Γέμισε πτώματα η Μεσόγειος - Η Ευρώπη καλείται να αναλάβει δράση

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 700 ΝΕΚΡΟΙ
To ναυάγιο του αλιευτικού που ήταν γεμάτο πρόσφυγες στ΄ανοιχτά της Λιβύης αυτό το Σαββατοκύριακο είναι πιθανόν η "χειρότερη τραγωδία" αυτού του είδους στη Μεσόγειο με τουλάχιστον 700 αγνοούμενους, αφού εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες ακόμη άνθρωποι ήταν κλεισμένοι και στα αμπάρια, και εντείνει την πίεση ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.
Από σήμερα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο αναμένεται να συζητήσουν για τη μετανάστευση και τη Λιβύη, χώρα καταγωγής των περισσοτέρων προσφύγων που αρχίζουν αυτόν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.
Χθες βράδυ ο επίσημος απολογισμός του ναυαγίου, το οποίο σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ήταν 24 νεκροί και 28 διασωθέντες, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Ωστόσο ο απολογισμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς περνούν οι ώρες. Επιζήσαντες τους οποίους επικαλείται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έκαναν λόγο για 700 ανθρώπους πάνω στο πλοίο. Η εισαγγελία της Κατάνης στη Σικελία ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ένας από τους 28 επιζήσαντες, τον οποίο μπόρεσε να εξετάσει, ανέφερε ότι 950 άνθρωποι ήταν πάνω στο αλιευτικό, ανάμεσά τους σχεδόν πενήντα παιδιά και περίπου 200 γυναίκες.
Ο πρόσφυγας αυτός από το Μπανγκλαντές ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Κατάνης δήλωσε ότι οι διακινητές είχαν κλείσει μεγάλο αριθμό προσφύγων στα αμπάρια χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να έχουν δυνατότητα διαφυγής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας της μικρής αυτής πόλης.
Η ιταλική ακτοφυλακή δεν επιβεβαίωσε κανέναν από τους αριθμούς αυτούς αλλά διευκρίνισε ότι το αλιευτικό μήκους 20 μέτρων "μπορούσε να μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους".
Η Ευρωπαϊκή Ένωση που καλείται να λάβει πρωτοβουλίες εδώ και ημέρες και σε κάθε νέο δράμα στη Μεσόγειο, συγκάλεσε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών για να λάβει μέτρα, ενώ προτίθεται να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής.
"Θα συνεχίσω τις συνομιλίες με τους ευρωπαίους ηγέτες, την Επιτροπή και τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ για το πώς μπορεί να διευθετηθεί η κατάσταση", έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπός του θα "αποφασίσει για την πιθανή διοργάνωση έκτακτης συνόδου κορυφής έπειτα από τις διαβουλεύσεις αυτές".
Στη Γερμανία, αρκετοί υπουργοί, μεταξύ τους ο αντικαγκελάριος υπουργός Οικονομίας σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησαν την καταπολέμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των "εγκληματιών" διακινητών. "Όλες οι αστυνομίες της Ευρώπης και οι αρμόδιες αρχές για την επιτήρηση των συνόρων πρέπει να κινητοποιηθούην από κοινού εναντίον των εγκληματιών διακινητών που κάνουν μπίζνες με την ανθρώπινη αθλιότητα", δήλωσε ο Γκάμπριελ.
Ο υπουργός Εσωτερικών, συντηρητικός Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε από την πλευρά του ότι πρέπει να αναληφθεί διεθνής δράση κατά των συμμοριών αυτών που "κερδίζουν πολλά λεφτά υπερφορτώνοντας πλοία και αφήνοντας τους ανθρώπους στην τύχη τους. Τόσο φοβερά εγκλήματα ζητούν ευρωπαϊκή απάντηση, δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο αυτούς τους εγκληματίες που θυσιάζουν μαζικά ανθρώπινες ζωές μόνο και μόνο από απληστία".

Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ζήτησε χθες τη σύγκληση ευρωπαϊκή συνόδου κορυφής πριν από τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας. "Δεν μιλάμε για κάτι κοινότυπο αλλά για ανθρώπινες ζωές", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι αποφάσισε το θέμα να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη των εργασιών των υπουργών Εξωτερικών σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Απέναντι σε μια "ταχεία αύξηση" των τραγωδιών αυτών από την έναρξη της χρονιάς "οφείλουμε να δράσουμε", δήλωσε χθες ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέροντας ότι είχε συνομιλήσει με τον Ματέο Ρέντσι.
Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες ζήτησε επίσης επείγουσα ανάληψη δράσης απέναντι σε αυτό που δείχνει να είναι "η χειρότερη τραγωδία", με θύματα πρόσφυγες, στη Μεσόγειο.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε "συγκλονισμένος και συντετριμμένος" και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιμεριστεί τη μέριμνα για τους πρόσφυγες.
Η νέα τραγωδία συγκλονίζει έπειτα από δύο ναυάγια την περασμένη εβδομάδα, το ένα με 400 αγνοούμενους και το άλλο με περισσότερους από 40, σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιζησάντων στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στο τέλος του πρώτου ναυαγίου, η ακτοφυλακή είχε περισυλλέξει εννέα πτώματα.


Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης
Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου, το οποίο έλαβε η ιταλική ακτοφυλακή που ζήτησε ταυτόχρονα από πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στο σημείο όπου ήταν το αλιευτικό. Φθάνοντας εκεί, περίπου 220 χλμ. νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, το πλήρωμα του φορτηγού είδε το αλιευτικό να βυθίζεται. Αυτό πιθανόν συνέβη όταν εκατοντάδες πρόσφυγες έσπευσαν την ίδια πλευρά του αλιευτικού βλέποντας το φορτηγό που πλησίαζε, δήλωσε η ιταλική ακτοφυλακή.
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης τέθηκε σε εφαρμογή με την υποστήριξη 18 πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας και της Μάλτας μόλις ελήφθη η έκκληση για βοήθεια γύρω στα μεσάνυχτα.
Καθημερινά, 500 έως 1.000 πρόσφυγες περισυλλέγονται από την ιταλική ακτοφυλακή ή εμπορικά πλοία. Περισσότεροι από 11.000 μέσα σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.
Διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την αμέλεια της ΕΕ. "Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επιχείρηση Μare Nostrum", ζήτησε η UNHCR. Η ιταλική επιχείρηση διάσωσης προσφύγων Mare Nostrum αντικαταστάθηκε φέτος από την πολύ πιο ήπια επιχείρηση επιτήρησης των συνόρων Triton.
Χωρίς να υπολογιστεί η νέα αυτή τραγωδία, περισσότεροι από 900 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη και να φθάσουν στην Ιταλία, έναντι λιγότερων από 50 την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν η Mare Nostrum εφαρμοζόταν, δήλωσαν ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Οι πρόσφυγες κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα από τη Συρία, προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο με αυτοσχέδιες λέμβους ή υπερφορτωμένα σαπιοκάραβα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα να "δράσει αποφασιστικά και γρήγορα" ενώ πληθαίνουν οι ναυτικές τραγωδίες με πρόσφυγες στη Μεσόγειο.

http://www.imerisia.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files