-->

Οι προκλήσεις για τον Κάμερον μετά τον θρίαμβο

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

Ετοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που έχει μπροστά του στη δεύτερη θητεία του εμφανίστηκε χθες ο μεγάλος νικητής των κοινοβουλευτικών εκλογών της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, στην ομιλία του στα σκαλοπάτια του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
  Οι Τόρις εξασφάλισαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς συγκέντρωσαν 331 έδρες σε σύνολο 650. Στη φωτογραφία, ο Ντ. Κάμερον με τη σύζυγό του στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ 10


Οι Τόρις εξασφάλισαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς συγκέντρωσαν 331 έδρες σε σύνολο 650. Στη φωτογραφία, ο Ντ. Κάμερον με τη σύζυγό του στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ 10
Στη σύντομη επινίκια δήλωσή του αναφέρθηκε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου, το πακέτο περικοπών των 30 δισεκατομμυρίων λιρών και το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο ίδιος, τη στιγμή που οι πολιτικοί του αντίπαλοι (Μίλιμπαντ, Κλεγκ και Φάρατζ) παραιτούνταν από τις θέσεις τους αποδεχόμενοι την τεράστια νίκη και την ταπεινωτική ήττα, ανέφερε πως «ως μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πράξη όλα όσα αναφέρει το μανιφέστο μας».
Οπως ανέφερε πιο συγκεκριμένα για το θέμα της Σκοτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ουαλίας, «το να κυβερνάς με σεβασμό σημαίνει να αναγνωρίζεις ότι τα διαφορετικά έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν τη δική τους κυβέρνηση πέραν της κυβέρνησης του Βασιλείου. Οι κυβερνήσεις αυτών των εθνών θα γίνουν πιο ισχυρές. Στη Σκοτία το σχέδιό μας είναι να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση που θα έχει τις περισσότερες εξουσίες από οποιαδήποτε παρόμοια κυβέρνηση στον κόσμο». Οπως πάντως υπογράμμισε: «Θέλω το κόμμα μου και η κυβέρνηση που θα ήθελα να ηγούμαι, να ανακτήσουν τον μανδύα που δεν θα έπρεπε να είχαμε ποτέ χάσει, το μανδύα του Ενός Εθνους, του Ενός Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο Κάμερον μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα του δημοψηφίσματος για την Ευρώπη δεσμευόμενος ότι αυτό θα γίνει κανονικά, ενώ όσον αφορά το θέμα της βρετανικής οικονομίας ανέφερε συγκεκριμένα ότι η φορολογία θα μειωθεί, θα υπάρξει εκτεταμένο πρόγραμμα κατασκευής νέων σπιτιών, θα δημιουργηθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και τρία εκατομμύρια θέσεις μαθητείας.
Αναλυτές
Βέβαια, όπως τόνισαν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές, ο Κάμερον δεν σημαίνει πως θα έχει ένα εύκολο έργο εντός του Κοινοβουλίου, αφού δεν είναι λίγα τα στελέχη των Τόρις που θα προβάλουν σημαντικές ενστάσεις για καθένα από τα τρία αυτά φλέγοντα ζητήματα. Η πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που πήραν οι Τόρις, οι 331 έδρες σε σύνολο 650 εδρών, είναι μεν απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από 326 που χρειάζεται για να υπάρξει μονοκομματική κυβέρνηση, όμως παραμένει ισχνή.
Η αρχηγός του SNP, Νίκολα Στέρτζεον, δήλωσε μετά τον θρίαμβό της ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα σε νέο δημοψήφισμα για τη σκοτσέζικη ανεξαρτησία. Ομως, θεωρείται πολύ πιθανό να κινήσει μια τέτοια διαδικα
Η αρχηγός του SNP, Νίκολα Στέρτζεον, δήλωσε μετά τον θρίαμβό της ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα σε νέο δημοψήφισμα για τη σκοτσέζικη ανεξαρτησία. Ομως, θεωρείται πολύ πιθανό να κινήσει μια τέτοια διαδικασία μετά τις σκοτσέζικες εκλογές τον επόμενο χρόνο
Το θέμα όμως που αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις πέρα από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βρετανία δεν είναι άλλο από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρά τα πολλά συγχαρητήρια μηνύματα που δέχθηκε ο Κάμερον για την εκλογική νίκη του από ηγέτες ολόκληρου του κόσμου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι θεσμοί τήρησαν μια κάπως «διπλωματική» στάση απέναντι στον θρίαμβο των Τόρις.
