονοακόρεστα και τα ωμέγα-3 λιπαρά λόγω του ρόλου τους στις μεταβολικές διαδικασίες.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

  •   όσο πιο ακατέργαστη είναι η τροφή τόσο πιο δύσκολο είναι να διασπασθεί και να αφομοιωθεί και άρα τόσο μεγαλύτερο θερμικό αποτέλεσμα έχει.

Αν τρώτε λοιπόν junk food θα πρέπει να έχετε τις ελάχιστες προσδοκίες. 
  •  οι ωμές τροφές έχουν γενικά μεγαλύτερο θερμικό αποτέλεσμα από τις μαγειρεμένες

  •   οι χυμοί και οι πούλπες έχουν μικρότερο θερμικό αποτέλεσμα από τα φρούτα από τα οποία προήλθαν. Η παντοειδής κατεργασία μειώνει το θερμικό αποτέλεσμα.

Πιστεύω πως βάλαμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση σχετικά με τη τροφική θερμογένεση και την ασύδοτη παραφιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από αυτή.

Μη βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 

http://totalfitness-christos.blogspot.com/ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive