-->

Επισφραγίζουν τη συμφωνία


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ
Εντός της ημέρας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Το πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις, αλλά και τα ονόματα των προσώπων που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.


Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιβεβαίωσαν πρώτοι, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν χτες το απόγευμα, ότι συμφώνησαν στην ανάγκη να αποκτήσει αμέσως η χώρα κυβέρνηση, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που προβλέπεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28 του μηνός, αλλά και για να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας, όπου η κατάσταση στην οικονομία είναι οριακή.
Διασφάλιση
Θέτοντας προς συζήτηση το πολιτικό πλαίσιο που προτείνει η ΝΔ για τη νέα κυβέρνηση, ο Αντ. Σαμαράς κάνει λόγο για διασφάλιση της παραμονής της χώρας εντός ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τροποποίηση των όρων του μνημονίου. Παράλληλα, ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε χτες ότι η Αθήνα οφείλει να στείλει στο εξωτερικό «ένα μήνυμα σοβαρότητας, αξιοπιστίας και ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης», ενώ τονίζει ότι προτάσσει αυτά τα ζητήματα έναντι της επιλογής προσώπων, που θα ακολουθήσει.
Ωστόσο, παραμένει κεντρικό ζήτημα το πρόσωπο του πρωθυπουργού, καθώς η ΝΔ εμφανίζεται να επιμένει στη θέση της ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και επικεφαλής της νέας κυβέρνησης. Στον αντίποδα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, δε θεωρείται εύκολο να γίνει αποδεκτό από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. Στο σημείο αυτό δεν έχει γίνει γνωστή η θέση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος ενδέχεται να παίξει εξισορροπητικό ρόλο στην τελική φάση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υπέρβαση τυχόν διαφωνιών.

Με τον Κ. Παπούλια

Ο γύρος των χτεσινών επαφών άνοιξε με την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι «η χώρα δεν μπορεί να μείνει ούτε ώρα ακυβέρνητη», δίνοντας έτσι και το στίγμα του, ενώ ακολούθησε συνάντηση του αρχηγού της ΝΔ με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι αποκλείεται να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προανήγγειλε «ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε τετ α τετ με τον Ευ. Βενιζέλο, που εμφανίστηκε θετικός, και αργότερα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, που έθεσε ως πρώτο όρο την καταγγελία του μνημονίου, με αποτέλεσμα να καταλήξει η συζήτηση σε αδιέξοδο.
Ο κύκλος των συναντήσεων ολοκληρώθηκε με το ραντεβού Αντ. Σαμαρά – Φ. Κουβέλη, όπου διαπιστώθηκαν συγκλίσεις αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με τον «προοδευτικό χαρακτήρα» της κυβέρνησης που ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ – σημείο που συνδέεται και με το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Οι δύο πλευρές κατέγραψαν τις θέσεις τους, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνέχεια στις συζητήσεις σήμερα, καθώς, όπως είπε, η χτεσινή συζήτηση ήταν εποικοδομητική.
Στόχος παραμένει η οριστικοποίηση συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβέρνησης εντός της ημέρας, ενώ η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ θεωρείται καθοριστική – και ως αντίβαρο στις βολές που εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ περί «μνημονιακού» χαρακτήρα του νέου κυβερνητικού σχήματος. Παράλληλα, η συμμετοχή του κόμματος του Φ. Κουβέλη αναδεικνύει την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί συμβιβασμούς υπέρ του εθνικού συμφέροντος, όπως λένε κομματικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η Ελλάδα δίνει μάχη, για να σταθεί όρθια.


Με τον Αλ. Τσίπρα

Από τη συζήτηση που είχε ο Αντ. Σαμαράς με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε σαφώς ότι ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση έτσι όπως την περιέγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Τσίπρας δήλωσε τα εξής:
«Είμαι απόλυτα αντίθετος με λογικές επικοινωνιακής διαχείρισης του αποτελέσματος. Πιστεύω ότι κυβέρνηση πρέπει να συγκροτηθεί με πυρήνα τη ΝΔ, αφού αυτό επέλεξε ο λαός, και να την κρίνει η Ιστορία και ο ίδιος ο λαός για τα αποτελέσματά της.

»Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα δικαιωθούμε. Θα δικαιωθούμε από τις εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, γιατί η συνέχεια των μνημονίων δεν μπορεί να αποτελεί ελπίδα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σύντομα θα δικαιωθούμε. Τώρα όμως πρέπει να προχωρήσουν οι εξελίξεις. Και πρέπει σύντομα να υπάρξει κυβέρνηση και σύντομα να αναλάβουμε το θεσμικό, ουσιαστικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να την ελέγχουμε και ταυτόχρονα η Ιστορία και ο λαός να κρίνει τις στρατηγικές και τις προγραμματικές λύσεις και τις δικές μας και αυτών που θα κληθούν να κυβερνήσουν».

ww.agelioforos.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3