-->

Ειδομένη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού – Εικόνα μόνο από ΕΡΤ και ΑΠΕ - Που θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες

 http://freshsnews.blogspot.com/2016/05/24-Eidomeni-KSekinise-i-epixeirisi-me-skoypa-stoys-dimosiografoys.html
Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης που ξεκίνησε από τα ξημερώματα
- Απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι, πλάνα θα δοθούν μόνο στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ
- Έχουν ήδη αναχωρήσει 340 πρόσφυγες και μετανάστες με έξι λεωφορεία
- Θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης
- Επί τόπου 10 τζιπ της ΟΠΚΕ όπως και αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ δήλωσε στο newsit.gr η πρόεδρος της κοινότητας Ξανθούλα Σουπλή
- Έχουν γίνει ήδη τρεις προσαγωγές αλληλέγγυων
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Αν και η διαβεβαίωση είναι ότι η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης θα γίνει χωρίς χρήση βίας οι αστυνομικοί από τα ξημερώματα φρόντισαν να ρίξουν ρολά στην ενημέρωση. Αλλά ΑΠΕ και ΕΡΤ θα μεταδώσουν εικόνα και στα υπόλοιπα μέσα. Όπως ανακοίνωσε και επίσημα η Αστυνομία: "απολύτως ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από την περιοχή της Ειδομένης. Μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει 340 άτομα με έξι λεωφορεία και προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας συνεχίζεται. Πλάνα και φωτογραφίες θα δοθούν από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ".

Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕΦωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ


Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕΦωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πάντως τα διεθνή δίκτυα μεταδίδουν εικόνα από την περιοχή, μάλιστα το BBC έχει απευθείας σύνδεση, ενώ και το πρακτορείο Reuters έχει ήδη στείλει τις πρώτες φωτογραφίες.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν με δυο λεωφορεία και προορισμό πρώην βιομηχανική εγκατάσταση της Σίνδου Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργήσει ως κέντρο φιλοξενίας. Στο πρώτο λεωφορείο επιβιβάστηκαν 48 αλλοδαποί και στο δεύτερο 68.
Η διαδικασία απομάκρυνσης ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώσταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές. Οι μετακινούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητά τους.
Η πρώτη κίνηση της αστυνομίας που έχει θέσει σε κλοιό ολόκληρο το “καμπ” της Ειδομένης ήταν η απομάκρυνση των δημοσιογράφων από τον καταυλισμό και η απαγόρευση εισόδου σε αυτόν. Αρχικά οι δημοσιογράφοι απομακρύνθηκαν περίπου στα τρία χιλιόμετρα και λόγο μετά τις επτά ζητήθηκε να πάνε ακόμη πιο μακριά.
Ήδη από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης. Στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.
Χωρίς βία αλλά με...πειθώ γίνεται η εκκένωση της Ειδομένης σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν τοπικοί παράγοντες της περιοχής, με 13 πούλμαν να περιμένουν ήδη τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιβιβαστούν.
Στο σημείο σύμφωνα με τα όσα λέει στο Newsit.gr, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Ειδομένης, κ. Ξανθούλα Σουπλή, υπάρχουν 10 τζιπ της ΟΠΚΕ όπως και αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ.

Φωτογραφία ReutersΦωτογραφία Reuters

"Για την ώρα δεν συμβαίνει κάτι. Έχει μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ. Έχει 13 λεωφορεία στην κεντρική πλατεία και 10 τζιπάκια της ΟΠΚΕ. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσουν για να μπορέσουν να τους μεταφέρουν σε άλλα καμπ", είπε νωρίτερα στο Newsit.gr, η κ. Ξανθούλα Σουπλή.
"Έχουν απομακρυνθεί οι πάντες από τον καταυλισμό. Ακόμη και εγώ δεν μπορώ να πάω. Οι δημοσιογράφοι είναι 2 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο", προσθέτει. "Έχουμε ενημερωθεί πως δεν θα ασκηθεί βία και θα γίνει κανονικά η διαδικασία με την πειθώ. Ας τους αφήσουμε ας δούμε λίγο ας περιμένουμε. Τώρα κατά πόσο θα μπορέσουν να τους πείσουν θα δούμε", συνεχίζει.

Φωτογραφία ReutersΦωτογραφία Reuters


Φωτογραφία ReutersΦωτογραφία Reuters

Η επιχείρηση, ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, μία επιχείρηση «στρατιωτικού χαρακτήρα» για την εκκένωση της Ειδομένης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

newsit

Συνολικές προβολές σελίδας

 

3