Πιο συγκεκριμένα αίσθηση προκάλεσε το μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το οποίο ανέφερε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν «αναμένει να έχει σύντομα μια συνάντηση με τον κ. Κάμερον» και πως η Επιτροπή «θα εξετάσει με πολύ ευγενικό, φιλικό και αντικειμενικό τρόπο κάθε πρόταση, ιδέα ή αίτημα που θα καταθέσει η Βρετανία». Οπως πάντως συμπλήρωνε «κάποιες βασικές αρχές όμως, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών, ήταν αδιαπραγμάτευτες».
Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανέφερε: «Βασίζομαι σε μια νέα βρετανική κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είμαι έτοιμος να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει καλύτερη ζωή έξω από την Ενωση για καμία χώρα. Μια καλύτερη Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Βρετανίας, αλλά και κάθε άλλου κράτους μέλους». Από την πλευρά του ο μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, ανέφερε σε δήλωσή του πως «Ο Ντέβιντ Κάμερον θέλει -Ενα Εθνος, Ενα Βασίλειο-. Σημαντικό μεν, αλλά θα ευχόμουν να προσέθετε και το -Μία Ευρώπη-».
ΗΤΤΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΣΤΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΗΣ ΣΚΟΤΙΑΣ
Παραίτηση Μίλιμπαντ μετά το διπλό Βατερλό
Μετά από μια μακρά και κουραστική καμπάνια, ο Εντ Μίλιμπαντ πίστευε ότι θα ανταμειφθεί μετακομίζοντας στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Το εκλογικό αποτέλεσμα, όμως, τον υποχρέωσε σε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος και βάζει τους Εργατικούς σε μια περίοδο ενδοσκόπησης και εκλογής νέου αρχηγού.
Η ήττα ήταν βαριά επειδή ήταν διπλή: οι Εργατικοί έχασαν σε εθνικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα υπέστησαν συντριβή και στο παραδοσιακό τους προπύργιο, τη Σκοτία. Παρότι οι προεκλογικές εξαγγελίες του Μίλιμπαντ ακούγονταν ευχάριστα από τους ψηφοφόρους, στην αγορά είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι μια κυβέρνηση Εργατικών θα λειτουργούσε αρνητικά για τις επιχειρήσεις, ενώ η αδυναμία του αρχηγού να μιλήσει για πιθανή μετεκλογική συνεργασία με τους Σκοτσέζους, κόστισε ψήφους στο κόμμα.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι Εργατικοί υπό τον Εντ Μίλιμπαντ δεν κατάφεραν να πείσουν ότι έχουν απαρνηθεί τα λάθη του κόμματος στο παρελθόν, τα οποία για πολλούς οδήγησαν τη Μεγάλη Βρετανία στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Ουδείς, άλλωστε, φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι ο Μίλιμπαντ ήταν βοηθός του πρώην πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, αλλά και ότι κέρδισε την ηγεσία του κόμματος μέσα από έναν «αδελφοκτόνο» πόλεμο, εναντίον του αδελφού του Ντέιβιντ.
Κούρσα διαδοχής
Στην κούρσα της διαδοχής που ξεκινά, ο πρώτος που ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα διεκδικήσει την αρχηγία των Εργατικών ήταν όντως ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος, όμως, αρνήθηκε να δώσει κάποια απάντηση. Οι μπούκερ, εξάλλου, δεν του δίνουν παρά ελάχιστες πιθανότητες να λάβει μέρος για δεύτερη φορά σε αυτή τη διαδικασία.
