-->

Οι τζιχαντιστές κάνουν κομμάτια τον ιστορικό Λέοντα της Παλμύρας (pics+vid)

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/07/3-oi-tzihantistes-kanoyn-kommatia-ton-istoriko-leonta-tis-palmyras.html
Μαύρη ημέρα για τον παγκόσμιο πολιτισμό χαρακτηρίζεται το Σάββατο, καθώς τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου κατέστρεψαν τον ιστορικό Λέοντα της Παλμύρας που μέχρι και την αποφράδα ημέρα μετρούσε πάνω από 2.000 χρόνια ζωής.  


Πρόκειται για το επιβλητικό άγαλμα, γνωστό ως Λιοντάρι της αλ-Λατ, που βρισκόταν έξω από το μουσείο της Παλμύρας, της πόλης που συγκαταλέγεται μεταξύ των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

«Μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου κατέστρεψαν το Σάββατι το Λιοντάρι της αλ-Λατ, ένα μοναδικό κομμάτι, ύψους τριών μέτρων και βάρους 15 τόνων» δήλωσε ο διευθυντής των υπηρεσιών αρχαιοτήτων της Συρίας Maamoun Abdelkarim το βράδυ της Πέμπτης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι το πιο σοβαρό έγκλημα που έχουν διαρπάξει κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλμύρας» πρόσθεσε και επεσήμανε: «Ποτέ δεν φανατστήκαμε ότι η ISIS θα έφτανε στην πόλη για να την καταστρέψει», αφού πρώτα δήλωσε ότι το άγαλμα είχε καλυφθεί με μεταλλική πλάκα και σακιά άμμου για να προστατευθεί από τις μάχες.

Οσο για την ιστορία το αγάλματος, αυτό ανακαλύφθηκε από Πολωνούς αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια εκσκαφών το 1977 σε έναν αρχσαίο αραβικό ναό. Πρόκειται για ένα άγαλμα αφιερωμένο στην προ-ισλαμική Αραβική θεά αλ-Λατ και χρονολογείται κάπου στον 1ο π.Χ αιώνα και συγκεκριμένα περίπου στα 300 π.Χ.

Παράλληλα, οι τζιχαντιστές έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται να καταστρέφουν με σφυριά και βαριοπούλες μια σειρά από αγάλματα και προτομές της αρχαίας πόλης.

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την Παλμύρα στις 21 Μαΐου, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για τη μοίρα των μνημείων της πόλης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν ναρκοθετήσει τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ έχουν καταστρέψει δύο μαυσωλεία. Η Συρία έχει δηλώσει ότι τα σημαντικότερα αρχαία αντικείμενα που μπορούσαν να μετακινηθούν μεταφέρθηκαν εκτός της πόλης πριν την κατάληψή της από το Ισλαμικό Κράτος.




http://www.gazzetta.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3