-->

Στα άδυτα της Βουλής

 

Από τα μέσα Οκτωβρίου, η Βουλή ανοίγει τις πόρτες της κάθε Κυριακή και υποδέχεται τους πολίτες που ενδιαφέρονται να δουν από μέσα και να μάθουν λεπτομέρειες για το μοναδικό αυτό κτίριο, όπου έχει γραφτεί μεγάλο μέρος της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας.

Οι χώροι τους οποίους περιηγούνται οι επισκέπτες είναι η αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, το Περιστύλιο και η αίθουσα της Ολομέλειας. Οι ξεναγήσεις στο κτίριο της Βουλής για μεμονωμένους επισκέπτες αλλά και σχολεία θα συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο, αφού έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι συμμετοχές ως το τέλος του Δεκεμβρίου.

Aρχικά ήταν τα Ανάκτορα του Bασιλέως Όθωνα και του Γεωργίου.



Στις 6 Φεβρουαρίου 1836, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του λιτού και λειτουργικού κτιρίου που σχεδίασε ο διευθυντής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και επίσημος αρχιτέκτονας της βαυαρικής αυλής Φρίντριχ φον Γκέρτνερ. Οι πρώτοι βασιλείς, ο Όθωνας και η Αμαλία, εγκαταστάθηκαν στη νέα τους κατοικία στις 25 Ιουλίου 1843. Στο υπόγειο στεγάζονταν οι αποθήκες. Στο ισόγειο συνυπήρχαν η Γραμματεία και το Ανακτορικό Ταμείο με τους βοηθητικούς τους χώρους, το καθολικό παρεκκλήσιο του βασιλιά, το θησαυροφυλάκιο και τα μαγειρεία. Στον πρώτο όροφο βρίσκονταν η Αίθουσα του Θρόνου, η Αίθουσα Τροπαίων, η Αίθουσα των Υπασπιστών, η Αίθουσα Χορού, η Αίθουσα Παιγνίων, η Τραπεζαρία και τα βασιλικά διαμερίσματα.



Τον δεύτερο όροφο καταλάμβαναν τα ιδιαίτερα διαμερίσματα των διαδόχων, του αυλάρχη και του προσωπικού των Ανακτόρων. Μετά την έξωση του Όθωνα, το 1862, τα Ανάκτορα κατοικήθηκαν από τον νέο βασιλιά Γεώργιο Α’ και μετά τη δολοφονία του, βασιλιάς ορκίστηκε ο διάδοχος Κωνσταντίνος και βασιλικό Ανάκτορο ορίστηκε η έως τότε κατοικία του, το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού (σημερινό Προεδρικό Μέγαρο).



Το 1922 εγκαταλείφθηκε οριστικά η σημερινή Βουλή από τη βασιλική οικογένεια, ενώ συγχρόνως οι ιστορικές συγκυρίες οδήγησαν το κτίριο σε νέες χρήσεις.

Κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικοί κοινωνικοί φορείς, διεθνείς οργανώσεις που συντονίστηκαν για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που προέκυψαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στεγάστηκαν στο κτίριο, μαζί με δημόσιες υπηρεσίες που εγκαταστάθηκαν από την κυβέρνηση για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της.

Τον Νοέμβριο του 1929 η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου αποφάσισε τη στέγαση της Βουλής, μαζί με τη Γερουσία, στο κτίριο των Παλαιών Ανακτόρων. Οι εργασίες για τη μετατροπή του κτιρίου σε Μέγαρο Βουλής και Γερουσίας σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή αποτέλεσαν τη ριζικότερη επέμβαση, μετά την αρχική κατασκευή του. Στο ισόγειο διαμορφώθηκαν χώροι γραφείων του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής και στον πρώτο όροφο τοποθετήθηκαν οι υπηρεσίες της Βουλής. Στον δεύτερο όροφο διαμορφώθηκαν χώροι Βιβλιοθήκης και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την 1η Ιουλίου 1935 η Ε' Εθνοσυνέλευση άρχισε πανηγυρικά τις εργασίες της στη νέα αίθουσα της Ολομέλειας. Από το 1935 έως σήμερα, στο κτίριο στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων.

Στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου συνεχίστηκε η ξενάγηση, φιλοξενείται έκθεση με κειμήλια της οικογένειας Τρικούπη, ενώ σε μια ειδική προθήκη βρίσκονται το Σύνταγμα του 1844 και το Σύνταγμα του 1864, σύμφωνα με οποίο εγκαθιδρύεται το πολίτευμα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας. Επίσης, διατηρείται ζωφόρος (ύψους 1,22 μ. και μήκους 78 μ.), όπου αποτυπώνονται γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και προσωπογραφίες αγωνιστών, σε σχέδια του γλύπτη Λούντβιχ Μίκαελ φον Σβαντάλερ και με τη συνεργασία των ζωγράφων Φίλιππου και Γεώργιου Μαργαρίτη. Πρόσφατα, μάλιστα, ολοκληρώθηκε η συντήρηση και η αποκατάσταση της ζωγραφικής διακόσμησης αυτής της αίθουσας, διότι μέρος της τοιχογραφίας είχε καταστραφεί ύστερα από φωτιά στο κτίριο. Στη βάθος της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται η Αίθουσα των Ηρώων, όπου φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση των πρωθυπουργών και προέδρων της Βουλής της Μεταπολίτευσης, με φωτογραφικό υλικό και προσωπικά αντικείμενα των Κων/νου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, Γεωργίου Ράλλη, Ιωάννη Αλευρά, Κων/νου Παπακωνσταντίνου, Δημητρίου Παπασπύρου και Αθανασίου Τσαλδάρη.
Πηγή:ΑΠΕ 

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3