Ομπάμα: Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τις χώρες του Κόλπου να αποκρούσουν συμβατικές απειλές

Η Ουάσιγκτον επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στο Ιράκ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει τη βοήθειά της στα αραβικά κράτη του Κόλπου εάν αντιμετωπίσουν μια συμβατική στρατιωτική απειλή, όπως η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990, καθώς και ότι θα βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη στο πεδίο της ασφάλειας, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στην περιοχή.
obama
Ακόμη, μετά τη σύνοδο με ηγέτες αραβικών κρατών του Κόλπου, στη διάρκεια της οποίας είχε, όπως σημείωσε, “πολύ ειλικρινείς και τίμιες” συζητήσεις, ο Ομπάμα εκτίμησε πως ο πόλεμος στη Συρία “πιθανόν” δεν θα έχει τελειώσει όταν θα εγκαταλείπει την προεδρία της χώρας του.
Αρκετά αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν επικρίνει τη διστακτική, όπως λένε, προσέγγιση του Ομπάμα στον πόλεμο στη Συρία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως απέκρουσε την εκτίμηση ότι η Συρία θα μπορούσε να αποτελέσει τη δική του “Ρουάντα”—μια αναφορά στη γενοκτονία του 1994 η οποία είχε στοιχειώσει την κυβέρνηση του τότε Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον. Ο πόλεμος στη Συρία, τόνισε ο Ομπάμα, “δεν είναι κάτι που προκάλεσαν οι ΗΠΑ, δεν είναι κάτι που θα μπορούσαν να σταματήσουν οι ΗΠΑ”.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι δεν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2013 διότι η Δαμασκός συμφώνησε να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο.
Για τον Μπαράκ Ομπάμα, η σύγκρουση στη Συρία δεν έχει “στρατιωτική λύση”. Η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι “σπαρακτική”, αλλά ταυτόχρονα “εξαιρετικά πολύπλοκη”, επισήμανε.
Η Ουάσινγκτον θα επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ
Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν συνομίλησε χθες Παρασκευή με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι για τις επιθέσεις τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην πόλη Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Άνμπαρ, και δεσμεύθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα επιταχύνει τις παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας στις ιρακινές δυνάμεις.
Στα όπλα τα οποία θα σταλούν “περιλαμβάνονται παραδόσεις βαρέος οπλισμού”, όπως “φορητοί πύραυλοι AT-4 για την αντιμετώπιση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών προσαρμοσμένων σε οχήματα”, όπως επίσης και “πυρομαχικά και εφόδια για τις ιρακινές δυνάμεις”, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

http://www.matrix24.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive