-->

Νέα κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε η Λιβύη


Νέα κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λιβύης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Από την Τυνησία, όπου βρίσκεται, ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αλ Μπαγνταντί Άλι αλ-Μαχμούντι, τον ενημέρωσε τηλεφωνικά για την εξέλιξη.
Επίσης, νεκρός φέρεται να είναι ένας επικεφαλής ταξιαρχίας των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Το όνομα του αξιωματούχου είναι Hussein El Warfali και σκοτώθηκε κοντά στην Τρίπολη, χωρίς να διευκρινίζονται οι συνθήκες θανάτου του.
Στην Τρίπολη ακούγονται εκρήξεις και πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Επί δέκα λεπτά ο ουρανός φωτιζόταν από λάμψεις, ιδίως πάνω από την περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του Καντάφι και η οποία είναι σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο των δημοσιογράφων.
Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με 20 πυραύλους Τόμαχοκ κατά αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων του καθεστώτος Καντάφι, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού.
Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από αμερικανικά και βρετανικά πλοία και υποβρύχια.
Όμως, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση διάσωσης ενός από τους δύο Αμερικανούς πιλότους του αεροσκάφους που συνετρίβη τη νύχτα κοντά στη Βεγγάζη, αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας ‘Daily Telegraph’. Οι άμαχοι σκοτώθηκαν από ένα αμερικανικό ελικόπτερο.
Στο μεταξύ, οι δύο δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και ο φωτορεπόρτερ του Getty Images πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του λιβυκού καθεστώτος, Μούσα Ιμπραΐμ.
Για την Κρήτη αναχώρησαν νωρίτερα δυο μαχητικά και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος του Κατάρ, που αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, μετά από μια απρογραμμάτιστη στάση ανεφοδιασμού στην Κύπρο.
Στα αεροσκάφη δόθηκε άδεια για προσγείωση καθώς οι πιλότοι είχαν άμεση ανάγκη για καύσιμα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου σε γραπτή δήλωση.
Οι κυπριακές αρχές αρνήθηκαν σε πρώτη φάση το αίτημα των δύο Mirage και του C17 φορτηγού αεροπλάνου, ανέφερε ο κ. Στεφάνου. Οι βρετανικές αρχές πάντως επισημαίνουν ότι οι βάσεις τους στην Κύπρο δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την επέμβαση της Λιβύης.
Επίσης, αναγνωριστικές πτήσεις πραγματοποίησαν δύο γαλλικά αεροσκάφη, που ξεκίνησαν τις πρώτες αποστολές τους στη Λιβύη από το αεροπλανοφόρο "Charles de Gaulle". Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, τα δυο αεροσκάφη ήταν σε αποστολές αναγνώρισης και δεν άνοιξαν πυρά. Το αεροπλανοφόρο “Charle de Gaulle” εγκατέλειψε τη νότια Γαλλία με κατεύθυνση τη Λιβύη την Κυριακή το απόγευμα, προκειμένου να συμμετάσχει στην επέμβαση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, η Γαλλία θα μπορούσε, επίσης, να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και πέρα από την περιοχή της Βεγγάζης από αύριο, Τετάρτη.
Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει ρόλο κλειδί στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ενώ οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του λιβυκού καθεστώτος επεκτείνονται σε 14 εταιρείες, θυγατρικές της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Λιβύης, National Oil Corporation(NOC).
Η Ρουμανία ενισχύει με μια φρεγάτα τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, που έχει αποφασιστεί από το ΝΑΤΟ.

Στην πόλη Ζιντάν, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι.
«Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα το πρωί την Ζιντάν και σκότωσαν 10 με 15 ανθρώπους», δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης.
«Μετά τον βομβαρδισμό αποσύρθηκαν από την ανατολική περιοχή της Ζιντάν. Πιστεύω ότι θέλουν να ανασυγκροτηθούν», προσέθεσε.
Στην περιοχή Γεφρέν, επίσης, νοτιοδυτικά της Τρίπολης τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες και σήμερα, ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντικαθεστωτικούς. Η μεθόριος με την Τυνησία βρίσκεται σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από αυτήν την περιοχή.
«Οι δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποίησαν μια φονική επίθεση χθες και σήμερα στην περιοχή. Οι μάχες προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων στη Γεφρέν και τον τραυματισμό πολλών», δήλωσε ένας ακόμα κάτοικος.
«Έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα στην πόλη. Οι περισσότερες οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Χρειαζόμαστε βοήθεια», δήλωσε ένας άλλος κάτοικος της περιοχής, σύμφωνα με τον οποίο «οι φυλές των Βερβέρων της Τζάντο, της Ζιντάν και της Γεφρέν ενώθηκαν με τις αραβικές φυλές για να δημιουργήσουν ένα μέτωπο που θα αντιμετωπίσει την επίθεση του Καντάφι. Ωστόσο οι δυνάμεις είναι δυσανάλογες».
Για τις ολονύκτιες επιδρομές των διεθνών δυνάμεων, δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς μετέδωσε ότι είδε στρατιωτικά οχήματα που έφεραν τέσσερις σοβιετικής κατασκευής πυραύλους να καταστρέφονται ολοσχερώς.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα οχήματα ήταν σταθμευμένα σε κτίριο που η σκεπή του κατέπεσε από το βομβαρδισμό.
Οι Λίβυοι αξιωματούχοι ανέφεραν και ζημιές σε ναυτική εγκατάσταση στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας.
Παράλληλα, δυτικά πολεμικά αεροσκάφη κτύπησαν σήμερα ένα μαχητικό αεροπλάνο που ανήκει στις δυνάμεις του Καντάφι την ώρα που πετούσε προς την έδρα των εξεγερμένων Βεγγάζη, σύμφωνα με το δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

newsbomb.gr

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3