-->

Πούτιν: «Δεν θα επιτεθούμε σε καμία χώρα» - Μπάιντεν: «Η Μόσχα υπόσχεται ειρήνη, αλλά προσφέρει όπλα»

http://freshsnews.blogspot.com/2015/02/pout.html
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, αν και μία παγκόσμια τάξη όπου ένας ηγέτης λέει στους άλλους τι μπορούν να κάνουν δεν θα ταίριαζε στη Μόσχα.

Είναι οι πρώτες δηλώσεις του Πούτιν μετά τις συναντήσεις που είχε την Παρασκευή με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για την κρίση στην Ουκρανία.

«Υπάρχει ξεκάθαρα μία προσπάθεια να αναχαιτισθεί η ανάπτυξή μας με διαφορετικά μέσα. Υπάρχει μία προσπάθεια να διαταραχθεί η υπάρχουσα παγκόσμια τάξη… με έναν αδιαφιλονίκητο ηγέτη που θέλει να παραμείνει τέτοιος με τη σκέψη πως του επιτρέπονται τα πάντα ενώ στους άλλους επιτρέπεται μόνο ό,τι αυτός επιτρέπει και μόνο προς τα συμφέροντά του», είπε ο Πούτιν.

«Αυτή η παγκόσμια τάξη δεν θα ταιριάξει ποτέ στη Ρωσία. Όμως δεν πρόκειται να εξαπολύσουμε πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, πρόκειται να συνεργαστούμε με όλους», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με εργατικά συνδικάτα στην πόλη Σότσι (νότια Ρωσία).

Ο Πούτιν επανέλαβε πως οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε αντίποινα για τον ρόλο της στην ουκρανική διένεξη δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

«Οι κυρώσεις στο τέλος νομίζω πως δεν θα φέρουν χαρά σε κανέναν και πως ξεκάθαρα δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές με μία χώρα σαν τη δική μας αν και μας προκαλούν μια ορισμένη ζημιά. Και θα πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να αυξήσουμε το επίπεδο της κυριαρχίας μας, περιλαμβανομένης της οικονομίας», είπε ο Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θέλει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε πως το Κίεβο έχει δικαίωμα να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας και πως οι ΗΠΑ θα του παράσχουν τα μέσα για να το πράξει.

«Ο πρόεδρος κι εγώ συμφωνούμε ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να σώσουμε ζωές και για να επιλύσουμε τη σύγκρουση ειρηνικά. Όπως είπε σήμερα η καγκελάριος Μέρκελ, η προσπάθεια αξίζει τον κόπο», δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

Ωστόσο ο αμερικανός αντιπρόεδρος πρόσθεσε: «Πάρα πολλές φορές ο πρόεδρος Πούτιν έχει υποσχεθεί ειρήνη και έχει προσφέρει άρματα μάχης, στρατεύματα και όπλα. Έτσι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, να μην ενθαρρύνουμε τον πόλεμο, αλλά να επιτρέπουμε στην Ουκρανία να αμυνθεί».

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει στρατιωτική λύση στην Ουκρανία. Όμως επιτρέψτε μου επίσης να είμαι σαφής, δεν πιστεύουμε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που κάνει. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια αξιοπρεπή ειρήνη. Πιστεύουμε επίσης πως ο ουκρανικός λαός έχει δικαίωμα να αμυνθεί».

Ποροσένκο: Χρειάζεται και στρατιωτική στήριξη για να λυθεί το ουκρανικό


Το ουκρανικό δεν πρόκειται να λυθεί αν η διεθνής κοινότητα δεν βοηθήσει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά το Κίεβο, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μιλώντας στη διάσκεψη για την ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο, παρουσία της καγκελαρίου Μέρκελ και του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, ο Ποροσένκο εμφανίστηκε κρατώντας δεκάδες ρωσικά διαβατήρια στα χέρια για να αποδείξει στους συνομιλητές του την εμπλοκή της Ρωσίας στη χώρα του.

«Είμαστε κυρίαρχη χώρα και έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε το λαό μας. Έχουμε αποδείξει την υπευθυνότητά μας και δεν θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ αμυντικό στρατιωτικό υλικό για επίθεση» συνέχισε.

Στους κόλπους του ΝΑΤΟ εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στο Κιεβο.

Αντίθετα, ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της Συμμαχίας, αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Δύση δεν θα πρέπει να αποκλείει μία στρατιωτική επιλογή για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι αναφέρεται στην αποστολή όπλων και εξοπλισμού και όχι στην ανάπτυξη στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος.

«Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να αποκλείουμε εξ αρχής την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επιλογής» δήλωσε ο Φίλιπ Μπριντλάβ σε δημοσιογράφους από το Μόναχο, όταν ρωτήθηκε εάν στηρίζει την αποστολή εξοπλισμού στον ουκρανικό στρατό.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι αναφέρεται στην παροχή όπλων ή άλλης βοήθειας και όχι στην ανάπτυξη στρατιωτών. «Δεν υπάρχει συζήτηση για μπότες στο έδαφος» τόνισε.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι η αποστολή όπλων προκειμένου να βοηθηθεί η ουκρανική κυβέρνηση δεν θα βοηθήσει να εξευρεθεί λύση.

«Καταλαβαίνω τη δημόσια συζήτηση, αλλά πιστεύω πως περισσότερα όπλα δεν θα οδηγήσουν στην πρόοδο που χρειάζεται η Ουκρανία. Αλήθεια αμφιβάλλω για αυτό» είπε.

Αλλά και οι υπουργοί Άμυνας αρκετών ευρωπαϊκών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ τάχθηκαν ανοικτά εναντίον της αποστολής όπλων στον ουκρανικό στρατό, αφήνοντας να διαφανεί ένα διατλαντικό ρήγμα.

Η αποστολή «περισσότερων όπλων σε αυτή την περιοχή δεν θα μας φέρει πιο κοντά σε μια λύση και δεν θα τερματίσει τα δεινά που υπομένει ο πληθυσμός» σημείωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Ζανίν Χένες-Πλάσχαρτ δήλωσε πως πιστεύει ότι οι περισσότεροι σύμμαχοι, αλλά ειδικά η δική της χώρα θα επιμείνουν να μη σταλούν θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία, καθώς «ο πολιτικός διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση».

Αλλά και η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι δήλωσε ότι αντιτίθεται στην αποστολή θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία.

«Πρέπει να μειώσουμε τη θερμοκρασία της κρίσης, όχι να την αυξήσουμε», σημείωσε η Πινότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον είπε πως το Λονδίνο θα δει «τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά την εκπαίδευση και την αποστολή εξοπλισμού που δεν είναι θανατηφόρος».

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεφωνική συνομιλία που θα έχουν την Κυριακή η Μέρκελ, ο Ολάντ και ο Πούτιν -με τη συμμετοχή και του ουκρανού προέδρου- στη βάση πρότασης ειρηνευτικού σχεδίου, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστές.

Την Παρασκευή, η καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δηλώσεις δεν έγιναν, ωστόσο, φαίνεται να υπήρξε μικρή πρόοδος.

tanea

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3