Αυτονόητος διάδοχος του Μίλιμπαντ θα ήταν ο Εντ Μπολς, το «δεξί χέρι» του αρχηγού και νούμερο δύο στην ιεραρχία, ο οποίος, όμως, έχασε την έδρα του και άρα βγαίνει εκτός κούρσας. Αντιθέτως, αρκετές πιθανότητες φέρεται να έχει η σύζυγός του, Ιβέτ Κούπερ, η οποία κατάφερε να διατηρήσει την έδρα της και μάλιστα με ποσοστό 55%.
Ως «δυνατή» υποψηφιότητα αναφέρεται ο Αντι Μπέρνχαμ, που θα έχει τη στήριξη των συνδικάτων. Σημαντικές πιθανότητες έχει και ο Τσούκα Ουμούνα, ο σκιώδης υπουργός επιχειρηματικότητας, που φέρεται να έχει τη στήριξη του Μπλερ. Προτού, όμως, φτάσουν στο σημείο να αναδείξουν νέο αρχηγό, οι Εργατικοί, όπως επισημαίνει ο Guardian, θα πρέπει να επιλύσουν το ερώτημα «τις πταίει» για την ήττα, χωρίς να διασπαστούν.
ΛΑΜΠΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΟΝΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
Σαρωτική νίκη των Εθνικιστών στη Σκοτία
Η σαρωτική νίκη των Σκοτσέζων Εθνικιστών μετέτρεψε τη Σκοτία σε ένα σχεδόν μονοκομματικό κράτος, εκτοπίζοντας τους Εργατικούς που τη θεωρούσαν παραδοσιακό προπύργιό τους και προκαλώντας τον πρώτο «πονοκέφαλο» της δεύτερης θητείας του Ντέιβιντ Κάμερον.
Το SNP κατέλαβε τις 56 από τις 59 έδρες της Σκοτίας στο Ουεστμίνστερ (από τις έξι που είχε κερδίσει το 2010) και πέτυχε απόλυτη νίκη στη Γλασκόβη, η εργατική τάξη της οποίας ψήφιζε πάντα Εργατικούς. Ακόμα και η έδρα του επικεφαλής της καμπάνιας των Εργατικών, Ντάγκλας Αλεξάντερ, πέρασε σε μια 20χρονη φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης, τη Μάρε Μπλακ, που έγινε το νεαρότερο μέλος του βρετανικού Κοινοβουλίου από τον 17ο αιώνα.
Παρόλο που η αρχηγός του SNP, Νίκολα Στέρτζεον, δήλωσε μετά τον θρίαμβό της ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα σε νέο δημοψήφισμα για τη σκοτσέζικη ανεξαρτησία, θεωρείται πολύ πιθανό να το κινήσει μια τέτοια διαδικασία μετά τις σκοτσέζικες εκλογές τον επόμενο χρόνο.
«Η πλειοψηφία των Τόρις δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό που συνέβη χθες στη Σκοτία. Υπήρξε μια σαρωτική ψήφος υπέρ μιας δυνατότερης φωνής της Σκοτίας στο Ουεστμίνστερ και κατά της λιτότητας», δήλωσε η Στέρτζεον, διευκρινίζοντας ότι «αν υπάρξει ποτέ νέο δημοψήφισμα, ο κόσμος θα πρέπει να ψηφίσει γι' αυτό στις εκλογές για το σκοτσέζικο Κοινοβούλιο».
Στο περιθώριο
Μετά την ήττα του SNP στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας και την παραίτηση του αρχηγού του, Αλεξ Σάλμοντ, το φθινόπωρο, η δημοτικότητα του κόμματος σημείωσε έκτοτε άνοδο και οι Εργατικοί τέθηκαν στο περιθώριο. Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι πολλοί Σκοτσέζοι αισθάνονται ότι τα μεγάλα κόμματα της Βρετανίας δεν εκπλήρωσαν τις υποσχέσεις για μεγαλύτερη αυτονομία που έκαναν στη διάρκεια της καμπάνιας για το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου.
Μια μεγάλη νίκη του SNP στις εκλογές του 2016 μπορεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, να οδηγήσει σε νέο δημοψήφισμα και η αφορμή για κάτι τέτοιο μπορεί να είναι το δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον για το 2017 και που, σύμφωνα με τη Στέρτζεον, είναι αντίθετο στην επιθυμία του σκοτσέζικου λαού.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑhttp://www.ethnos.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3