-->

Εκλογές 2015: Η ώρα της κάλπης

Η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής με τις τελευταίες ομιλίες των αρχηγών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αφού ανακοίνωσαν τα κυβερνητικά πλάνα τους, εν μέσω σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων, ζήτησαν από τους πολίτες την Κυριακή να τους υπερψηφίσουν στις κάλπες. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Αλέξης Τσίπρας εστίασαν την προσοχή τους στους αναποφάσιστους, το ποσοστό των οποίων θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει και την αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα.
καλπη

Μετά από μία περίοδο σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα που διεκδικούν τις δύο πρώτες θέσεις, σε αυτά που διεκδικούν την τρίτη, αλλά και σε εκείνα που φλερτάρουν στο όριο για να μπουν στη Βουλή, οι πολίτες καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή σε μία από τις πιο κρίσιμες εκλογικές μάχες από τη μεταπολίτευση και μετά. Οι δημοσκοπήσεις, η καταιγίδα των προεκλογικών σποτ όλων των κομμάτων και οι άγριες «τηλεοπτικές» κόντρες ολοκληρώθηκαν και τη θέση τους δίνουν στη διαδικασία των εκλογών.
Την ίδια ώρα τα βλέμματα της Ευρώπης, αλλά και των διεθνών μέσων είναι στραμμένα στην Ελλάδα, αφού μετά την καταιγίδα δημοσιευμάτων και αναλύσεων τόσο περί grexit και νέας κρίσης στην Ευρώπη, όσο και περί ιστορικής αλλαγής στην Ελλάδα, περιμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα της κάλπης, ώστε να αποσαφηνιστεί ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της νέας κυβέρνησης.
Ολα έτοιμα για να στηθούν οι κάλπες
Για την ομαλή και άψογη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, την 25η Ιανουαρίου, καθώς και την έγκαιρη και ασφαλή μετάδοση των αποτελεσμάτων, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά, σήμερα, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Μιχάλης Θεοχαρίδης, κατά τη διάρκεια της γενικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για τη λήψη και μετάδοση των αποτελεσμάτων της Κυριακής. Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε η Singular Logic θα δώσει τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2015 στις 9:30 το βράδυ.
Ποιοι προειδοποιούν και ποιοι δίνουν χρόνο στη νέα κυβέρνηση
Τα μηνύματα από την Ευρώπη πολλά και κάθε κομματικό επιτελείο τα μεταφράζει από τη δική του σκοπιά. Η ΝΔ μιλάει για σαφείς προειδοποιήσεις από τους δανειστές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως οι εταίροι αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση.
Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Άνγκελα Μέρκελ μέσα σε λίγη ώρα ξεκαθάρισαν για άλλη μια φορά τι περιμένει την Ελλάδα σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής είτε δεν εφαρμόσει τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωζώνη είτε δεν παραμείνει σε πρόγραμμα.
Από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, δήλωσε σήμερα ότι το Eurogroup θα συζητήσει τη Δευτέρα «πόσος χρόνος πρέπει να δοθεί» στην Ελλάδα. Οι υπουργοί θα εκτιμήσουν ποιες είναι οι δεσμεύσεις που μπορεί να κάνουμε ώστε να δώσουμε ένα επαρκές χρονικό διάστημα στην επόμενη κυβέρνηση ώστε να είναι σε θέση να κάνει διάλογο, είπε ο κ. Σαπέν στους δημοσιογράφους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Τι θα απαιτήσουν οι αγορές από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα απασχολούν έντονα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους οίκους αξιολόγησης, ιδιαίτερα μετά τις ιστορικές αποφάσεις της ΕΚΤ, η οποία, όμως, έχει βάλει για τη χώρα συγκεκριμένους... αστερίσκους.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως σημαντικά ιδρύματα, όπως η Standard & Poor's, η Goldman Sachs και η Bank of America, προειδοποιούν την επόμενη κυβέρνηση για το ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση στη χώρα και το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Εως τώρα όσα ακούγονται και γράφονται είναι σενάρια, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το τελικό αποτέλεσμα που θα δώσει η κάλπη και από την πορεία που θα χαράξει η νέα κυβέρνηση.
Τι θα γίνει από Δευτέρα: Πώς σχηματίζεται κυβέρνηση, πότε θα εκλεγεί Πρόεδρος
Και μπορεί τη Δευτέρα το πρωί οι εκλογές να αποτελούν παρελθόν, αλλά τα χρονοδιαγράμματα θα είναι ασφυκτικά. Πέραν του ότι το χρονικό περιθώριο που υπάρχει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ελάχιστο, εκκρεμεί και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Για να γίνουν, όμως, και τα δύο αυτά, πρέπει πρώτα να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Στην περίπτωση που υπάρχει αυτοδυναμία, τα πράγματα είναι πιο απλά.
Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα μετά τις εκλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης και την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας έχει ως εξής:
  •     Δευτέρα 26 Ιανουαρίου
Στις 26 Ιανουαρίου, εφόσον έχει εκλεγεί αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Σε διαφορετική περίπτωση (εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ίδια ημέρα, ή το αργότερο την επομένη, θα δώσει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (διαρκεί τρεις ημέρες ωστόσο ).
  •     Πέμπτη 29 Ιανουαρίου
Εάν έχει αποτύχει η πρώτη διερευνητική εντολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος (διαρκεί τρεις ημέρες).
  •     Κυριακή 1η Φεβρουαρίου
Εάν έχει αποτύχει και η τρίτη διερευνητική εντολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του τρίτου κόμματος (διαρκεί τρεις ημέρες).
  •     Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου
Σε περίπτωση που αποτύχουν και οι τρεις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει διάλογο με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι διεργασίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες ακόμη και όταν θα γίνονται οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ωστόσο, ότι σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει ο διάλογος θα σχηματιστεί καυβέρνηση από όλα τα κόμματα για τη διενέργεια εκλογών.*
  •     Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου
Συγκροτείται σε Σώμα η Βουλή, γίνεται η ορκωμοσία.
  •     Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου
Το πρωί εκλογή Προέδρου της Βουλής, το απόγευμα προεδρείου. Από τη στιγμή που θα συγκροτηθεί το προεδρείο μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού οι ΚΟ που θα έχουν ήδη συγκροτηθεί θα μπορούν να καταθέσουν σε αυτό τις προτάσεις τους.
  •     Σάββατο 7 Φεβρουαρίου
Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και το Σάββατο. Στην τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται 180 ψήφοι. Αν δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες.
  •     Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
Δεδομένου ότι το Σύνταγμα αναφέρει ότι η πέμπτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να γίνει «εντός πενθημέρου» από την τέταρτη , η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση η πέμπτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 151 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να γίνει μέχρι την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου. Αν η εκλογή αποφασισθεί να επισπευσθεί και γίνει την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, τότε, την ίδια ημέρα μπορεί να γίνει και η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
  •     Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου
Οπως και να έχει, ακόμη και αν η πέμπτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει γίνει στις 13 Φεβρουαρίου, σίγουρα ως την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου θα έχει εκλεγεί Προέδρος, αφού το Σύνταγμα ορίζει ότι η έκτη ψηφοφορία στην οποία απαιτείται η σχετική πλειοψηφία (όποιος συγκεντρώσεις τις περισσότερους ψήφους ανάμεσα στους υποψηφίους), γίνεται μετά από πέντε πλήρεις ημέρες από την πέμπτη.


Πηγή:  | iefimerida.gr

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3