-->

Η Ευρωπαϊκή μάχη για το μεταναστευτικό ξεκίνησε. Ποια η θέση της Ελλάδας

http://freshsnews.blogspot.com/2015/10/16-h-eyrwpaikh-maxh-gia-to-metanasteytiko-ksekinhse-poia-h-thesh-ths-elladas.html
Σε μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες, οι ηγέτες των κρατών μελών εμφανίστηκαν διχασμένοι σε μια σειρά από ζητήματα. Τα θέματα που έβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός συνδέονται άμεσα με την δήλωσή του στο τέλος της Συνόδου "πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με ρυθμούς χελώνας"
Οι έντονες πιέσεις που δέχθηκε η Ελληνική πλευρά τις τελευταίες ημέρες για το θέμα των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο με την Τουρκία, μεταφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής. Αρκετοί ήταν οι ηγέτες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βρήκαν την ευκαιρία να αναφερθούν στο θέμα, έστω και μέσω της ανάγκης καλύτερης προστασίας των θαλασσίων συνόρων.
"Ο καθένας να φυλάει τα σύνορά του", ήταν το "μότο" της ελληνικής πλευράς, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει, πως οι κοινές περιπολίες δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν σε σχέση με αυτό που γίνεται σήμερα. Η λογική που φαίνεται να ανέπτυξε ο πρωθυπουργός είναι, πως από τη στιγμή που αυτές οι περιπολίες βγάζουν ανθρώπους από τη θάλασσα είναι υποχρεωμένες να τους φέρνουν στη στεριά. Το βασικό ζητούμενο, όμως είναι να υπάρχει καταγραφή επί τουρκικού εδάφους. Στόχος του αιτήματος είναι "να μην πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο."
Αυτός είναι ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει την ανάγκη η υποδοχή και επανεγκατάσταση των προσφύγων να γίνεται ακόμα και στην ηπειρωτική Τουρκία ή στις όμορες χώρες.
Δεν είναι τυχαία η δηλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος της Συνόδου, πως πρέπει να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τις ακτές της Τουρκίας και να δημιουργηθούν εκεί τα λεγόμενα "hotspots" και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από την Τουρκία.
Οι Βρυξέλλες, πάντως φαίνεται να έχει στις προθέσεις της να ενισχύσει οικονομικά την Τουρκία και να ανανεώσει τη συμφωνία για παροχή βίζας στους Τούρκους πολίτες. Σύμφωνα με το προσχέδιο δράσης που φαίνεται πως ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής αυτό προβλέπεται είναι ότι η Άγκυρα θα επιδείξει από εδώ και πέρα σημαντικά αποτελέσματα στο θέμα των προσφυγικών ροών, δηλαδή παραμονή των προσφύγων στα δικά της εδάφη. Το αντάλλαγμα θα είναι να υπάρξουν πιο γρήγορες διαδικασίες στην ενταξιακή της πορεία.
Όσον αφορά τη συζήτηση που έγινε για ενδεχόμενη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, μπορεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο έλληνας πρωθυπουργός να μην έκανε κάποια αναφορά, αλλά η ελληνική θέση και κοινή όλων των ηγετών είναι να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες υποστήριξης της FRONTEX.
Αυτό που τονίζει η ελληνική κυβέρνηση είναι πως σε σχέση με την Τουρκία είναι ανοιχτή στις συννενοήσεις, όμως πάντα στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου, συμπληρώνοντας με νόημα πως "δεν πρέπει να ανοίγουν συνεχώς καινούργια θέματα."
Για πρώτη φορά, πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός προέταξε το θέμα της δημοσιονομικής χαλάρωσης, καθώς ουσιαστικά το προσφυγικό πρόβλημα δυσχαιρένει τις προσπάθειες της Αθήνας να πετύχει τους στόχους της,
Με το κάθε κράτος να προσεγγίζει τα θέματα ανάλογα με την γεωγραφική του θέση ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του, επεσήμανε στους εταίρους, πώς η Ελλάδα είναι έτοιμη να μεγαλώσει την ικανότητα υποδοχής των μεταναστών, αυξάνοντας τις θέσεις υποδοχής από 3.500 σε 23.000.
Αναφέρθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και στην πρόσφατη επίσκεψη του Αυστριακού καγκελαρίου Φάιμαν στη Λέσβο, εξηγώντας ότι οκτώ στους δέκα πρόσφυγες θέλουν να πάνε στη Γερμανία.
Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν πως ο πρωθυπουργός ζήτησε την αύξηση της χρηματοδότησης, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά που σηκώνουν το βάρος της μετανάστευσης, αλλά και στη Frontex, έτσι ώστε να αυξηθούν οι επιχειρησιακές της ικανότητες. Στη συγκεκριμένη φάση πολύ λίγα κράτη, αναφέρει η κυβερνητική πηγή, έχουν σπεύσει να συνδράμουν στην ενίσχυση της Frontex.
Τα χρήματα που έχει ζητήσει η Αθήνα ανέρχονται στα 450 εκατ. ευρώ για έξοδα σίτισης  και φροντίδας στους πρόσφυγες.
Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τους Αφγανούς ως πρόσφυγες, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν σε κάποια άλλη χώρα, καθώς είναι στατιστικά το 20% των προσφύγων.
Το ζήτημα του Δουβλίνου αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει προς τους εταίρους, πως είναι αναγκαίο να αναθεωρηθεί η συνθήκη στο άμεσο μέλλον, ιδιαίτερα στο θέμα των κρατών εισδοχής.
Εκπροσωπούντας και την Κύπρο ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να εμπλέκονται τα διαπραγματευτικά κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με ανταλλάγματα στο προσφυγικό.

http://news247.gr

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3