-->

Μελέτη-ελπίδα για την κολπική μαρμαρυγή και τα εγκεφαλικά


Σημαντικές ελπίδες για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής αλλά και την πρόληψη των σοβαρών εγκεφαλικών επεισοδίων γεννά νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Παρίσι.

Η κολπική μαρμαρυγή, είδος αρρυθμίας, συμβάλλει στη δημιουργία θρόμβων, οι οποίοι με τη σειρά τους ευθύνονται για σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια. Εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετωπιζόταν με τη φαρμακευτική ουσία βαρφαρίνη. Η μελέτη Aristotle, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο, συνέκρινε την αποτελεσματικότητα αυτής της ουσίας με το νέο αντιθρομβωτικό φάρμακο απιξαμπάνη. Τα φάρμακα αυτά μελετήθηκαν σε 18.201 ασθενείς σε τριάντα εννέα χώρες. Τα πλεονεκτήματα που προέκυψαν για το νέο φάρμακο είναι σημαντικά και όπως επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Λ. Γουαλέντιν του Πανεπιστημίου της
Ουψάλα στη Σουηδία, δίνεται από το στόμα δύο φορές την ημέρα και δεν απαιτεί συχνή παρακολούθηση του ασθενούς. Αυτό το στοιχείο από μόνο του κάνει τους ασθενείς να συμμορφώνονται πιο εύκολα στις οδηγίες του γιατρού. Στους δε ασθενείς που πήραν το νεότερο αντιπηκτικό καταγράφηκε επιπλέον μείωση των εγκεφαλικών κατά 21%, των αιμορραγιών κατά 31% και της θνησιμότητας κατά 11%.

Τη σημασία της σωστής αγωγής για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής τόνισε και ο καθηγητής καρδιολογίας Π. Βάρδας που είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Εξήγησε επίσης ότι είναι λάθος να πιστεύουν οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ότι δεν κινδυνεύουν από αυτήν, επειδή δεν έχει εμφανή συμπτώματα.


Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3