Πολυνομοσχέδιο με 80 ρυθμίσεις – «τομές» για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης
Ρεπορτάζ: Ηλίας Κουντούρης
Στην εκ βάθρων αναδιάρθρωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στοχεύει το νέο πολυνομοσχέδιο, που εξαγγέλθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Κυριότερο μέλημα της νέας αυτής νομοθετικής πρωτοβουλίας, που περιλαμβάνει ούτε λίγο ούτε πολύ 80 ρυθμίσεις είναι η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, η αντιμετώπιση της αρνησιδικίας και η διεξαγωγή δίκαιης δίκης.
Παρακάτω, σταχυολογούμε τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου και τις αλλαγές, που προσδοκά να επιφέρει.
Με ιδιωτικό συμφωνητικό η συναινετική λύση γάμου
Η διαδικασία της συναινετικής λύσης του γάμου απλοποιείται και επιταχύνεται σημαντικά. Σκοπός η αποσυμφόρηση των Πρωτοδικείων, στα οποία εκκρεμούν 4000 αιτήσεις. Με τη νέα τάξη πραγμάτων θα επιτυγχάνεται με γραπτή συμφωνία, υπό τη μορφή ιδιωτικού συμφωνητικού, των δύο πλευρών στο ληξιαρχείο. Κατ' αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η γραφειοκρατική διαδικασία μεσολάβησης δύο απαιτούμενων συζητήσεων για την έκδοση του διαζυγίου.
Στο ληξιαρχείο είναι απαραίτητη η παράσταση δικηγόρου, ένας για την κάθε πλευρά, και η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από τον πρόεδρο του κατά τόπον Δικηγορικού Συλλόγου.
Παράλληλα, τα διαζύγια με αντιδικία, η ακύρωση του γάμου, η αναγνώριση της ύπαρξης ή της ανυπαρξίας του γάμου, οι σχέσεις των συζύγων κατά τη διάρκεια του γάμου, καθώς και οι διαφορές από τις σχέσεις γονέων και τέκνων μεταφέρονται από τα Πολυμελή στα Μονομελή Πρωτοδικεία.
Παράταση ωραρίου διεξαγωγής δικών κατά δύο ώρες
Παρατείνεται το ωράριο διεξαγωγής κατά δύο ώρες (από τις 3 μ.μ. παρατείνεται ως τις 5 μ.μ.). Η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο τους γραμματείς της έδρας και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των δικαστηρίων και όχι το σύνολο των δικαστικών υπαλλήλων.
Οι δύο επιπλέον ώρες θα καλυφθούν ή με υπερωριακή αμοιβή ή με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπως είναι η παροχή έξτρα ρεπό στους δικαστικούς υπαλλήλους, εφόσον αυτοί το επιθυμούν.
Δημιουργία Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων
Θεσπίζεται για πρώτη φορά Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακουργήματα, που δεν επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Τέτοια είναι υποθέσεις ναρκωτικών, διακεκριμένες κλοπές, ληστείες, λαθρεμπορία, παραβάσεις του νόμου περί αθλητικής βίας και πνευματικής ιδιοκτησίας κλπ.
Αποζημίωση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης
Σε περίπτωση καθυστέρησης της κρίσης υπόθεσης με υπαιτιότητα των δικαστικών αρχών δικαιούνται οι διάδικοι να ζητήσουν αποζημίωση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης εντός 6 μηνών από όταν δημοσιεύεται η απόφαση για την επίμαχη υπόθεση.
Η αίτηση αποζημίωσης θα εξετάζεται από τριμελές συμβούλιο, αποτελούμενο από ανώτατους δικαστές.
Ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και ηλεκτρονικές διευθύνσεις δικηγόρων
Θεσπίζεται η αναγραφή, επάνω στο δικόγραφο, υποχρεωτικά της ηλεκτρονικής διεύθυνσης των δικηγόρων που καταθέτουν τα σχετικά ένδικα μέσα, ενώ εισάγεται και ο θεσμός της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής.
Αρχειοθέτηση των ανώνυμων καταγγελιών
Στο αρχείο τίθενται άμεσα οι ανώνυμες καταγγελίες, που εκκρεμούν, με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.Εντούτοις, ο εισαγγελέας διατηρεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις το δικαίωμα να διατάξει προκαταρκτική εξέταση.
Πταίσματα η ελαφρά σωματική βλάβη, η εξύβριση και η απειλή
Οι πράξεις της ελαφράς σωματικής βλάβης, της εξύβρισης και της απειλής, το κοινώς λεγόμενο ως τρίδυμο του ελληνικού καβγά στους δικαστικούς κύκλους, μετατρέπονται από πλημμελήματα σε πταίσματα, ελαφραίνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τον αδικοπρακτικό τους χαρακτήρα. Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν τα αδικήματα της απλής δυσφήμησης, της επαιτείας και της αυτοδικίας.
Εντός 60 ημερών ο προσδιορισμός των εργατικών αγωγών
Εργατικές αγωγές, που αφορούν φλέγοντα στις μέρες μας θέματα, όπως απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων, θα προσδιορίζονται μέσα σε 60 ημέρες από την κατάθεση και η απόφαση θα εκδίδεται μέσα σε ένα μήνα και σε ημερομηνία που θα ορίζει ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Με τη νέα αυτή διάταξη επιχειρείται να παταχθούν φαινόμενα αρνησιδικίας, που παρατηρούνται κυρίως από την πλευρά των εργοδοτών.
Στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) Όλα τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικάζονται πλέον μόνο από τα Μονομελή Πρωτοδικεία,
β) Η προσωρινή διαταγή θα συζητείται μετά από προηγούμενη κλήση του εργοδότη και σε περίπτωση που γίνει δεκτή, η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίζεται μέσα σε 30 ημέρες.
γ) Η απόφαση στα ασφαλιστικά μέτρα θα δημοσιεύεται αμέσως μετά την περάτωση της ακροαματικής διαδικασίας και το αργότερο σε 48 ώρες μετά τη συζήτηση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν δεν είναι εφικτή η έκδοση της απόφασης στους χρόνους αυτούς, τότε ο δικαστής οφείλει να ορίσει από έδρας συγκεκριμένη ημέρα για την έκδοση και δημοσίευση της απόφασης, εντός 20 ημερών το αργότερο από τη δικάσιμο.
Αναβολή δικών
Οι αναβολές των δικών θα γίνονται πλέον σε δικάσιμο, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος δικαστής που προήδρευε του δικαστηρίου, που χορήγησε την αναβολή.
Με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να φέρει τους δικαστικούς λειτουργούς προ των ευθυνών τους και να εκλείψουν φαινόμενα μετακύλισης ευθυνών και οκνηρίας.
Στο Ειρηνοδικείο η αρμοδιότητα δημοσιέυσης της διαθήκης
Στα Ειρηνοδικεία της χώρας τα οποία θα συγχωνευθούν έτσι ώστε να μην υπάρχουν «νεκρά» Ειρηνοδικεία, μεταφέρεται μεγάλη δικαστηριακή ύλη. Μεταξύ άλλων, το Ειρηνοδικείο αποκτά την αρμοδιότητα στο σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών για τις δημοσιεύσεις των διαθηκών.
Ειδικότερα, η αρμοδιότητα δημοσίευσης της διαθήκης μεταφέρεται από το Πρωτοδικείο στο Ειρηνοδικείο και θα γίνεται πλέον με διάταξη του Ειρηνοδίκη. Σε διαδικασία ενώπιον του Ειρηνοδίκη μεταφέρεται και η διαδικασία δημοσίευσης της μυστικής διαθήκης, ενώ η έκδοση του κληρονομητηρίου θα γίνεται πλέον με διάταξη του Ειρηνοδίκη
newstrap.gr