-->

«Σημαντική πρόοδο» βλέπει ο Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες αλλά... το «θολό» τοπίο παραμένει

 http://freshsnews.blogspot.com/2017/04/5-Dijsselbloem-eurogroup.html
Επιστρέφουν οι υπουργοί από τις Βρυξέλλες - Η συνέχεια σε τηλεδιάσκεψη - Ποια η πρόταση της κυβέρνησης για περιορισμό της μείωσης των συντάξεων - Η κρίσιμη συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη
«Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Twitter, μετά το πέρας της συνάντησης με τους ΤσακαλώτοΧουλιαράκη και Αχτσιόγλου, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν απόψε.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το επιτελείο με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και τον αναπληρωτή Οικονομικών επιστρέφει στην Αθήνα, και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Το σχετικό μήνυμα στο twitter του Ντάισελμπλουμ, αναφέρει ότι έγινε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες:



Στη συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη η συνέχεια των διαπραγματεύσεων


Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων την Τρίτη το βράδυ θα είναι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη ο κ. Ντάισελμπλουμ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία αναμένεται ότι θα δώσει «κατεύθυνση» και στις σύντομες συζητήσεις για την Ελλάδα, στη συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Στόχος της ελληνικής πλευράς, μετά τις σοβαρές δυσκολίες των τελευταίων ημερών στις διαπραγματεύσεις, είναι πλέον να υπάρξει ένα πολιτικό προσύμφωνο, στη βάση του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν την επάνοδο των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, ει δυνατόν και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και οπωσδήποτε πριν κλείσει η Κομισιόν για τις αργίες του Πάσχα.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται τουλάχιστον από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, αλλά και για τα μέτρα μετά το 2018, που έχει ζητήσει το ΔΝΤ, ώστε σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup να επικυρωθεί η συμφωνία και να ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί το θέμα των πλεονασμάτων και της ελάφρυνσης του χρέους μεταξύ των δανειστών, ως την επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Μαΐου.

Τη σοβαρότητα των χθεσινοβραδινών διαπραγματεύσεων αποδεικνύει το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι απέφυγαν «διαρροές» πληροφοριών και η μόνη ενημέρωση για τις συζητήσεις ήλθε από το λακωνικό tweet Ντάισελμπλουμ. Η ελληνική πλευρά απέφυγε οποιαδήποτε επίσημη ή άτυπη ενημέρωση, ενώ μυστική παραμένει και η νέα πρότασή της για το θέμα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, ούτε όμως και έχουν διαψευσθεί, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιπαρέλθει την ακαμψία του ΔΝΤ στο θέμα της επιβολής όλων των μειώσεων στις συντάξεις μέσα στο εκλογικό έτσι κι αλλιώς 2019, προτείνοντας στους δανειστές μια μεγαλύτερη μείωση στο αφορολόγητο όριο, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, που θα αξιοποιηθούν για να μετριασθούν οι συνέπειες της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς σε χαμηλές και μέσες συντάξεις.

Με άλλα λόγια, κατά τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση δέχεται να εφαρμοσθούν οι μειώσεις σε μία δόση, αλλά επιχειρεί να «λειάνει» τις επιπτώσεις τους, προτείνοντας μια αλλαγή στο μείγμα των μέτρων για την εξοικονόμηση 3,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, να πέσει μεγαλύτερο βάρος στην αύξηση των εσόδων, παρά στη μείωση των συντάξεων, που θεωρείται απαγορευτική σε μια χρονιά εκλογών.

Πάντως, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται υπό ασφυκτική πίεση, που κάνει τις «κόκκινες γραμμές» του παρελθόντος να ξεθωριάζουν. Από το πρωί της Τρίτης, Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε προειδοποιήσει την Αθήνα ότι, εάν δεν ολοκληρωθούν τώρα οι διαπραγματεύσεις, θα αναθεωρηθούν προς το χειρότερο οι βασικές μακροοικονομικές εκτιμήσεις, να σημειωθεί ότι η σχετική αναθεώρηση από το ΔΝΤ θα γίνει τον Απρίλιο, και οι συζητήσεις θα πρέπει να αρχίσουν από διαφορετική βάση, κάτι που θα σήμαινε την έγερση περισσότερων απαιτήσεων από τους δανειστές για μέτρα λιτότητας.

Σε αυτό το κλίμα, προκάλεσε νέα δυσφορία στα κυβερνητικά στελέχη η «διαρροή» από την Τράπεζα της Ελλάδος στους «Financial Times» πληροφοριών περί επικείμενης σημαντικής αναθεώρησης των προβλέψεων για το ΑΕΠ του 2019 από την κεντρική τράπεζα, που θεωρήθηκε ότι «ρίχνει νερό στο μύλο» των πιέσεων από τους δανειστές.

tovima

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3