-->

Χιονάτη, Είναι Αλήθεια ή Παραμύθι;

960744304_3e59add96f1

 Ο χαρακτήρας της στο παραμύθι μπορεί να ήταν πραγματικός; Μερικοί λαογράφοι και μελετητές πιστεύουν ότι η Χιονάτη ήταν βασισμένη στην -τραγική- ζωή της Margarete von Waldeck, (1533-1554) γερμανίδας ερωμένης ενός Ισπανού πρίγκιπα.

Η ιστορία της Χιονάτης είναι γνωστή  σήμερα μέσα από τις αφηγήσεις δύο γερμανών μελετητών της λαογραφίας, Jakob και Wilhelm Grimm, και από την ταινία κινουμένων σχεδίων του Walt Disney, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, η οποία βασίστηκε στην ιστορία των Grimm. Τόσο η ταινία όσο και η λαϊκή ιστορία των Grimm περιέχουν τα ίδια βασικά στοιχεία: μια όμορφη νεαρή κοπέλα που διώχνεται από το σπίτι της, νάνοι και ένα δηλητηριασμένο μήλο που προέρχεται από τη ζηλιάρα, πονηρή θετή μητέρα της.
Το 1994, ο Γερμανός επιστήμονας, Eckhard Sander, δημοσιεύσε το εξής: Schneewittchen: Marchen oder Wahrheit; ( Χιονάτη: Είναι αλήθεια ένα παραμύθι; ). Στο άρθρο αυτό, επισημαίνει ενδιαφέρουσες ομοιότητες μεταξύ της ιστορίας των Grimm και τη ζωή της Margarete von Waldeck (1513-1534) – οι ομοιότητες που επεσήμανε μπορεί να υποδηλώνουν ότι η Margarete ήταν η πραγματική Χιονάτη.
Apple_for_snow_white_Η ζωή της αληθινής Χιονάτης: Η Margarete ήταν κοντέσα, κόρη του Φιλίππου IV, German Count von Waldeck-Wildungen. Στην ηλικία των 16 ετών, είχε σταλεί να ζήσει στις Βρυξέλλες, όπου τράβηξε την προσοχή ενός νεαρού πρίγκιπα που θα γινόταν αργότερα ο Φιλίππος Β της Ισπανίας. Οι δυο τους έγιναν εραστές, προς μεγάλη απογοήτευση της μητριάς της, που τη μισούσε και του πατέρα του Φιλίππου, του βασιλιά της Ισπανίας. Ένας γάμος μεταξύ της Margarete και του νεαρού Φίλιππου θα ήταν πολιτικά πολύ άβολο.
Έτσι, ο Sander και άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι στήθηκε μια δολοπλοκία  για να τελειώσει η  σχέση τους με βίαιο τρόπο. Οι μελετητές πιστεύουν ότι ισπανοί αξιωματικοί δηλητηρίασαν την νεαρή 21 ετών κοπέλα, με τρόπο ώστε να μοιάζει με ασθένεια. Ο Sander, για παράδειγμα, αναφέρει ως απόδειξη ένα σημείωμα της Μαργκαρέτε, γραμμένο λίγο πριν πεθάνει. Η  γραφής της φανερώνει τρέμουλο των χεριών το οποίο, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι σύμπτωμα δηλητηρίασης. Αν και η μητριά της πέθανε πριν από την Margarete, το μίσος της για την νεαρή γυναίκα έχει μεγάλη ομοιότητα με το παραμύθι των Grimm.
Άλλες ομοιότητες με την ιστορία της Χιονάτης: Οι 7 Νάνοι: H  Margarete μεγάλωσε στην πόλη Bad Wildungen, όπου ο αδελφός της είχε πολλά ορυχεία χαλκού. Η πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτά τα ορυχεία ήταν μικρά παιδιά. Συχνά καχεκτικά στην ανάπτυξη τους από τον υποσιτισμό και τις συνθήκες εργασίας και σπάνια ζουν έως τα 20, τα παιδιά αυτά τα ανέφεραν ως νάνοι αν και δεν ήταν.
Το δηλητήριασμένο μήλο: Ο  Sander κάνει επίσης αναφορά στον Bad Wildungen έναν άνδρα που συνελήφθη για την παροχή δηλητηριασμένων μήλων σε παιδιά που πίστευε ότι τον είχαν κλέψει. Ο Sander πιστεύει ότι οι Grimm γνώριζαν  το περιστατικό και το πρόσθεσαν στο παραμύθι.
Χρώμα μαλλιών: Η Margarete ήταν μια όμορφη γυναίκα με ξανθά μαλλιά. Η νεότερη έκδοση της Χιονάτης τονίζει τα μαύρα της μαλλιά, αλλά η αρχική έκδοση του παραμυθιού των Grimm  αναφέρει ότι τα μαλλιά της Χιονάτης ήταν «κίτρινα». Αυτό από μόνο του δεν αποδεικνύει τίποτα, αλλά προσθέτετε  στα υπόλοιπα στοιχεία.
Είναι δύσκολο να δοθεί μια οριστική θετική απάντηση στο ερώτημα αν η Margarete ήταν η έμπνευση για την Χιονάτη, αλλά ο Eckhard Sander και άλλοι έχουν παρουσιάσει ισχυρά επιχειρήματα ως προς το γιατί θα πρέπει να πιστεύουμε κάτι τέτοιο.  Ποιός ξέρει !
Συμβολισμοί Μεταφυσικοί: Η παρθένα (λευκή) Χιονάτη είναι το σύμβολο της ανθρώπινης ψυχής που ξεκινώντας την πορεία της μέσα από την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, καλείται να ωριμάσει μέσα από μια σειρά δοκιμασίες. Η κακιά βασίλισσα μητριά αντιπροσωπεύει την σκοτεινή πλευρά της γυναικείας φύσης της γυναίκας, είναι δηλαδή το αρνητικό διπλό της χιονάτης. Γι αυτό και εγκαταλείπει στο σκοτεινό δάσος το κορίτσι.
Η διαμονή στο άγριο δάσος συμβολίζει τον μπερδεμένο κόσμο των ψυχικών ή σεξουαλικών προβλημάτων. Είναι ο κόσμος των συναισθημάτων και της αστάθειας που δημιουργούν. Σε αυτό το δάσος λοιπόν, η ψυχή-Χιονάτη θα συναντήσει τους 7 μικρούς νάνους. Γιατί νάνοι; Ίσως επειδή στην λαϊκή σκέψη οι νάνοι συνδυάζουν το υπερφυσικό στοιχείο με την παιδική αθωότητα.
Γιατί όμως οι νάνοι είναι 7; Εφτά είναι οι πλανήτες της παραδοσιακής κοσμογονίας και μάλλον γι αυτό οι παλαιοί επέλεξαν αυτόν τον αριθμό. Καθώς λοιπόν η Χιονάτη (ψυχή) βρίσκεται χαμένη μέσα στο σκοτεινό δάσος του εαυτού της, καλούμαστε και εμείς να εντοπίσουμε την αρνητική σημασία του 7. Η συνάντηση λοιπόν της Χιονάτης με τους 7 αναλογεί με το πέρασμα του μύστη από τους 7 βαθμούς μύησης στα Μιθραια. Τελείται εδώ δηλαδή μια κεκαλυμμένη ψυχαλχημεία ωρίμανσης του εαυτού.
snow_white__s_poisoned_apple_by_daughterofthemistΤι γίνεται όμως με τον πρίγκιπα και το μήλο; Το 7 στην αλχημεία είναι αριθμός υπέρβασης, ενώ σε ένα αλχημικό κείμενο από τη Συρία, ο αναζητητής βρίσκει έναν καθρέφτη πάνω στις 7 πύλες – αν κοιτάξει μέσα σε αυτόν, θα λησμονήσει όλες τις έγνοιες και θα γνωρίσει το θεό που κρύβει μέσα του. Κάπως έτσι και ο καθρέφτης της μητριάς δείχνει την αλήθεια, πως η ομορφότερη ψυχή είναι η αγνή Χιονάτη, εκείνη που πέθανε και αναστήθηκε από το φιλί της αγάπης.
Ο πρίγκιπας στο παραμύθι μας αντιπροσωπεύει το αρσενικό ηλιακό πνεύμα που έρχεται για να ολοκληρώσει τον Ιερό Γάμο,αφού πρώτα αφυπνίσει τον ύπνο της απομάκρυνσης στον κόσμο των επιθυμιών, που συμβολίζει το μήλο. Προσέξτε όμως το χρώμα του μήλου είναι αυτό του αίματος που γεμίζει το δισκοπότηρο της Πορφυρής γυναίκας. Η δύναμη του δισκοπότηρου είναι να μεταμορφώνει το αίμα του μαρτυρίου σε ελιξίριο ζωής.  …και τι σχέση έχει το μήλο της Aplle με το μήλο της χιονάτης; Χμ !
Το είδα στο RaBit
  

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3