Θεωρούνται ο προάγγελος των Όσκαρ. Οι Χρυσές Σφαίρες απονεμήθηκαν στο Λος Άντζελες, με την τελετή να έχει άρωμα... Γαλλίας. Το "σύνθημα" Je suis Charlie, στη μνήμη της τρομοκρατικής επίθεσης, είχε την τιμητική του στη φαντασμαγορική τελετή.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, τιμώμενο πρόσωπο καθώς του απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο για την προσφορά του στον κινηματογράφο, φορούσε μια κονκάρδα με το σύνθημα που είναι στα χείλη όλου του κόσμου εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα. Η σύζυγός του, Αμάλ Αλαμουντίν, είχε μια ίδια κονκάρδα καρφιτσωμένη πάνω στη λευκή τσάντα της.Η Έλεν Μίρεν είχε τοποθετήσει μια μαύρη πένα στο αριστερό τμήμα του κόκκινου φορέματός της, ενώ άλλοι την ώρα που περπατούσαν στο κόκκινο χαλί κρατούσαν επιγραφές με το "Je Suis Charlie".
Η 72η τελετή της απονομής των Χρυσών Σφαιρών ουσιαστικά "επισκιάστηκε" από την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Τετάρτης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo από τους Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, δυο φανατικούς ισλαμιστές που δολοφόνησαν εν ψυχρώ 12 ανθρώπους.
Η τρομοκρατική επίθεση προκάλεσε μια προφανή μελαγχολική νότα σε αυτό που θεωρείται ως μια από τις πιο ανάλαφρες νύχτες στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία, που διοργανώθηκε από το Hollywood Foreign Press Association.
«Όπως οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο έτσι και εμείς γνωρίζουμε τη σημασία της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης» δήλωσε ο πρόεδρος της HFPA Τέο Κίνγκμα. «Μαζί θα σταθούμε ενωμένοι ενάντια σε όποιον θα καταστείλει την ελευθερία του λόγου οπουδήποτε από τη Βόρεια Κορέα έως το Παρίσι» συμπλήρωσε ο Κίνγκμα καταχειροκροτούμενος από τους αστέρες του Χόλιγουντ.
Η αναφορά στη Βόρεια Κορέα σχετιζόταν με την ηλεκτρονική επίθεση που δέχτηκαν τα ηλεκτρονικά συστήματα της Sony Pictures, σε μια πράξη για την οποία η Ουάσιγκτον κατηγόρησε ευθέως την Πιονγιάνγκ.
Αναφορά στη Βόρεια Κορέα αλλά και στα email των στελεχών της Sony με καυστικά σχόλια για τους ηθοποιούς έκαναν και οι δυο παρουσιάστριες της βραδιάς, η Τίνα Φέι και η Έιμι Πόλερ.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ
Ο γόης του αμερικανικού σινεμά ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, καθώς του απονεμήθηκε για το σύνολο της καριέρας και της προσφοράς του στον κινηματογράφο.
Ο Κλούνεϊ, παραλαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο επικεντρώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι: «Στα εκατομμύρια των ανθρώπων όχι μόνο στο Παρίσι, αλλά και στον κόσμο, σε χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους, θα πω ότι εμείς δεν θα βαδίζουμε μέσα στο φόβο ... "Je Suis Charlie"» αναφώνησε ο Κλούνεϊ.
Φυσικά, ως γνήσιο παιδί της showbusiness, δεν παρέλειψε να κάνει ερωτική εξομολόγηση στη σύζυγό του, Αμάλ Αλαμουντίν, λέγοντας της μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές πόσο περήφανος είναι που είναι άνδρας της.
Οι νικητές
Η ταινία Boyhood (Μεγαλώνοντας), μοναδική στο είδος της αφού γυριζόταν επί δώδεκα χρόνια με τους ίδιους ηθοποιούς για να καταγραφεί η φυσικά η αλλαγή της ηλικίας τους, βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας και αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς καθώς έλαβε τρία βραβεία.
Ο σκηνοθέτης της Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και η Πατρίσια Αρκέτ με το βραβείο β΄ γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία.
Με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμωδίας βραβεύτηκε η ταινία Grand Budapest του Αμερικανού Γουές Άντερσον. Η ταινία με πρωταγωνιστές τους Ραλφ Φάινς και Μπιλ Μάρεϊ, μεταξύ άλλων ήταν το μεγάλο φαβορί μαζί με τις ταινίες "Birdman", "Into the Woods", "Pride" και "St.Vincent".
Ο ΚΕΒΙΝ ΣΠΕΙΣΙ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ HOUSE OF CARDS
Η ρωσική ταινία "Λεβιάθαν" του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Καταγγέλλει τη διαφθορά και ένα παντοδύναμο κράτος εξιστορώντας τη μοίρα ενός μηχανικού αυτοκινήτων, του Κόλια (Αλεξέι Σερεμπριάκοφ), που κάνει μια ήσυχη ζωή σε μια μικρή πόλη στη Θάλασσα του Μπάρεντς, στη βόρεια Ρωσία.
Ένας από τους παραγωγούς της ταινίας δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο ότι "είτε είσαι Κορεάτης, Αμερικανός, Ρώσος ή Γάλλος, η τραγική ιστορία ενός ανθρώπου που έρχεται αντιμέτωπος με ένα αδιάφορο σύστημα είναι απολύτως καθολική".
Η ταινία "Λεβιάθαν" απέσπασε το βραβείο από τις επίσης υποψήφιες στην ίδια κατηγορία "Ανωτέρα Βία" (Σουηδία), The Trial of Viviane (Ισραήλ), Ida (Πολωνία, Δανία), Tangerines Mandariinid (Εσθονία).
Η ταινία έχει ήδη κερδίσει το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών.
Η Έιμι Άνταμς κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα α’ γυναικείου ρόλο σε κωμωδία για τον ρόλο της στην ταινία "Μεγάλα Μάτια". Η 40χρονη ηθοποιός που υποδύεται μια ζωγράφο στην ταινία του Τιμ Μπάρτον δήλωσε μάλλον ειρωνικά κατά την απονομή του βραβείου ότι η τιμητική αυτή διάκριση ήταν τόσο "απρόσμενη" που "δεν είχε τον χρόνο να βάλει κραγιόν στα χείλη της".
Για το ίδιο βραβείο μεγάλα φαβορί ήταν επίσης οι Εμιλι Μπλαντ, Ελεν Μίρεν, Τζουλιάν Μουρ και Κουεβανζέν Ουαλίς.
Ο Μάικλ Κίτον κέρδισε το βραβείο για τον α΄ανδρικό ρόλο σε κωμωδία για την ερμηνεία του στην ταινία "Birdman" (Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας).
Στην ταινία, ο Κίτον υποδύεται έναν πρώην διάσημο ηθοποιό που σε νεαρή ηλικία είχε ερμηνεύσει ρόλο σούπερ ήρωα και η επιτυχία εκείνης της ταινίας επισκιάζει την καριέρα του για πολλά χρόνια, ενώ κάνει δυσκολότερη την προσπάθειά του να ανεβάσει ένα θεατρικό έργο, με το οποίο, μεταξύ άλλων, θέλει να ανακτήσει την παλιά του δόξα.
Ο Βρετανός Εντι Ρεντμέιν και η Αμερικανίδα Τζουλιάν Μουρ απέσπασαν αντίστοιχα τις Χρυσές Σφαίρες α’ ανδρικού και α’ γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία.
Ο Εντι Ρεντμέιν τιμήθηκε για το ρόλο του επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ στην ταινία "The Theory of Everything", αποσπώντας το βραβείο από τα επίσης μεγάλα φαβορί της βραδιάς Στιβ Καρέλ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζέικ Τζίλενχαλ και Nτέιβιντ Ογιελόλο.
Στην ταινία "Still Alice" η Τζουλιάν Μουρ υποδύεται μια γυναίκα που έχει προσβληθεί από Αλτσχάιμερ. Ο ρόλος αυτός της χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα την οποία επίσης διεκδικούσαν οι Τζένιφερ Ανιστον, Φελίσιτι Τζόουνς, Ρόζαμουντ Πάικ και Ρις Γουίδερσπουν.
Οι σειρές
Η σειρά της Amazon "Transparent" κέρδισε δυο Χρυσές Σφαίρες. Αφηγείται την ιστορία ενός πατέρα τρανσέξουαλ ο οποίος αποκαλύπτει την ταυτότητά του στα παιδιά του. Κέρδισε το βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής κωμικής σειράς.
Ο Τζέφρι Τάμπορ υποδύεται τον ρόλο του πατέρα αυτού ο οποίος σε μεγάλη ηλικία αποφασίζει να ανακοινώσει στα τρία παιδιά του πως είναι διεμφυλικός. Τα παιδιά επίσης διερωτώνται για τη σεξουαλική τους ταυτότητα, με αμφιβολίες για τις μέχρι τώρα επιλογές τους και με νέες αναζητήσεις. Για τον ρόλο του ο Τάμπορ απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού σε τηλεοπτική κωμωδία.
Αυτό το βραβείο "είναι αφιερωμένο στους πάρα πολλούς τρανσέξουαλ ανθρώπους που πεθαίνουν πολύ νέοι", δήλωσε η παραγωγός της σειράς Τζιλ Σόλογουεϊ, κόρη τρανσέξουαλ γονέα η ίδια. Ο Τζέφρι Τάμπορ, βετεράνος της αμερικανικής κωμωδίας, αφιέρωσε επίσης το βραβείο του στην τρανς κοινότητα.
Η αμερικανική τηλεοπτική δραματική σειρά "The Affair" που αφηγείται την ιστορία μιας εξωσυζυγικής σχέσης ανάμεσα σε μια παντρεμένη σερβιτόρα και έναν επίσης παντρεμένο καθηγητή και πατέρα τεσσάρων παιδιών, απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης τηλεοπτικής δραματικής ταινίας.
Η Ρουθ Γουίλσον, μια από τους πρωταγωνιστές της σειράς, βραβεύτηκε με την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε τηλεοπτική δραματική σειρά.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters