-->

Εντυπωσιακά «κόκκινα ξωτικά» φωτογραφήθηκαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/08/28-nasa-kokkina-ksotika.html
Ένα θεαματικό ηλεκτρικό φαινόμενο ψηλά στην ατμόσφαιρα, το οποίο αν και σύνηθες φαινόμενο, έχει παρατηρηθεί ελάχιστες φορές μέχρι σήμερα, απαθανατίστηκε από το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).
Στη διάρκεια δύο μεγάλων καταιγίδων πάνω από την αμερικανική ήπειρο, οι αστροναύτες του τροχιακού εργαστηρίου πρόλαβαν να φωτογραφήσουν δύο ηλεκτρικές εκκενώσεις γνωστές ως red sprites ή «κόκκινα ξωτικά» σε ελεύθερη απόδοση.
To κόκκινο ξωτικό πάνω από τις ΗΠΑ (Πηγή: NASA)
Το φαινόμενο που σπάνια γίνεται αντιληπτό από το έδαφος, διαρκεί μόνο 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου και εκτυλίσσεται σε ύψος δεκάδων χιλιομέτρων.
Τα κόκκινα ξωτικά είναι ουσιαστικά ηλεκτρικές εκκενώσεις παρόμοιες με τους κεραυνούς. Εμφανίζονται συνήθως πάνω από μεγάλες καταιγίδες και πιστεύεται ότι προκαλούνται από τη συσσώρευση ηλεκτρικών φορτίων. 

Όπως συμβαίνει και με τους κεραυνούς, οι εκκενώσεις των κόκκινων ξωτικών κινούνται από πάνω προς τα κάτω. Η διαφορά είναι ότι οι κεραυνοί δημιουργούν ακραία υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τα ξωτικά είναι σχετικά ψυχρά φαινόμενα που σχετίζονται με κρύο πλάσμα ή ιονισμένο αέριο.
Το φαινόμενο φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά μόλις το 1989.
Η NASA δημοσιοποίησε την πρώτη από τις δύο εικόνες που δείχνει ένα ξωτικό πάνω από την περιοχή του Μιζούρι και του Ίλινοϊ στις 10 Αυγούστου, φωτογραφημένο από απόσταση 2.200 χιλιομέτρων.
Μόλις 2 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα αργότερα, ο ISS περνούσε πάνω από το Ακαπούλκο του Μεξικό, όταν ένα δεύτερο ξωτικό εκδηλώθηκε πάνω από μια καταιγίδα έξω από τις ακτές του Ελ Σαλβαδόρ.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι εκκενώσεις έφτασαν σε ύψος τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων.
Πηγή: tovima

Συνολικές προβολές σελίδας

 

3