-->

Κατάσκοποι στο Αιγαίο: Τούρκοι, συνταξιούχοι Δυτικοευρωπαίοι, μέλη ΜΚΟ «αλωνίζουν»

 http://freshsnews.blogspot.com/2017/04/3-kataskopoi-sto-aigaio-toyrkoi-syntaxioyhoi-dytikoeyropaioi-meli-mko-alonizoyn.html
Και ξαφνικά, καθώς το δημοψήφισμα στην Τουρκία πλησιάζει, βρίσκουν τον δρόμο τους προς τον ελληνικό Τύπο πληροφορίες για Τούρκους και Δυτικοευρωπαίους κατασκόπους οι οποίοι δρούσαν στα νησιά του Αιγαίου και έχουν δικαστεί και καταδικαστεί από τις ελληνικές αρχές ήδη από το 2013. Αλλά και ακόμα πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για δήθεν μέλη των ΜΚΟ που δρουν στα ελληνικά νησιά αλλά στην πραγματικότητα υποκλέπτουν πληροφορίες για λογαριασμό του τουρκικού κράτους. Σύμφωνα μάλιστα με τις εφημερίδες «Πρώτο Θέμα» και «Η Καθημερινή», καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, έχει σημάνει συναγερμός στις ελληνικές αρχές ασφαλείας, οι οποίες θεωρούν πιθανή κάποια προβοκάτσια στα νησιά και στη Θράκη. Μάλιστα, η Μεγάλη Εβδομάδα, θεωρείται περίοδος υψηλού κινδύνου. Οι πρόσφατες συλλήψεις Ευρωπαίων πολιτών που επιβεβαιωμένα δρούσαν ως κατάσκοποι για λογαριασμό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και τα όπλα που βρέθηκαν σε τζαμί στην Ξάνθη, εκτιμάται ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.
Σημειωτέον ότι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν καταδικαστεί κατηγορούμενοι για κατασκοπεία δεν βρήκαν τα προηγούμενα χρόνια θέση ούτε σε ένα μονόστηλο στις εφημερίδες. Σήμερα, όμως, με τον φόβο της προβοκάτσιας εν όψει του τουρκικού δημοψηφίσματος, οι πληροφορίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
«Τα τελευταία δύο χρόνια η κατασκοπεία στο ελληνικό έδαφος έχει προσλάβει διαστάσεις, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στη Θράκη, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, με ανώτατο αξιωματικό να δηλώνει ότι υπάρχουν έως και 500 κατάσκοποι μόνο στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, δεν αποτέλεσε έκπληξη η καταγγελία γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου και πρώην διευθυντή της μεγάλης εφημερίδας ''Ζαμάν'', Aμπντουλάχ Μποζκούρτ, η οποία απλώς επιβεβαίωσε αυτό που οι ελληνικές αρχές ασφαλείας γνωρίζουν εδώ και καιρό: ο Ταγίπ Ερντογάν έχει… απασφαλίσει. Για του λόγου το αληθές, υπενθυμίζουμε ότι η Βουλγαρία απέλασε έναν ακόμα Τούρκο κατάσκοπο. Το Βέλγιο αρνείται βίζες σε Τούρκους ιμάμηδες, επειδή θεωρεί ότι λειτουργούν ως πληροφοριοδότες. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία στη Γερμανία έδωσε και επίσημη εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας πιθανής τουρκικής κατασκοπείας εντός του γερμανικού εδάφους. Στην Ελλάδα, όμως, έχουν καταγραφεί δεκάδες επιβεβαιωμένα περιστατικά κατασκοπείας, που στη συντριπτική πλειονότητά τους παραμένουν και μετά την ανακάλυψή τους στην αφάνεια», γράφει το «Πρώτο Θέμα»..
ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΑΠΟ «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ» ΣΕ ΜΚΟ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ «ΧΟΜΠΙ» ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Μόλις στα τέλη Ιανουαρίου, αλλοδαπός «εργαζόμενος» σε ΜΚΟ με πλούσια δράση στη Λέσβο συνελήφθη να έχει στήσει ολόκληρο σύστημα υποκλοπών. Στόχος του, σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας, ήταν να παρακολουθεί και να καταγράφει για λογαριασμό της ΜΙΤ όχι μόνο τις κινήσεις του Λιμενικού Σώματος, αλλά και τις απόρρητες συνομιλίες των λιμενικών με τις Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί. Μετά τη σύλληψή του αποδείχτηκε ότι πρόκειται για Ισπανό υπήκοο 40 ετών, που είχε δηλωθεί στις Αρχές ως εθελοντής με αντικείμενο την πρώτη υποδοχή και την περίθαλψη προσφύγων που έφταναν στο νησί. Στο αυτοκίνητό του είχε ειδική κεραία ραδιοσυχνοτήτων και εξειδικευμένο ακριβό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για κατασκοπεία, γράφει «Η Καθημερινή»..
