«Έφυγε» ο Ντέιβιντ Μπάουι στα 69 του χρόνια από καρκίνο.
Με μια σύντομη ανακοίνωση απο την οικογένεια του στον επίσημο λογαριασμό του, ενημερώθηκαν οι χιλιάδες φίλοι του ανά τον κόσμο.
«Ο David Bowie πέθανε ειρηνικά σήμερα, με την οικογένειά του γύρω του, μετά από μια θαρραλέα μάχη 18 μηνών με τον καρκίνο. Πολλοί θρηνείτε μαζί μας την απώλεια, σας ζητούμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητα των στιγμών κατά τη διάρκεια του πένθους».
Το πραγματικό του όνομα ήταν Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς και είχε γεννηθεί στις 8 Ιανουαρίου 1947.
Μία μεγάλη μορφή της ροκ, σημαντικός εκπρόσωπος της μουσικής του 20ού αιώνα, κυρίως χάρις στη δουλειά του τη δεκαετία του 1970.
Έγινε αρχικά γνωστός το 1969, όταν το τραγούδι του Space Oddity έφτασε στο βρετανικό top-5. Εμφανίστηκε ξανά το 1972 με το τραγούδι Starman και το ανδρόγυνο alter ego Ziggy Stardust.
Το 1975 έγινε διάσημος στην Αμερική με το τραγούδι του "Fame" που έφτασε στο νούμερο 1, από το άλμπουμ Young Americans.
Το καλύτερο άλμπουμ του το κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες.
Άκουσε τυχαία ένα συγκρότημα, του άρεσε, τους πήρε μαζί του και μας άφησε παρακαταθήκη το «Blackstar», 25ο του.
Ένας πραγματικός χαμαιλέοντας τόσο στην προσωπική του ζωή, όσο και στη μουσική του.
Μεγαλοφυής ένα φαινόμενο των καιρών που ποτέ δεν σταμάτησε να διαβάζει, να εξελίσσεται, να ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν γύρω του, να μελετά κάθε μορφή σύγχρονης τέχνης και να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών, όχι συμβιβαζόμενος με τα κλισέ τους, αλλά μέσα από την ανατροπή όλων των στερεοτύπων.
Μία από τις δουλειές που απήλαυσε ήταν η πρόσφατη συνεργασία του για μιούζικαλ.
Εγραψε τη μουσική για την παράσταση Lazarus που παρουσιάζεται στη θεατρική σκηνή Theatre Workshop της Νέας Υόρκης.
Η παράσταση είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1963 «Ο Άνθρωπος που έπεσε στη Γη» του Ουόλτερ Τέβις το οποίο μιλάει για έναν εξωγήινο με ανθρώπινη μορφή, ο οποίος έρχεται στη Γη αναζητώντας νερό κι εθίζεται στο αλκοόλ και στην τηλεόραση.
Η παράσταση είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1963 «Ο Άνθρωπος που έπεσε στη Γη» του Ουόλτερ Τέβις το οποίο μιλάει για έναν εξωγήινο με ανθρώπινη μορφή, ο οποίος έρχεται στη Γη αναζητώντας νερό κι εθίζεται στο αλκοόλ και στην τηλεόραση.
Ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο οποίος είχει σπουδάσει ηθοποιός, πρωταγωνίστησε στην ομότιτλη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου το 1976 για την οποία ωστόσο δεν είχε γράψει μουσική.
Ο Μπόουι που μας σόκαρε
Παντρεύεται την πρώτη γυναίκα του Αντζελα Μπάρνετ στο Μπρόμλι στις 20 Μαρτίου 1970 και εμφανίζεται στο εξώφυλλο του δίσκου του φορώντας φουστάνι, ξεσηκώνοντας τον σεμνότυφο βρετανικό Τύπο
Η αρχική εκδοχή του βιντεοκλίπ για το σινγκλ «China Girl» απαγορεύτηκε από το BBC λόγω των σκηνών στις οποίες ο Μπάουι έκανε έρωτα στη θάλασσα με την κινέζα ερωμένη του.
Στις 4 Μαΐου του 1990, η κυρία Μπάουι σε συνέντευξή της ισχυρίστηκε ότι έχει πιάσει πολλές φορές τον Ντέιβιντ Μπόουι στο κρεβάτι με άντρες. Κορυφαία όλων, η φορά που τον βρήκε με τον Μικ Τζάγκερ. Λίγο καιρό αργότερα, σχολιάζοντας το ίδιο θέμα, άλλαξε λίγο την ιστορία «Εντάξει, μπορεί να ήταν γυμνοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κοιμούνταν απλώς μαζί».
Τον Απρίλιο του 1992 έγινε στο Γουέμπλεϊ συναυλία στη μνήμη του Φρέντι Μέρκιουρι των Queen. Ο Μπάουι ερμήνευσε το «Under Pressure» μαζί με την Αννι Λένοξ και φού τελείωσε, γονάτισε και προσευχήθηκε μπροστά στο κοινό.
3 εκατομμύρια tweet σε διάστημα 4 ωρών
Η ανακοίνωση του θανάτου του Ντέιβιντ Μπάουι είχε ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης με εκατομμύρια μηνύματα χρηστών του Διαδικτύου και στο Twitter καταγράφεται «τεράστιος» όγκος αναρτήσεων, όπως γνωστοποίησε το Visibrain, μια πλατφόρμα παρακολούθησης και ανάλυσης του περιεχομένου και των τάσεων των μηνυμάτων στο Twitter.
Το Visibrain καταμέτρησε γύρω στις 15.30 ώρα Ελλάδας περισσότερα από 3,16 εκατομμύρια tweet σχετικά με τον Ντέιβιντ Μπάουι και με τις ετικέτες #RIPDavidBowie και #DavidBowie.
Συγκριτικά, είναι ενδεικτικό να αναφερθεί ότι για την τελευταία τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ σε διάστημα 5 ωρών είχαν σταλεί 5,9 εκατομμύρια μηνύματα και χθες το βράδυ με αφορμή την τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών οι χρήστες του Twitter έστειλαν 3,7 εκατομμύρια tweet.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr