ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ
goulis@ekdotiki.gr
Με ευχολόγια για την προώθηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της απασχόλησης ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους οι ηγέτες του G20, στο Λος Κάμπος. Η αδυναμία του G20 να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της κρίσης οφείλεται και στη διάσταση απόψεων που παρατηρήθηκε μεταξύ των Ευρωπαίων, οι οποίοι είδαν ως προσπάθεια ενοχοποίησής τους τις πιέσεις Αμερικανών και Ασιατών ώστε να δραστηριοποιηθούν άμεσα για να μην επεκταθεί η κρίση στην παγκόσμια οικονομία.
Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έστειλε μήνυμα από το μεξικανικό θέρετρο στην Ελλάδα ότι πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της.
Ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές για αλλαγή πολιτικής. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ισπανία οδεύει σταθερά στην προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς το κόστος δανεισμού από τις αγορές είναι πλέον αφόρητο. Χτες, στη δημοπρασία κρατικών ομολόγων διάρκειας 12 και 18 μηνών, η Μαδρίτη είδε το επιτόκιο να αυξάνεται - κατά 2,1% και 1,8% αντίστοιχα - στο 5,1%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται πλέον σταθερά πάνω από το 7%.
Οι Ισπανοί επιμένουν ότι η αύξηση των επιτοκίων δε συνάδει με την κατάσταση της οικονομίας τους αλλά οι ανησυχίες των επενδυτών και κυρίως οι κερδοσκοπικές πιέσεις εντείνονται, ενώ σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον παραδέχονται ότι ενδεχόμενη δανειοδότηση της ιβηρικής χώρας θα απαιτήσει μεγάλα ποσά και θα εξαντλήσει τους διαθέσιμους πόρους.
Η επιμήκυνση
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν και οι φωνές για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με την Ελλάδα. Υπέρ μιας ενδεχόμενης αναθεώρησης της δανειακής συμφωνίας τάχθηκαν ήδη οι ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη το θέμα αντιμετωπίζεται με διστακτικότητα, αφού τυχόν επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος – το πιθανότερο σενάριο – για την επίτευξη των στόχων θα κοστίσει στους δανειστές τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ. Χτες ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup, τον οποίο επικαλείται το Reuters χωρίς να κατονομάζει, έδωσε νέες διαστάσεις στο θέμα, αφήνοντας πρακτικά ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα νέο μνημόνιο. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ύφεση είναι βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και η κρίση κλιμακώθηκε, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις καθυστέρησαν την εφαρμογή των προβλεπόμενων με αποτέλεσμα να θεωρείται αναγκαία μια επαναδιαπραγμάτευση. «Οι συνθήκες άλλαξαν και το σημερινό μνημόνιο δεν αποδίδει», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι μετά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, μόλις εγκατασταθεί η νέα κυβέρνηση, πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις. Οι στόχοι, οι μεταρρυθμίσεις και η χρηματοδότηση του χρέους θα παραμείνουν όπως προβλέπονται στο δεύτερο μνημόνιο, επισήμανε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι οι συζητήσεις μπορούν να ολοκληρωθούν στο τρίτο τρίμηνο του έτους και αμέσως μετά να υπογραφεί το νέο μνημόνιο. Στο ζήτημα αναμένεται μια ελληνογερμανική σύγκρουση, επισήμανε η αμερικανική «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», κάνοντας λόγο για ελληνικό αίτημα περί διετούς επιμήκυνσης στη Sύνοδο του Εurogroup αύριο. Θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε χτεσινές δηλώσεις στο αυστριακό ραδιόφωνο ORF, αποκλείοντας πάντως ουσιαστικές νέες διαπργαγματεύσεις για τους στόχους του μνημονίου.