-->

Ηλεκτρονική «πράσινη» κάρτα


Με «κάρτα του μετανάστη», μια ηλεκτρονική κάρτα διαμονής, θα εφοδιάζονται υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες που διαβιούν στη χώρα.


kartaΗ ρύθμιση υπολογίζεται ότι αφορά περισσότερους από 530 χιλιάδες μετανάστες. Το έγγραφο θα έχει τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, στην οποία αποθηκεύονται σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα ραδιοσυχνοτήτων (RF Chip), μια ψηφιακή φωτογραφία και δύο δακτυλικά αποτυπώματα. Έτσι θα ελέγχεται η γνησιότητα του εγγράφου και θα ταυτοποιείται ο κάτοχός της.

Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στον σημερινό σύστημα έκδοσης αδειών (παραλαβή αιτήσεων από τους δήμους και έκδοση αδειών από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις), με σταδιακό μετασχηματισμό των Υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε «υπηρεσίες μιας στάσης». Προκειμένου, να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση από το παλιό στο νέο σύστημα εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη να καθορίσουν με απόφαση τη στιγμή της πλήρους εφαρμογής του.

Συγκεκριμένα θα λειτουργούν σημεία υποδοχής σε όλη τη χώρα -ένα σε κάθε νομό- με εξαίρεση την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής που θα μπορούν να υπάρξουν μέχρι 10, τη Θεσσαλονίκη όπου ο αριθμός τους μπορεί να φθάσει τα 3 και την αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου όπου μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι 12.
Υπηρεσίες

Οι εν λόγω υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, θα ασχολούνται με τη λήψη αιτήσεων χορήγησης ή ανανέωσης των αδειών διαμονής, τη λήψη των βιομετρικών στοιχείων των ενδιαφερομένων, την αναζήτηση της πορείας εξέτασης του φακέλου τους και την παροχή πληροφοριών, καθώς και να καλούν τελικά τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να τους επιδώσουν τις κάρτες μετανάστη. Μέχρι τον καθορισμό των σημείων υποδοχής, το βιομετρικό δεδομένο της φωτογραφίας υποβάλλεται στο δήμο του τόπου κατοικίας ή διαμονής του μετανάστη.

Οι δήμοι διατηρούν και την αρμοδιότητα παραλαβής αιτήσεων για την έκδοση ή την ανανέωση άδειας διαμονής και επίδοσης των σχετικών εκδιδομένων αποφάσεων, έως ότου μεταφερθούν αυτές στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Με στόχο την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών μιας στάσης, παρέχεται η δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων δημόσιων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ και Περιφερειών στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ενώ δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί ύστερα από σύναψη προγραμματικής συμφωνίας και έμπειρο προσωπικό, το οποίο σήμερα απασχολείται σε υπηρεσίες αλλοδαπών των δήμων.

Τέλος, για τους πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να έρθουν στη χώρα για εποχική εργασία καθιερώνεται ειδική θεώρηση εισόδου συγκεκριμένης διάρκειας, ισόχρονης με τη σχετική σύμβαση εργασίας και μέχρι έξι μηνών, που επιτρέπει την εργασία αποκλειστικά για το εν λόγω διάστημα και στο συγκεκριμένο εργοδότη. Για την είσοδο προκαταβάλλεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ σε περίπτωση απασχόλησης στην αγροτική οικονομία. Για τους υπόλοιπους τομείς υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στο ΙΚΑ.


http://www.techpress.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3