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει σχέσεις με Τούρκους δουλεμπόρους και πιθανόν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Τον Μάιο του 2016, Δανός πολίτης, 66 ετών, συνελήφθη στη Χίο ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από το νησί με το πλοίο της γραμμής. Όταν τον ακινητοποίησαν, διαπίστωσαν ότι στην κάμερά του είχε φωτογραφίες πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, της Frontex και του Λιμενικού. Ισχυρίστηκε ότι είναι εθελοντής μιας σουηδικής ΜΚΟ και ότι κατ’ εντολή των υπευθύνων της απαθανάτιζε τα πλοία! Η συγκεκριμένη ΜΚΟ επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο εν λόγω ήταν μέλος της, αλλά ότι είχε αποχωρήσει εδώ και καιρό και ότι ποτέ δεν είχε λάβει εντολή να φωτογραφίζει.
Την αγάπη του για τη φωτογραφία και τις παλιές στρατιωτικές οχυρώσεις είχε επικαλεστεί ένας ακόμη κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Ο 68χρονος Γερμανός, μόνιμος κάτοικος Κω, που εντοπίστηκε τον Οκτώβριο του 2014 να φωτογραφίζει φυλάκιο στο χωριό Αντιμάχεια του νησιού. Ο ισχυρισμός του είχε καταρρεύσει μερικές μόλις ώρες μετά τη σύλληψή του. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Κω και άνδρες από το τοπικό κλιμάκιο της ΕΥΠ είχαν βρει στο σπίτι και στο αυτοκίνητό του εξοπλισμό παρακολούθησης, καθώς επίσης χειρόγραφα και ψηφιακά αρχεία που κατέτειναν στο συμπέρασμα ότι εργαζόταν για την τουρκική ΜΙΤ. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος δύο χρόνια αργότερα, το πρωινό της 5ης Δεκεμβρίου 2016, απολογούμενος ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου. Αποκάλυψε ότι την τετραετία 2009-2012 διέμενε στην Τουρκία, όπου ήρθε σε επαφή με δύο Τούρκους, χωρίς πάντως να τους κατονομάσει.
Τα δύο αυτά άτομα –κατέθεσε– συντόνιζαν ένα δίκτυο συνταξιούχων υπεράνω υποψίας από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που ενεργούσαν ως κατάσκοποι για λογαριασμό της Τουρκίας. Εισέπραττε 2.000 ευρώ και έστελνε «απέναντι» φωτογραφίες και πληροφορίες για στρατόπεδα, στρατιωτικά φυλάκια, αποθήκες καυσίμων, δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας κ.ά. Τα χρήματα της αμοιβής κατετίθεντο σε τράπεζα της Γερμανίας.
Ο 68χρονος είχε υπηρετήσει επί 11 έτη στον στρατό της Ανατολικής Γερμανίας και το διάστημα από το 1990 μέχρι τη συνταξιοδότησή του εργάστηκε ως επιπλοποιός. Ο συνήγορός του Μιχάλης Κώστογλου περιέγραψε στην «Καθημερινή» ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο 68χρονος Γερμανός κατάσκοπος επαναλάμβανε τη φράση «δεν παραβίασα κλειστές πόρτες», υπονοώντας ότι το υλικό και οι πληροφορίες που συγκέντρωνε ήταν προσβάσιμες σε οποιονδήποτε κινούνταν στο νησί της Κω. Ο κ. Κώστογλου μετέφερε επίσης τον ισχυρισμό του εντολέα του, ότι είχε αναγκαστεί να μετάσχει στο δίκτυο κατασκόπων της ΜΙΤ εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. «Δήλωσε πως εξαπατήθηκε από Τούρκο μεσίτη, που με το πρόσχημα αγοράς ακινήτου τού είχε αποσπάσει το σύνολο των αποταμιεύσεών του, οδηγώντας τον σε οικονομική εξάντληση».
Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών, καθώς δεν του αναγνωρίστηκε κάποιο ελαφρυντικό. Το επόμενο διάστημα προτίθεται να ζητήσει να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής στο σπίτι του, χρησιμοποιώντας το λεγόμενο «βραχιολάκι».

arcadiaportal

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3